Katabella Roberts

3. 9. 2021

Vláda australského státu Jižní Austrálie zavádí novou aplikaci pro karanténu, která vyžaduje, aby uživatelé používali geolokaci a přihlašování pomocí rozpoznávání obličeje v reálném čase.

Mobilní aplikace známá pod názvem „Quarantine SA“ sleduje polohu uživatelů při každém náhodném požadavku na přihlášení, kvůli zjištění, zda se nacházejí na schválené adrese.

Aplikaci podporují státní zdravotnické a policejní úřady.

Kontroly na základě rozpoznávání obličeje a geolokace se provádějí podle náhodného rozvrhu v různých intervalech během dne, aby se potvrdilo, že osoba je na schválené adrese a dodržuje nařízení o domácí karanténě.

Uživatelé mají pouhých 15 minut na to, aby na náhodnou kontrolu reagovali, a pokud některou z nich zmeškají, proběhne následný telefonát od sledovacího týmu domácí karantény, který s nimi probere důvod.

Pokud osoba z jakéhokoli důvodu zmešká telefonát od týmu, může schválenou adresu navštívit pracovník pro dodržování předpisů a zkontrolovat, zda se na ní nachází.

Ve snaze potlačit šíření covidu-19 bylo přísně omezeno cestování po Austrálii a hranice země jsou v současné době uzavřeny. Mezinárodní cesty z Austrálie jsou přísně kontrolovány.

Lidé, kteří se chtějí vrátit do Jižní Austrálie a kterým bylo schváleno využití aplikace pro domácí karanténu, budou muset podat žádost, v níž uvedou své celé zákonné jméno, datum narození, schválenou adresu pro karanténu, číslo mobilního telefonu a e-mailovou adresu.

Premiér Jižní Austrálie Steven Marshall na Memorial Drive v australském Adelaide, 29. ledna 2021. (Mark Brake / Getty Images)
Premiér Jižní Austrálie Steven Marshall na Memorial Drive v australském Adelaide, 29. ledna 2021. (Mark Brake / Getty Images)

Lidé budou muset i nadále podstupovat karanténu, trvající 14 dní.

V srpnu premiér Jižní Austrálie Steven Marshall uvedl, že aplikace se zavádí proto, aby se domácí karanténa stala efektivnější z hlediska nákladů.

„Myslím, že každý obyvatel Jižní Austrálie by měl být docela hrdý na to, že jsme celonárodním průkopníkem v aplikaci pro domácí karanténu,“ dodal Marshall.

Austrálie se momentálně nachází uprostřed epidemie varianty delta ve státech Nový Jižní Wales a Victoria. Představitelé obou států odmítají zrušit omezení, dokud nebude nejméně 70–80 % jejich obyvatel očkováno alespoň jednou dávkou.

Úřady tento týden oznámily tříměsíční prodloužení „mimořádných pravomocí v oblasti biologické bezpečnosti lidí“, které umožňují omezit Australanům výjezdy do zahraničí v souvislosti s pandemií koronaviru.

Mimořádné pravomoci australské vlády, které jsou v platnosti od března 2020, původně měly skončit 17. září. Nově potrvají až do 17. prosince.

Původní článek newyorské redakce byl redakčně zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“