Zdenka Danková

11. 9. 2021

Projekt na hradě Roštejn, pobočce Muzea Vysočiny Jihlava, dne 6. září 2021 obdržel hned dvě prestižní ceny v rámci soutěže Stavba Vysočiny. Na hradě byla v loňském roce ukončena několik let trvající stavební a památková obnova spojená s tvorbou nových expozic.

Soutěž již po devatenácté pořádal Spolek Stavba Vysočiny ve spolupráci se Svazem podnikatelů ve stavebnictví, Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT ) činných ve výstavbě a Krajem Vysočina. Projekt stavební obnovy hradu a tvorby nových expozic zvítězil v kategorii Rekonstrukce staveb s oceněním především řešení, které přispělo ke sjednocení a celistvosti daného výrazu při respektování historických souvislostí.

V rámci další kategorie soutěže Roštejn získal ještě cenu ČKAIT. Obě ceny jsou poděkováním zejména pro rozsáhlý tým, který umožnil vznik a realizaci projektu. Projekt Hrad Roštejn – zpřístupnění nových expozic byl financován z rozpočtu EU a realizován byl v letech 2017–2020.

Návštěvnost trvala i během rekonstrukce

Práce na hradě umožnily postupně zpřístupnit návštěvníkům zcela novou podobu zdejších interiérů, stejně jako návrat některých zdokumentovaných stavebních prvků a celkové uvedení objektu do stavu připomínajícího lovecké sídlo z konce 19. století.

Kulturní památka je díky rekonstrukci a vysoce odborně provedeným restaurátorským pracím zachována v odpovídajícím stavu. Veškeré práce navíc probíhaly bez přerušení návštěvnického provozu Roštejna, který byl vždy alespoň zčásti veřejnosti zpřístupněn. Lidé tak měli možnost být součástí projektu úprav hradu a cestu jich sem i přes různá omezení našlo každoročně několik desítek tisíc.

Zaměřeno na lov

Zaměření obou prohlídkových okruhů v současnosti odpovídá hlavnímu historickému poslání hradu – lovu. Na prohlídkové trase s průvodcem, která nese název Lovecké sídlo v proměnách dějin, mohou návštěvníci postupně navštívit hradní komnaty stylizované do různých, pro Roštejn zásadních historických období.

Prozkoumají tak mimo jiné obrazárnu, erbovní sál, stanou se účastníky barokní lovecké hostiny, sestoupí do hradního sklepení a prohlídku mohou zakončit v pánské lovecké šatně.

Trasa B – Příroda, lovectví a myslivost, láká na samotnou prohlídku interaktivní trasy s možností vstoupit do modelu mraveniště, navštívit noční les, poslechnout si zvuky loveckého vábení a cestu završit v Lesní herně u zvídavé lišky.

Černá kuchyně i vysoký rozhled

Z nádvoří je přístupna hradní černá kuchyně, která je částečně vylámána v žulovém přírodním skalním bloku a díky klenutému stropu je rozdělena na dvě poloviny – samotnou černou kuchyň s otevřeným ohništěm a přední pracovní místností, v současnosti sloužící jako pokladna hradu.

Sedmiboká pozdně gotická kamenná strážná věž (48 m) vyhořela v roce 1915 a opravena byla v roce 1926. Sem lze zakoupit samostatnou vstupenku a vystoupat vzhůru, kde se zároveň nalézá miniexpozice o historii hradu.

Z oken věže je nádherný výhled do okolní krajiny. Za dobré viditelnosti je dokonce vidět část Alp, konkrétně Schneeberg vzdálený 150 km od Roštejna a cca 80 km od Vídně.

Myslivecká účast

Hradní expozice byly oceněny i na letošních Národních mysliveckých slavnostech na zámku Ohrada, kde jejich autoři obdrželi uměleckou cenu ČMMJ (Českomoravské myslivecké jednoty) za ztvárnění podoby nových expozic.

Téma rekonstrukce hradu a jejího průběhu je tedy zjevně i po skončení velmi atraktivní jak pro odbornou, tak laickou veřejnost. To dokazuje mimo jiné i zájem o mimořádnou srpnovou prohlídku v rámci akce Putování po projektech.

V roce 2020 byl Roštejn s 48,3 tis. návštěvníků v interiérech vůbec nejnavštěvovanější památkou v Kraji Vysočina.

Že hrad Roštejn získal tato ocenění zcela oprávněně, se můžete na vlastní oči přesvědčit ještě po celé září (denně mimo pondělí), a potom o víkendech v říjnu, vždy od 10.00 do 17.00 hod. 

Do 30. září navíc stále platí mimořádná sleva, kdy děti a studenti mají vstup zcela zdarma a ostatní za polovinu svého běžného vstupného.

Zdroj: TZ PhDr. Kateřiny Rozinkové, kastelánky hradu

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.