Joseph Lord

15. 10. 2021

Demokraté frustrovaní obstrukcemi republikánů, kteří nechtějí schválit navýšení dluhového stropu, předložili dva návrhy zákonů, které by dluhový strop zrušily nebo výrazně reformovaly částečným vyjmutím z pravomoci Kongresu.

Návrhy pro změnu předložil demokratický kongresman Brendan Boyle se stranickými spolunavrhovateli.

Co předcházelo navrhovaným reformám?

Bez navýšení dluhu by federální vládě došly prostředky a nebyla by schopna pokrýt své vnitřní a vnější závazky, což by kromě jiného vedlo např. k neschopnosti financovat vládu a vyplácet podporu či ke snížení celosvětové kredibility USA.

Republikáni ale obecně zvyšovat dluh nechtějí kvůli obřím výdajovým balíkům navrhovaným demokraty, které zadluží zemi o několik dalších bilionů dolarů a které označují jako „seznam přání“.

Zároveň chtějí republikánští senátoři svým odmítavým postojem přimět protistranu, aby pro navýšení dluhového stropu využili rekonciliační proces, na jehož schválení stačí demokratům nadpoloviční většina. Tu by v současné situaci vyrovnaného počtu křesel (50-50) zajistila svým rozhodujícím hlasem viceprezidentka Kamala Harrisová.

Situace je však komplikovanější, protože počet schválení návrhů zákonů rekonciliačním procesem je omezený a demokraté si jej chtějí šetřit na schválení rezoluce umožňující navýšení federálního rozpočtu o 3,5 bilionu dolarů, kterou republikáni určitě nepodpoří.

Patovou situaci s hrozící neschopností pokrývat závazky se povedlo „na chvíli“ vyřešit v úterý, kdy Sněmovna reprezentantů schválila po demokratické linii dočasné zvýšení dluhového stropu do 3. prosince o 480 miliard dolarů, tj. na celkovou výši zadlužení v objemu 28,4 bilionu dolarů. Přijetí Kongresem ale bylo možné jen díky pomoci několika senátních republikánů, kteří minulý týden udělali výjimku ve svém postoji a v horní komoře hlasovali pro dočasné zvýšení.

Možnost A: Návrh na zrušení dluhového stropu

První z navrhovaných zákonů Boylea znamená úplné zrušení dluhového stropu.

Historicky se dluhový strop v USA uzákonil až v roce 1974 po odhaleních v aféře Watergate, kdy se Kongres musel začít zabývat národními financemi více do hloubky. Kontrolu nad federálními financemi získal Kongres namísto výkonné moci.

Tento nástroj se ale zároveň stal mechanismem politických her mezi stranami. V roce 2006 demokraté, včetně tehdejšího senátora Joea Bidena, „protestně“ hlasovali proti zvednutí dluhového stropu za G. W. Bushe. Republikáni nepodpořili zvednutí stropu v letech 2011 a 2013 za Obamy, aby jej přiměli udělat výdajové škrty.

Možnost B: Přesunutí pravomoci na ministerstvo financí

Druhou možností, resp. navrhovaným zákonem, je přesunutí pravomocí pro zvýšení dluhového stropu na výkonnou moc – konkrétně tedy na ministra/ministryni financí.

Tato možnost by posílila moc prezidenta, který by měl na dluhový strop významný vliv prostřednictvím jím jmenovaného ministra.

Zároveň ale Boyle navrhuje, aby Kongres měl možnost ovlivnit rozhodnutí ministerstva, a to tak, že v případě nesouhlasu by Senát musel ministerstvo přehlasovat tzv. „super-většinou“, tj. 60 hlasy ze 100.

Tento návrh je, zdá se, mezi demokraty populárnější než návrh na celkové zrušení dluhového stropu. Podporuje jej i předsedkyně Sněmovny Nancy Pelosiová.

Čerpáno z článku newyorské redakce.


Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.