Zdenka Danková

18. 10. 2021

Armáda je velmi uzavřené prostředí, ta česká určitě,“ říká bývalý příslušník speciálních jednotek Milan Šiler v rozhovoru pro Nadační fond Svědomí národa. Práce v elitních útvarech armády pro něj byla splněným klukovským snem a příležitostí dělat něco pro svou zemi, chránit ji a bojovat za bezpečnost jejích obyvatel.

Odmala se pohyboval v prostředí armády a elitních jednotek. Bavila ho střelba, bojové taktiky a strategie. Dostal se do armády, stal se vojákem a současně i policistou. Mimo jiné působil i jako instruktor výcviku speciálních jednotek. Kromě armády působil několik let také u policie. V současnosti žije v civilu a je otcem dvou malých dětí.

Rád by ještě něco udělal pro tuhle zemi, aby se tady žilo líp. Je tátou rodiny, který si přeje, aby jeho děti vyrůstaly v České republice a nemusely se bát žádných represí ze strany státu a útisku od lidí, kteří jsou charakterově někde jinde.

Jaké zkušenosti však v armádě získal, vyprávěl dále v rozhovoru pro NFSN. Příběh bývalého příslušníka speciálních jednotek Milana Šilera:

Se šikanou se poprvé setkal jako voják základní služby.

„Troufám si říct, že tehdy byla šikana ve 100 % armády,“ sděluje v rozhovoru.

Šikanování si nenechal líbit, a když to překonal, podařilo se mu splnit si svůj sen – dostat se jako voják do speciálních jednotek. Nastoupil do útvaru SOG. Nebylo snadné se tam dostat – někdo ani nemá ponětí, jaké byly výběry. Tento úžasný útvar však byl brzy rozpuštěn. Armáda útvar ukončila. Někteří byli rozprášeni… vrátili se k armádě nebo k policii.

Po čase se začalo ukazovat, že ani elitní jednotky armády nejsou zárukou férového přístupu.

Milan Šiler zažil zacházení a tlak, o kterém se většině civilistů pravděpodobně nezdá ani v hodně špatných snech.

Přál si pracovat v kolektivu, kde lidé drží při sobě a mohou se spolehnout jeden na druhého, mentálně i fyzicky náročná práce. V ideálním stavu byl člověk měl být opravdu nástrojem svého velitele, splnit úkol podle zadání. I velitelé musí být profesionální, dávat přesné informace.

Podle Šilera není podobná jednotka, jako byl útvar SOG.

„Ani si nedokázali vážit těch lidí ze SOG,“ podotýká, protože znal jejich hodnotu.

Zůstal v armádě, přihlásil se k vojenské policii. Podle něj by vojenský policista měl dokázat zasáhnout proti obyčejnému dělostřelci i proti příslušníku speciálních jednotek. Měl by být ten „top“, jaký v armádě je.

Když se jednou před Vánoci se vracel domů – zastavil na benzině, měl povolené pneumatiky na kolech. Auto parkoval v kasárnách. Tehdy se rozhodl odejít do civilu. Nebylo na co čekat.

Podle Šilera je v současné době je armáda uzavřené prostředí. Ani politici nevědí, co se tam děje.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.