Zachary Stieber

14. 11. 2021

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) uvádí, že nemá žádné záznamy o tom, že by virus způsobující onemocnění covid-19 přenášeli lidé, kteří jsou přirozeně imunní.

Federální zdravotnický úřad byl během podzimu požádán právníkem zastupujícím organizaci Informed Consent Action Network o dokumenty „odrážející jakýkoli zdokumentovaný případ jednotlivce, který: (1) nikdy nedostal vakcínu proti covidu-19; (2) byl jednou infikován covidem-19, uzdravil se a později se znovu nakazil; a (3) při opětovné infekci přenesl SARS-CoV-2 na jinou osobu“.

SARS-CoV-2 je jiný název pro čínský virus, který způsobuje nemoc covid-19.

Osoby, které se z covidu-19 uzdraví, jsou také označovány jako přirozeně imunní.

V odpovědi z 5. listopadu, která byla zveřejněna tento týden, CDC uvedlo, že nemá k dispozici žádné dokumenty týkající se této žádosti.

CDC potvrdilo deníku The Epoch Times, že jeho operační středisko pro mimořádné situace nenašlo žádné záznamy, které by odpovídaly žádosti.

Agentura odmítla sdělit, zda byla v období od 5. listopadu do 12. listopadu nalezena nějaká dokumentace, a odkázala deník The Epoch Times, aby o tyto informace požádal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, což také učinil.

„Dalo by se předpokládat, že pokud se CDC chystá potlačit občanská a individuální práva osob s přirozenou imunitou tím, že je nechá vyloučit ze školy, vyhodit z práce a z armády, nebo něco horšího, bude mít CDC důkaz o alespoň jednom případu, kdy neočkovaný, přirozeně imunní jedinec přenesl covid-19 na jiného jedince. Pokud byste si to mysleli, mýlili byste se,“ uvedl na blogu Aaron Siri, právník, který jménem organizce Informed Consent Action Network o záznamy žádal.

Zveřejnění CDC vyvolalo reakce několika lékařských odborníků, včetně dr. Martyho Makaryho z Univerzity Johnse Hopkinse, který uvedl, že to jen podtrhuje, jak málo údajů o vyléčených CDC zveřejnilo.

Makary vyzval CDC, aby zveřejnilo údaje o všech opětovných infekcích, které vedly k hospitalizaci nebo úmrtí, s informacemi o komorbiditách pacienta nebo jejich absenci.

„CDC by mělo transparentně zveřejňovat údaje o přirozené imunitě. Místo toho se nám dostává letmých informací díky žádostem na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, jako je tato,“ napsal na Twitteru.

CDC stanovuje jen málo pevných pravidel, ale jeho pokyny měly ohromný vliv během pandemie covidu-19. Prakticky všichni úředníci ukládající povinnost očkování proti covidu-19 pominuli možnost, aby lidé očkování mohli odmítnout, pokud mohou prokázat, že měli covid-19 a uzdravili se, přičemž mnozí z těchto úředníků se odvolávali právě na CDC.

Státní úředníci po celé zemi vyzývali lidi, aby se nechali očkovat, a tvrdili, že tím ochrání své okolí.

„Nechat se očkovat je nejlepší způsob, jak ochránit sebe i ostatní ve svém okolí, zvláště když se po zemi šíří nakažlivější varianta delta,“ uvedla v létě ve svém prohlášení doktorka Rochelle Walenskyová, ředitelka CDC, která však krátce poté během televizního vystoupení prohlásila, že vakcíny již „nemohou zabránit přenosu“.

Více než 100 studií, včetně izraelské studie z reálného prostředí, podporuje tezi, že přirozená imunita přináší silnou a podobnou, nebo dokonce lepší ochranu ve srovnání s vakcínami. Představitelé CDC však propagovali dvě vlastní studie, v nichž argumentovali, že i ti, kdo mají přirozenou imunitu, by se měli nechat očkovat, a tvrdili, že přirozená imunita se neukázala být tak trvanlivá jako očkování.

Odborníci se v této otázce rozcházejí. Někteří souhlasí s CDC, jiní říkají, že ti, kteří mají přirozenou imunitu, by se měli nechat očkovat nebo by měli zvážit očkování alespoň jednou dávkou vakcíny, další zase doporučují, aby se většina nebo všichni lidé s přirozenou imunitou očkovat nenechali.

Samotné CDC ve své stručné zprávě vydané na začátku tohoto měsíce uvedlo, že přirozená imunita a vakcíny poskytují lidem ochranu po dobu nejméně šesti měsíců. O přenosu nákazy se ve své zprávě nezmiňuje.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.