Milan Kajínek

1. 12. 2021

Premiér v demisi Andrej Babiš a designovaný premiér Petr Fiala na společné tiskové konferenci ve Strakově akademii v úterý 30. listopadu podpořili projekt iniciativy Lékaři pomáhají Česku s názvem Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům.

S projektem Naočkujme milion lidí posilující dávkou za týden a pomozme našim zdravotníkům přišla iniciativa Lékaři pomáhají Česku.

Projekt má podle vlády za cíl zmobilizovat další lékaře a zdravotnické pracovníky, aby se zapojili do očkování obyvatel a zvýšením proočkovanosti populace. Iniciativa má „urychlit podání posilovací třetí dávky těm, kteří na ni už mají nárok, aby pomohli co nejdříve ulevit přetíženým kolegům na covidových jednotkách v nemocnicích“, uvádí vláda v tiskovém prohlášení.

Podpořit tuto iniciativu přišli na tiskovou konferenci i předseda české vlády v demisi Andrej Babiš a jeho nástupce Petr Fiala, designovaný prezidentem republiky.

Premiér v demisi Andrej Babiš s designovaným předsedou vlády Petrem Fialou, 30. listopadu 2021. (Vlada.cz)
Premiér v demisi Andrej Babiš s designovaným předsedou vlády Petrem Fialou, 30. listopadu 2021. (Vlada.cz)

„Jsem velice rád, že nás iniciativa Lékaři pomáhají Česku vyzvala, abychom uskutečnili tuto tiskovou konferenci, jejímž hlavním cílem je vyzvat další zdravotníky, aby pomohli hlavně našim zdravotníkům v nemocnicích. Jsem velice rád, že naše pozvání přijal nový premiér české vlády Petr Fiala a chci mu ještě jednou pogratulovat ke jmenování,“ uvedl premiér v demisi Andrej Babiš. 

„Epidemie nezná žádné politické bariéry a týká se nás všech. Myslím si, že právě v těchto chvílích musí jít politika stranou. Je to takové neobvyklé, že premiér v demisi a nový designovaný premiér mají společnou tiskovou konferenci, to tu ještě nebylo, ale myslím, že když jde o životy našich spoluobčanů, tak je dobře, že tady spolu stojíme a že chceme iniciativu Lékaři pomáhají Česku podpořit,“ prohlásil Andrej Babiš.

„Přišel jsem na tuto opravdu netypickou tiskovou konferenci dvou premiérů proto, že jsem přesvědčen, že jsou, jak už říkal pan premiér Babiš, situace, chvíle, kdy je potřeba ukázat společnou vůli. A boj proti nemoci covid-19 takovou situací nepochybně je,“ navázal designovaný premiér Petr Fiala.

„Jsem si jistý, že přestože máme rozdílné politické názory, dokonce preferujeme různé postupy, jak bojovat s nemocí covid-19, tak přes to všechno máme společný zájem, abychom chránili ohrožené skupiny lidí, abychom dosáhli toho, že se co nejvíce lidí naočkuje a že co nejvíce lidí bude co nejrychleji doočkováno třetí dávkou,“ navázal designovaný premiér Petr Fiala.

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše je důležité znovu vybudovat dostatečné kapacity, aby bylo možné co nejrychleji naočkovat všechny zájemce o nové či posilovací dávky vakcíny proti covidu-19. 

Premiér v demisi Andrej Babiš pak zdůraznil také potřebu osvěty mezi lidmi, kteří se dosud z nějakého důvodu očkovat nechtějí. 

Mezitím zástupci praktických lékařů sepsali 28. listopadu Deklaraci lékařů k nátlaku na očkování, v níž shrnuli své obavy týkající se výzev představenstva České lékařské komory k celoplošnému očkování lidí či konkrétních profesních skupin v České republice.

V deklaraci rovněž vyjadřují nesouhlas s plošným očkováním dětí, a to kvůli rizikům, která podle nich převažují nad benefity, a kvůli nedostatku informací ohledně možných dlouhodobých nežádoucích účinků vakcín. Více…

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“