Vlastimil Veselý

22. 12. 2021

Migrace způsobuje další migraci, což nemusí být u nízko kvalifikovaných žádoucí. Jsme si toho vědomi?

Slíbil jsem, že sem časem pozvu hostující autory a dnes začínám publicistou Marianem Kechlibarem, který se psaní o migraci věnuje už hezkých pár let. Jeho články jsou dost dlouhé a tak pro začátek vybírám jen to nejpodstatnější s odkazem na plné texty.

Strategie integrace cizinců ve městě Brně přistupuje zatím ke všem cizincům stejně. Avšak jako rozlišujeme, která imigrace je žádoucí a podporovaná, měli bychom také odlišovat míru podpory při integraci nebo asimilaci cizinců zde již přítomných. Např. vysoce kvalifikovaným talentům by měla být k dispozici jiná úroveň péče než příchozím s nízkou kvalifikací nebo bez kvalifikace.


Azylová a migrační politika patří k těm záležitostem, které se nedají regulovat dle libosti… Migrace podněcuje migraci a tuto spirálu zpětné vazby, jakmile se jednou rozjede, je obtížné zastavit. Minimálně do doby, dokud se životní úrovně v Evropě a v chudších státech Asie či Afriky nesrovnají

Milion lidí, kteří přišli do Německa za migrační krize roku 2015, a dalších pár set tisíc, kteří tam dorazili od té doby, nejsou osamělé jednotky, i když se tak naše zákony rády tváří. Mají příbuzné a sousedy a v digitální době s nimi můžou být v neustálém spojení, protože dnes už má smartphone opravdu skoro každý. A to znamená, že je mohou „lákat“: přijďte taky, válka tu není, zato supermarkety plné. Peníze dostanete od státu, nebude za to nic moc chtít, leda občas podepsat nějaké lejstro. A pokud si k těm dávkám potřebujete přivydělat, černá ekonomika tady jenom kvete a neustále hledá nové pracovní síly.

K tomu, zaplatit si letenku přes čtvrt světa a následně služby pašeráků (ať státních či soukromých), potřebujete být docela ve vatě. Jak bude životní úroveň v rozvojovém světě růst, bude si tuhle službu moci dovolit podstatně více lidí. Jinými slovy, umírněná prosperita bude hybatelem další migrace.

Bangladéš aneb jak může prosperita posilovat migraci

V rychlosti redukce hmotné bídy je Bangladéš jednou z nejúspěšnějších zemí na světě. Průměrná doba dožití vzrostla na 73 let a průměrný počet dětí na ženu klesl letos konečně pod dvě, což už jsou víceméně evropské hodnoty. Ekonomický růst je setrvale vysoký a předhání i Čínu, HDP na hlavu se během posledních deseti let více než zdvojnásobilo.

Pokud se něco nestane a Bangladéš se bude vyvíjet stejným způsobem jako dosud, někdy kolem roku 2060 to bude země se stejnou životní úrovní jako Tchaj-wan nebo Jižní Korea. Ty taky začaly extrémně nízko a šly nahoru po velmi podobné trajektorii. Dnes jsou to průmyslové a vědeckotechnické velmoci, které musíme prosit o to, aby vyráběly pokud možno ještě více čipů.

Nicméně Bangladéšané nám stejně zaplňují čluny do Evropy, kdežto Korejci a Tchaj-wanci tak v roce 1970 nečinili. Co to? Moje vysvětlení zní, že důvodem je právě kombinace relativně levné a frekventované letecké dopravy se snadnou dostupností informací o tom, jak je jinde skvěle. To dřív nefungovalo a mladí Korejci či Tchaj-wanci neměli možnost tak snadno migrovat jinam.

Jste-li dnes dvacetiletý Mohamed z Dháky, stačí vám chvíle surfení na smartphonu k tomu, abyste docela dobře věděli, že Dháka má k Mnichovu, co se životní úrovně týče, pořád ještě daleko. A v tu chvíli si buď můžete vybrat, zda a) dalších čtyřicet let strávíte budováním prosperity ve své zemi a užijete si lepšího životního standardu jako stařešina (možná, pokud se nic nezvrhne), nebo b) si zaplatíte ty pašerácké služby a budete žít ve vyspělé a bohaté zemi hned. A vzhledem k tomu, že vaše vlast už není tak chudá, jako dřív bývala, si všechny ty poplatky a úplatky můžete dovolit. Respektive si je může dovolit čím dál více lidí. A jelikož Bangladéšanů je 160 milionů, tak i relativně malé procento z nich znamená početné zástupy zájemců o život v Evropě.

Netvrdím, že bychom měli sabotovat ekonomický rozvoj třetího světa. Naopak, jen ať se jim daří a ať rostou. Ale čekat od toho, že migrační tlaky oslábnou, mi přijde jako naivní myšlenka. Tento mechanismus divoké migrace do Evropy bude zajímavý spíš pro ty méně vzdělané obyvatele Bangladéše. Ti mladíci a mladice, kteří se slušným vysvědčením absolvovali nějakou dobrou střední školu, mají reálnou šanci získat studijní vízum do Británie nebo Kanady, což jsou státy, které anglicky mluvící talenty z rozvojového světa rády “vyzobávají”. Pokud ale máte trochu peněz a schází vám ta dobrá střední škola, nabídka pašeráků se stává přitažlivější. Z hlediska budoucího uplatnění na evropském trhu práce to není dobrá vyhlídka.


Obávám se, že dosavadní Strategie vychází z mylného předpokladu, že jakákoli imigrace je městu prospěšná. To je ale v rozporu s evropskými zkušenostmi posledních let.

Chceme-li bezpečné a prosperující město, musíme stavět na selektivní imigraci a správně si vybírat nejen ty, které pustíme dovnitř, ale také kterým poskytneme komplexní integrační podporu pro trvalé usazení (např. na základě profese, vzdělání, jazyka, věku nebo země původu – moc by se nám hodil tzv. bodový systém).

Umetat cestičku s plnou péčí pro úplně všechny k úspěchu nevede – srovnejme asimilaci v USA a v západní Evropě. Tím totiž rozhodujeme o tom, jaký typ imigrace lákáme pro příští léta – až současní přistěhovalci pozvou další.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."