Redakce Epoch Times

26. 12. 2021

ČR – Nová ministryně obrany Jana Černochová poděkovala vojákům i civilním zaměstnancům armády za jejich službu. Je to již druhý rok, co se země potýká s pandemií covid-19 a armáda je podle ministryně v této situaci lidem oporou.

„Neumím si představit, jak by bez našeho resortu fungovala hygiena, očkování, nemocnice či domovy seniorů,“ zdůraznila.

Jana Černochová ve vánočním přání poděkovala všem, kteří slouží v zahraničních operacích a nemohou přes svátky být se svými nejbližšími. Neopomněla ani válečné veterány a vojáky aktivní zálohy, kteří obětují svůj volný čas, aby sloužili České republice po boku profesionálů. Poděkovala rovněž občanským zaměstnancům resortu.

„I díky kaplanům jsou příslušníci armády nejen bojovníky, ale především lidmi. Přesvědčujeme se o tom každý den v nemocnicích, domovech pro seniory či v očkovacích centrech, kde už druhým rokem pomáhají v boji s pandemií,“ vyzdvihla ministryně práci vojenských kaplanů na adventním setkání s kardinálem Dukou a náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Alešem Opatou.

Bude obnoven výcvik jednotek aktivní zálohy

Od nového roku se obnoví polní výcvik jednotek aktivní zálohy. Výcvik aktivní zálohy i profesionálů bude veden za stejných podmínek, tedy ve skupinách s omezeným počtem osob a za definovaných hygienických opatření. Vojáci budou pravidelně testováni tak, aby se maximálně snížilo riziko přenosu nemoci covid-19.

Na výcvik budou povoláváni ti záložníci, kteří splňují podmínku „O“ (plného očkování), nebo „N“ (prodělaná nemoc). V případě, že bude záložník s neúplným očkováním, bude povolán s tím, že bude při nástupu vyžadován „T“ (platný PCR test). Ti, kteří nesplňují požadované podmínky, nebudou na cvičení povoláni.

Polní výcvik aktivní zálohy byl pozastaven v listopadu, kdy se začala opět zhoršovat epidemiologická situace a vládní nařízení omezila hromadné aktivity. Armáda musela omezit výcvik na nezbytně nutný, vyslala vojáky opět do nemocnic, aby posílila lékařský personál. Do té doby stihlo odcvičit plánovaný praktický výcvik 80 % záložníků. Polní výcvik byl v listopadu a v prosinci nahrazen on-line studiem.

„Výcvik aktivní zálohy je pro nás stejně důležitý jako výcvik vojáků z povolání. e-learningovým výcvikem jsme v loňském a letošním roce reagovali na hygienická opatření a pozastavení praktického výcviku. Využili jsme příležitosti aspoň k doplnění teoretických znalostí záložníků. V příštím roce budeme klást důraz především na praktický výcvik,“ uvedl generálmajor Miloslav Lafek, ředitel Sekce plánování schopností MO.

Proočkovanost profesionálních vojáků je aktuálně 88%.

„Velkou část diskuze jsme věnovali modernizaci české armády,“ uvedla ministryně Černochová při své první návštěvě Generálního štábu Armády České republiky. Ujistila také, že případné úspory v rozpočtu ministerstva obrany není možné hledat v penězích vyčleněných na modernizaci armády.

„Škrty a úspory se nesmí dotknout modernizace armády,“ zdůraznila ministryně.

Zdroj: TZ plk. Magdalena Dvořáková, OdKV AČR

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."