Jack Phillips

28. 2. 2022

Na znamení deeskalace situace ukrajinští představitelé uvedli, že se setkají se svými ruskými protějšky poblíž ukrajinsko-běloruských hranic, zatímco ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že uvádí své jaderné síly do stavu pohotovosti.

Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že kyjevská vláda souhlasí s rozhovory s Moskvou na hranici. Není jasné, zda se Zelenskyj jednání zúčastní.

„Dohodli jsme se, že se ukrajinská delegace setká s ruskou bez předchozích podmínek na ukrajinsko-běloruské hranici, v oblasti řeky Pripjať,“ uvedl Zelenskyj v neděli na sociálních sítích.

Zelenskyj, který se prý stále nachází na Ukrajině, dodal, že běloruský prezident „Alexandr Lukašenko převzal odpovědnost za to, že v době odjezdu, jednání a návratu ukrajinské delegace zůstanou všechna letadla, vrtulníky a rakety umístěné na běloruském území na zemi“.

Fedir Venislavskij, člen Zelenského strany, v televizním komentáři uvedl, že ukrajinská delegace již do Běloruska odjela.

Již dříve v neděli Putin prohlásil, že uvádí své jaderné síly do stavu zvýšené pohotovosti, a uvedl, že toto rozhodnutí bylo učiněno v reakci na tvrdé sankce, které na něj, ruské banky a další ruské představitele uvalily západní vlády v reakci na invazi.

ukrajina
Příslušníci ukrajinské armády hledají nevybuchlé granáty po bojích s ruskými silami v Kyjevě na Ukrajině, 26. února 2022. (Sergei Supinsky / AFP via Getty Images)

„Západní země nepodnikají nepřátelské kroky proti naší zemi pouze v ekonomické oblasti. Mluvím o nelegitimních sankcích, o kterých všichni dobře vědí. Agresivní prohlášení proti naší zemi však činí i vrcholní představitelé předních zemí NATO,“ prohlásil v neděli Putin podle státem podporovaných ruských médií.

Mezitím běloruský prezident Lukašenko, věrný Putinův spojenec, místním médiím řekl, že pokračování sankcí by vedlo ke „třetí světové válce“.

V uplynulých zhruba 24 hodinách členské země NATO a Evropské unie uzavřely svůj vzdušný prostor pro ruská dopravní letadla, vyloučily některé ruské banky z mezinárodního bankovního informačního systému SWIFT a oznámily, že na Ukrajinu posílají zbraně, munici a pohonné hmoty. Spojené státy o víkendu oznámily, že pošlou více než 350 milionů dolarů pomoci a také protitankové zbraně Javelin, které ukrajinské obranné síly zřejmě s úspěchem používají.

Putin neprozradil své konečné plány v této operaci, ale západní představitelé se vyjádřili a uvedli, že se domnívají, že chce dekapitovat prozápadní ukrajinskou vládu.

Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová v neděli uvedla, že Putin se uchyluje k taktice, kterou používal v týdnech před invazí na Ukrajinu, „což je vytváření neexistujících hrozeb, aby ospravedlnil další agresi“.

„Světové společenství a Američané by se na to měli dívat tímto prizmatem. Viděli jsme, že to dělá znovu a znovu,“ uvedla v televizním vystoupení.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.