Ivan Pentchoukov

21. 3. 2022

LVOV, Ukrajina – 7. března, kdy Rusko a Ukrajina vyjednaly zelený koridor pro útěk civilistů z ukrajinského města Sumy, který se měl otevřít následujícího dne ráno, měla rodina Pryjmenkových již pět dní sbalené kufry.

Vitalij a Jekatěrina Pryjmenkovi čekali celý den na to, až budou moci utéct se svými třemi syny Kirilem (5 let), Jegorem (10 let) a Artemem (15 let). Zůstali však na místě. Dozvěděli se totiž o střelbě na civilní vozidla jedoucí ze Sum, které jsou od ruských hranic vzdáleny necelých 25 kilometrů.

Vitalijova matka Valentina Pryjmenková odmítla odejít. Večer 7. března po telefonátu s dcerou Annou Pryjmenkovou, která již uprchla na západní Ukrajinu, nakonec s útěkem neochotně souhlasila.

Zhruba o dvě hodiny později zabil celou rodinu výbuch bomby, který proměnil jejich dvoupatrový dům v trosky.

Epoch Times Photo
Pět ze šesti členů rodiny Pryjmenkových zahynulo při leteckém útoku 7. března 2022 v rámci ruské invaze na Ukrajinu. (Se svolením Anny Pryjmenkové)

Anně Pryjmenkové zazvonil kolem půlnoci telefon. O bombardování ji informovali bratrovi přátelé. Nejprve zavolala své matce. Nikdo to nebral. Když volala bratrovi, zvedl telefon cizí člověk. Telefon výbuch odhodil až na ulici.

„Říkali, že už tam žádný dům není, dokonce ani základy. Nic tam nezbylo,“ svěřuje se Anna Pryjmenková deníku The Epoch Times.

Sumy jsou obklopeny aktivními boji od chvíle, kdy ruský prezident Vladimir Putin nařídil invazi na Ukrajinu, kterou nazval „speciální vojenskou operací“.

Ráno 8. března místní média informovala, že při bombardování zahynulo devět lidí včetně dvou dětí. Předběžná čísla dávala Anně naději, která však rychle vyprchala.

„Bylo hodně zraněných a já jsem až do konce doufala, že alespoň některé z dětí přežilo,“ pokračuje Anna Pryjmenková. Během dne je všechny našli a všechny byly z její rodiny. „Bylo to hrozné, zvlášť proto, že jsme si byli tak blízcí. Měli jsme velmi silné rodinné vazby, velkou, přátelskou rodinu,“ dodává.

Dům Pryjmenkových stál na ulici Romenskaja, v hustě obydlené části Sumů, kterou tvoří převážně rodinné domy. Dům byl od ulice vzdálen sto metrů. Přední dvůr měl kamenné cestičky, které byly v teplých měsících roku lemovány zastřiženým trávníkem.

Nic z toho po výbuchu nezůstalo, jak ukazují videa a snímky z místa činu pořízené ráno po výbuchu. Velké úlomky betonu a cihel ležely rozházené po okolí, zaprášené sněhem, který přes noc napadl.

Anna Pryjmenková se zoufale chtěla vrátit do Sum, aby pohřbila své blízké. Přátelé jejího bratra ji však přesvědčili, aby nikam nejezdila. Postarali se i o pohřeb.

„Přesvědčili mě, abych to nedělala, protože by to byla jednosměrná jízdenka,“ řekla.

Její patnáctiletý synovec Artem Pryjmenko byl před smrtí mistrem republiky v zápase sambo. Než Artema i jeho rodiče zabila bomba, plánoval se zúčastnit mezinárodní soutěže.

Epoch Times Photo
Artem Pryjmenko (uprostřed) stojí na pódiu po vítězství v soutěži v zápase sambo. (Se svolením Anny Pryjmenkové)

„Ty děti ještě nestačily nikomu udělat nic zlého,“ pokračuje Anna Pryjmenková. „Je to tak bolestné a tak těžko pochopitelné, proč se to stalo zrovna mé rodině.“

Anna s manželem se mezitím přestěhovala z ukrajinského Užhorodu do Lvova. Každý druhý den pracují jako dobrovolníci na lvovském vlakovém terminálu. Dobrovolnictví Anně pomáhá nemyslet na smrt blízkých.

Anna Pryjmenková pracovala 16. března v hale na vlakovém nádraží určené pro matky s malými dětmi, které projíždějí Lvovem. Většina z nich cestuje do Polska, kam utíkají z těžce postižených oblastí na východě Ukrajiny, včetně Sumů.

Je těžké se na ty děti dívat, říká Anna Pryjmenková.

Přeloženo z anglického originálu. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."