Zdenka Danková

12. 4. 2022

Jaro přináší delší den, rozkvétají květiny, láká nás otevřít okna a pustit vánek  dovnitř. Méně příjemné je jít otevřít také úklidové prostředky a začít s jarním gruntováním. Dlouholetá tradice však velí, že je čas vyvinout úklidovou aktivitu.

Jarní úklid je bezpochyby přínosný nejen co do čistoty příbytku, ale dokonce nám může pomoci zvládnout stres.

Rozejít se se zimou a chladem znamená i zbavit se i některých věcí, které již dosloužily nebo nás už neobohacují.

Můžeme začít třeba šatníkem: vyřadíme takové věci, které můžeme někomu nebo někam darovat. Užitečné vám může být roztřídění věcí do třech kategorií – darovat, vyhodit a uskladnit. Bonusem je obnova šatníku, protože pak si můžeme zakoupit věci nové a doplnit je, ke své radosti.

Uložte také zimní oblečení, lůžkoviny, dekorace, další předměty a vyměňte je za ty jarní, aby váš domov vypadal svěže. Tím se byt provzdušní a osvěží, ale úklid teprve začal. Čistý, uklizený byt může osvěžit náš domov a pomoci nám získat náskok před rušným obdobím jara a léta.

Šatník jsme uspořádali, ale koberce už dávno nevypadají jako nové, a navíc máme celou řadu dalších věcí na seznamu úkolů.

Přinášíme pár tipů, které vám s jarním úklidem pomůžou.

Uklízejte místnost po místnosti

Nejúčinnějším způsobem důkladného úklidu je postupovat místnost po místnosti. Sepište si pár bodů úklidu pro každou místnost, které vám pomůžou s organizací a připomenou vám oblasti, které vyžadují zvýšenou pozornost. Nebojte se vynechat plochy, které byly uklízeny nedávno, a zaměřte se na ty části vašeho domova, které byly přes zimu značně zanedbané.

Čisticí prostředky omezte na minimum

Pokud potřebujete nakoupit nové čisticí prostředky, omezte počet položek na minimum. Nesčetné množství čisticích prostředků může vytvářet zbytečný chaos a pravděpodobně je k udržování čistého a svěžího domova všechny neupotřebíte.

Přidejte domácí práce

Mnoho domácích prací je třeba provádět sezónně, zejména v rámci příprav na teplejší počasí. Zařaďte domácí práce do svého jarního úklidu, abyste se jich zbavili co nejdříve. Například venkovní práce, jako je čištění grilu, terasy a vnějších stran oken řešte, jakmile se oteplí.

Myslete i na přírodu

Ekologie a ochrana životního prostředí jsou už zavedeným tématem debat, a proto se mnoho lidí snaží přistupovat k výběru čistících prostředků zodpovědně. Například při pořízení práškového koncentrátu připravíte mnohonásobně více čističe než při koupi klasických tekutých přípravků.

„Unikátní refill systém umožní z koncentrátu 25x znovu naplnit 1l láhev, což znamená absolutní minimalizaci nákladů na obaly a dopravu i ekologické zátěže výrobou a dopravou. Ekologický obal v podobě papírového tubusu náš respekt k přírodě jen podtrhuje,radí A. Řeháček z AYETO Eco.

Výběrem ekologických produktů pomáháte nejen sami sobě, ale také životnímu prostředí – tedy přírodě, lidem i zvířatům, která nás obklopují.

Zaveďte nové úklidové návyky

Důkladný jarní úklid, který se týká celého domu, je skvělou příležitostí k vytvoření trvalých úklidových návyků, které mohou příští jarní úklid ještě více usnadnit.

Nesnažte se například provést celý jarní úklid během jednoho víkendu nebo dokonce jednoho dne. Místo toho se každý den věnujte položkám na seznamu úkolů jen 15 minut. To vám pomůže získat návyk uklízet 10 až 15 minut denně i poté, co jste s jarním úklidem skončili.

„Rozhodněte se pro kvalitní univerzální čisticí prostředek a utěrky z mikrovlákna. Tyto položky pokryjí většinu povrchů ve vaší domácnosti,“ radí Alexandr Řeháček, zakladatel eco čistících prostředků AYETO Eco.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."