Prozkoumání slunečního období: „Léto začíná“ (od 5. do 20. května)
Takzvaná „sluneční období“ tvoří tradiční čínský kalendářní systém, trvají přibližně dva týdny a jsou založená na postavení Slunce v čínském zvěrokruhu. Čínský kalendář vychází ze starobylého přesvědčení, že život v souladu s přírodou umožní člověku žít ve vnitřní harmonii.
V tomto období sluneční teplo konečně ohřívá zemi a vše se dává do pohybu a roste. Hmyz a volně žijící živočichové jsou pod vlivem zvýšené teploty a relativní vlhkosti vzduchu stále aktivnější a plodiny začínají rychle růst. Pokud jsou teploty příliš vysoké, rostliny sice porostou rychle, ale jejich stonky budou slabší. Rychlý růst má také vliv na jejich chuť.
Chytří farmáři ve starověké Číně používali čajové lístky z letní sklizně do ovocných nebo ochucených čajových směsí, například se švestkovými květy, bobulemi, pomerančem nebo jasmínem. Ovoce a květy maskovaly chuť méně aromatických čajových lístků.
Teplo v tomto slunečním období neovlivňuje pouze Zemi, ale také naše těla. Velmi horké počasí může poškodit srdce. V létě tedy musíme o svůj oběhový systém dobře pečovat tím, že zůstaneme v klidu a nebudeme se rozčilovat. Důležité je také jíst zdravou, ochlazující stravu.
Ve starověké Číně připravoval císař Qianlong (1711-1799) z dynastie Qing chladivé letní čaje z ranní rosy z listů leknínů a zelených výhonků lotosových semen ve svých palácových zahradách. Obě tyto rostliny jsou v systému klasifikace tradiční čínské medicíny považovány za extrémně chladivé.
Tato metoda rozděluje potraviny podle jejich povahy, nikoli podle toho, zda jsou fyzicky studené nebo teplé na dotek. Podle knihy z období Válčících států „Yurling“ pily ženy švestkovou šťávu s vínem v naději, že zůstanou navždy mladé. Pro podporu krásného vzhledu je velmi dobré jíst v tomto ročním období švestky.
Starší lidé nebo lidé s oslabeným zdravím nemají v tomto období často chuť k jídlu. Proto je důležité sestavit pro ně vyvážený jídelníček a věnovat větší pozornost jejich dobrému pocitu. Je to také období, kdy děti rostou nejrychleji. Dohlédněte na to, aby měly dostatek živin a prováděly jemná cvičení.
Tipy pro život v harmonii s tímto slunečním obdobím
1. Dopřejte si polední spánek, protože pomáhá posilovat srdce.
2. Pijte hodně vody.
3. Po propocení se vyhýbejte vystavení větru.
4. Masírujte spánky silným tlakem středem obou dlaní. Tyto dva tlakové body pomáhají vyčistit zadržovanou vodu v našem těle a chrání srdce.
Sezónní potraviny pro překonání vysokých teplot
Vyhýbejte se alkoholu a silně ochuceným nebo mastným jídlům. Předejdete tak vyrážkám nebo podráždění kůže způsobenému zvýšenou vlhkostí vzduchu.
Jezte potraviny, jako jsou fazolové klíčky, celer, okurky, lilek, vejce, fazole fava, ryby, proso, mléko, oves, mořské řasy, špenát, tofu, rajčata, pšenice a cukety. Vychutnejte si ovoce, jako jsou třešně, grapefruity, jahody, citrony, melouny a mučenky. Červeně zabarvené potraviny jsou v tomto období prospěšné.
Snažte se vyhýbat příliš zpracovaným potravinám. Kyselé chutě jsou pro toto období ideální, protože kyselé potraviny, zejména ocet, pomáhají udržovat vlhkost v těle a povzbuzují chuť k jídlu. Vyhněte se hořkým potravinám nebo je omezte.
Nejlepšími bylinkami pro toto období jsou koriandr, pampeliška, máta peprná, jasmín, lékořice, meduňka, růže a jemný zázvor.
Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.