Jack Phillips

20. 6. 2022

Organizace zastřešující mezinárodní plavecké soutěže schválila nová pravidla pro transsexuální plavce, která vstoupí v platnost 20. června.

Ve svém oznámení (pdf) z 19. června Mezinárodní plavecká federace (FINA) uvedla, že umožní plavcům – biologickým mužům – soutěžit v ženských disciplínách pouze v případě, že neprošli mužskou pubertou a měli ji potlačenu před dosažením 12 let. Další podmínkou je „trvalé [udržování] hladiny testosteronu v krevním séru (nebo plazmě) pod 2,5 nmol/l“.

Pro směrnici omezující účast v elitních ženských soutěžích a vytvoření nové „otevřené“ kategorie hlasovalo skoro 72 procent členů FINA.

Debata se vyostřila poté, co se plavkyně Pensylvánské univerzity Lia Thomasová, biologický muž, který se veřejně identifikuje jako žena, stala první transgenderovou šampionkou NCAA v historii první divize žen poté, co letos vyhrála závod na 500 yardů volným způsobem. Toto vítězství vyvolalo značný odpor plavců, aktivistů a dalších sportovců, včetně „kolegyň“ Thomasové.

V rozhovoru pro časopis Sports Illustrated minulý měsíc Thomasová sdělila, že před olympijskými hrami v roce 2024 se bude chtít dostat do národního plaveckého týmu žen. Nové pravidlo FINA vydané 19. června by Thomasové účast znemožnilo.

Nová pravidla způsobilosti pro soutěže zastřešované FINA říkají, že sportovci biologického mužského pohlaví mohou soutěžit v ženských sportech pouze tehdy, pokud mohou organizaci prokázat, že „neprožili jakoukoliv část mužské puberty po Tannerově stupni 2 (puberty) nebo před dosažením 12 let, podle toho, která z nich nastala později“, uvádí se v oznámení. Řídící orgán dodal, že biologické ženy, které o sobě tvrdí, že jsou muži, mohou soutěžit v mužských plaveckých soutěžích bez omezení.

Organizace vyslechla několik lékařů a vědců, kteří tvrdili, že puberta poskytuje mužům jasnou fyzickou výhodu oproti ženám.

„Ve věku 14 let a více je rozdíl mezi chlapci a dívkami značný. A to díky fyziologickým adaptacím testosteronu a chromozomu Y,“ uvedla fyzioložka dr. Sandra Hunterová. „Některé z těchto tělesných výhod jsou strukturálního původu, jako je výška, délka končetin, velikost srdce, velikost plic, a zůstanou zachovány i při potlačení nebo snížení hladiny testosteronu, ke kterému dochází při přechodu z muže na ženu.“

Prezident FINA Husain Al-Musallam v prohlášení uvedl, že organizace musí „chránit férovost soutěžení na našich závodech, zejména v kategorii žen na soutěžích FINA“.

Dodal, že jejich nově vytvořená „otevřená kategorie bude určena k tomu, že každý bude mít možnost soutěžit na elitní úrovni“.

„Tohle dosud neexistovalo, takže FINA bude muset jít příkladem. Chci, aby všichni sportovci mohli vnímat, že mají možnost během tohoto procesu rozvíjet své myšlenky,“ dodal.

Sharron Daviesová, která na olympijských hrách v roce 1980 získala stříbrnou medaili v plavání, rozhodnutí uvítala.

„Nedokážu vyjádřit, jak jsem hrdá na svůj sport, na FINA a na prezidenta FINA za to, že se řídili vědou, zeptali se sportovců/trenérů a postavili se za spravedlivý sport pro ženy,“ řekla Daviesová a dodala, že „férovost je základním kamenem sportu“.

Americká Národní vysokoškolská atletická asociace (NCAA) v lednu uvedla, že umožní „v jednotlivých sportech přístup pro účast transgenderových osob“, tedy účast sportovců, kteří se hlásí k pohlaví, jež neodpovídá jejich biologickému pohlaví.

Překlad původního článku americké redakce: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.