Jannis Falkenstern

23. 3. 2022

PUNTA GORDA, Florida – guvernér Ron DeSantis 22. března prohlásil plavkyni Emmu Weyantovou, rodačku ze Sarasoty, za „právoplatnou vítězku závodu NCAA 2022 na 500 yardů volným stylem žen“ namísto biologického muže jménem Lia Thomasová.

Na závodech v Atlantě 17. března uplavala nejlepší čas 4:33:24 Thomasová, studentka Pensylvánské univerzity. Weyantová z Virginské univerzity skončila na druhém místě s časem 4:34:99.

„Děláme [toto] prohlášení, ve kterém říkáme, že Emma je nejlepší plavkyní na 500 (yardů) volným způsobem, protože si to zasloužila, a musíme zabránit organizacím jako NCAA, aby podváděly veřejnost – to je přesně to, co dělají,“ uvedl DeSantis v tiskovém prohlášení. „A proto se na Floridě budeme jasně vyjadřovat k tomu, když se budou snažit dělat takové věci… když se budou snažit jednat proti možnostem žen realizovat své sny, budeme o tom mluvit.“

NCAA (Národní vysokoškolská atletická asociace) na žádost The Epoch Times o komentář do doby publikace článku nereagovala.

DeSantis dále uvedl, že ženy „bojovaly po desetiletí“ za „rovné příležitosti v atletice“. A tedy umožnění biologickému muži s nimi soutěžit „podkopává“ tyto příležitosti žen ve sportu.

„Jako otec dvou dcer chci, aby mé holky a každá dívka na Floridě soutěžily za rovných podmínek o příležitosti, které mají mladé ženy ve sportu,“ řekl v lednu 2021.

V loňském roce na plném zasedání floridského legislativního sboru guvernér podepsal „Zákon o spravedlnosti v ženském sportu“, který podle něj „zachová férové příležitosti pro sportovkyně a nesmí být otevřen studentkám mužského pohlaví“, a to na základě biologického pohlaví studentky uvedeného v oficiálním rodném listu.

NCAA tehdy uvedla, že zváží stažení šampionátů ze států, které zakazují transgenderovým sportovcům účast v ženských a dívčích sportech.

„To guvernéra od podpisu zákona neodradilo,“ uvedla v písemném prohlášení Christina Pushawová, tisková mluvčí guvernéra. „Naopak to jen posílilo jeho odhodlání chránit sportovní příležitosti pro ženy a dívky na Floridě.“

Podle NCAA začala dvaadvacetiletá Thomasová v roce 2019 s přechodem (tranzicí) pomocí hormonální terapie a postupovala podle pravidel NCAA a Ivy League. Nicméně, Thomasová se stala předmětem diskusí lidí ze sportovního odvětví i mimo něj. Kladli si otázku, zda by transgenderové ženy a dívky (narozené s mužským pohlavím) měly mít možnost soutěžit v ženských sportech.

16 nejmenovaných členek plaveckého týmu Pensylvánské univerzity žádalo v dopise NCAA, aby Thomasové nebylo 17. března umožněno soutěžit v oné plavecké soutěži.

V části dopisu se píše: „Plně podporujeme Liu Thomasovou v jejím rozhodnutí potvrdit svou genderovou identitu a změnit se z muže na ženu – Lia má plné právo žít svůj život autenticky.“

„Nicméně, pokud jde o sportovní soutěže, je biologické pohlaví jinou záležitostí než genderová identita. Z biologického hlediska má Lia oproti konkurenci v ženské kategorii nespravedlivou výhodu, o čemž svědčí její umístění v žebříčku, které se ze 462. místa, když byla ještě mužem, posunulo na první místo, když je nyní ženou.“

Zákony zakazující transsexuálům soutěžit ve sportovních soutěžích, které neodpovídají jejich vrozenému pohlaví, přijalo dosud 10 států. Jsou to Arkansas, Alabama, Florida, Texas, Idaho, Mississippi, Montana, Jižní Dakota, Západní Virginie a Tennessee.

Překlad původního článku newyorské redakce: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.