Bill Pan

3. 2. 2022

Americká organizace sdružující rodiče varovala veřejnost před indoktrinací žáků progresivním aktivismem podle osnov propagovaných hnutím Black Lives Matter (BLM), ke které tento týden dochází ve školách po celé zemi.

Během „Týdne Black Lives Matter ve školách“, který začal 31. ledna, vyučují veřejné školní obvody od Bostonu po Seattle učivo, které odpovídá základním hodnotám BLM, jako jsou „diverzita a globalismus“, „trans potvrzování“ („Trans-Affirming“), „queer potvrzování“ („Queer Affirming“) a „kolektivní hodnoty“.

Hodiny vycházejí ze 13 „hlavních principů Black Lives Matter“, které zahrnují např. prosazování tzv. „černošských vesnic“, které „narušují dynamiku západní nukleární rodiny a návrat ke ‚kolektivní vesnici‘, v níž se o sebe všichni starají navzájem“, či závazek k „odbourání cisgenderové privilegovanosti a pozvednutí transgenderových černochů“ (cisgender je člověk, který se identifikuje se svým vrozeným pohlavím, tj. opak transgenderu, pozn. red.).

„Každý má právo zvolit si vlastní pohlaví tím, že naslouchá svému srdci a mysli. Každý si může vybrat, jestli je dívka, nebo chlapec, nebo obojí, nebo ani jedno, nebo něco jiného, a nikdo jiný to za něj vybírat nebude,“ stojí v příručce pro učitele o tom, jak používat „jazyk přiměřený věku“ a jak představit principy BLM už dětem v mateřské škole.

Podle organizace Parents Defending Education (PDE), která je známá dokumentováním případů indoktrinace sociální spravedlností na školách, se tzv. „akčního týdne“ účastní nejméně dvanáct školních obvodů.

Jedním z nich je obvod veřejných škol Denveru. PDE poznamenala, že denverská základní škola Centennial, která „sdílela své nadšení“ z letošního akčního týdne, před nedávnem vzbudila kontroverzi kvůli akci „noc barevných rodin na hřišti“, kterou mnozí vnímali jako rasovou segregaci.

V Bostonu rozeslaly bostonské učitelské odbory newsletter oslavující akční týden. Newsletter obsahuje odkaz na výše zmíněnou příručku pro učitele, „která má pedagogům pomoci usnadnit přístup ke klíčovým konverzacím v médiích, která se zapojila do propagace hnutí“.

„Materiál ‚Black Lives Matter ve škole‘ nese oficiální značku organizace Black Lives Matter, která je opředena kontroverzí kvůli údajnému zpronevěření finančních prostředků a nákupu mnohamilionových domů její zakladatelkou,“ uvedl PDE ve zprávě.

Podle webových stránek hnutí BLM at School začalo toto hnutí v roce 2016 v Seattlu, kdy tisíce pedagogů spolu se stovkami rodin a studentů přišly do školy v tričkách BLM. Výukový program BLM ve škole od té doby podpořila řada organizací a jednotlivců, včetně Americké unie občanských svobod, Národní asociace vzdělávání a profesora Bostonské univerzity Ibrama X. Kendiho, jehož práce o „antirasismu“ v širokém měřítku oceňují zastánci kritické rasové teorie.

Kritická rasová teorie, která pramení z marxismu, interpretuje společnost prostřednictvím marxistické dichotomie mezi „utlačovateli“ a „utlačovanými“, kdy však třídní kategorie nahrazuje rasovými skupinami. Zastánci této teorie mají za to, že rasismus je hluboce zakořeněn ve všech aspektech americké společnosti, a požadují „antirasistická“ opatření, jako je přerozdělování bohatství a moci na základě rasy podle vnímané „rasové nerovnosti“.

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.