Patricia Tolson

19. 8. 2022

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) jsou opičí neštovice vzácné onemocnění způsobené infekcí virem opičích neštovic, který patří do stejné rodiny virů způsobujících pravé neštovice. Příznaky opičích neštovic jsou podobné příznakům pravých neštovic, ale jsou mnohem mírnější a zřídkakdy smrtelné.

Dr. Syed Haider, který provozuje soukromou lékařskou praxi v Kalifornii, sdělil deníku The Epoch Times, že vývoj epidemie opičích neštovic podle něho nápadně připomíná způsob, jakým se do světa dostalo onemocnění covid-19, jehož původ je s velkou pravděpodobností přičítán laboratorním pokusům v čínské virologické laboratoři ve Wu-chanu.

Opičí neštovice byly objeveny v roce 1958 poté, co se dvěma ohnisky nemoci podobné neštovicím nakazily kolonie opic chovaných pro výzkum. Zdroj onemocnění však zůstává neznámý. Ačkoli afričtí hlodavci a opice mohou být nositeli viru a infikovat lidi, první případ opičích neštovic u člověka byl zaznamenán až v roce 1970.

Před vypuknutím epidemie v roce 2022 byly případy opičích neštovic u lidí hlášeny v několika zemích střední a západní Afriky. Téměř všechny případy mimo Afriku však souvisely s mezinárodním cestováním.

Přibližně rok po vypuknutí epidemie covidu-19 se Haider podle svých slov dozvěděl o „Události 201“ (Event 201), což bylo cvičení provedené několik měsíců předtím, než se začal šířit virus způsobující onemocnění covid-19.

TIP: Pandemické cvičení „Event 201“ v roce 2019 předznamenalo klima cenzury internetu

„To (cvičení) skutečně udalo tón reakci vlád po celém světě,“ vysvětluje doktor Haider, který si po patnácti letech ve firemním zdravotnictví zařídil vlastní praxi. „Řídily se doporučeními, která byla vypracována během tohoto cvičení, pokud jde o lockdowny a roušky a o to, jak se vypořádat s dezinformacemi na internetu. Všemi těmito tématy se (během cvičení) zabývali.“

Haider, který dnes volí osobnější přístup v otázce péče o pacienty, také pozoruje události ve společnosti spojené s epidemií opičích neštovic.

Heider zaznamenal, že v březnu 2021, tedy ještě před současnou epidemií opičích neštovic, proběhlo další cvičení pořádané Iniciativou pro jaderné hrozbyMnichovskou bezpečnostní konferencí. Tentokrát se cvičení týkalo fiktivní „varianty opičích neštovic“, která byla v rámci cvičení hypoteticky navržena, jako bioinženýrsky vytvořená a cvičení simulovalo reakci na její vypuštění dne 15. května 2022. Měla být vypuštěna teroristickou skupinou jako zbraň. Tento hypotetický kmen opičích neštovic byl také definován jako odolný vůči vakcínám, které jsou již k dispozici proti pravým neštovicím.

„Bizarní je, že skutečná epidemie začala během jednoho nebo dvou dnů od data předpovězeného v tomto cvičení,“ říká Haider o „podivné shodě náhod“, která v něm vzbuzuje řadu otázek.

TIP: „Hry“ s opičími neštovicemi by mohly položit základy moci WHO pro řízení globálních epidemií

Neobvyklá varianta

Dr. Syed Haider. (S laskavým svolením S. Haidera)

„Je to neobvyklá varianta,“ říká Haider o viru opičích neštovic a dodává, že „nikdy neexistovala varianta opičích neštovic, která by se šířila především mezi homosexuály.“

Haider, který není specialista na virologii, uvedl, že podle jeho názoru existuje několik faktorů, které ho vedou k domněnce, že současný kmen opičích neštovic vznikl umělou cestou.

Virus opičích neštovic mutuje podle Haidera velmi pomalu a poslední známý předchůdce této varianty je natolik odlišný, že ke vzniku současné varianty „nemohlo dojít přirozenou cestou“. Podle Haidera tyto jednoduché a obecně známé fakty ukazují, že „prostě nebylo dost času na to, aby přirozenou evolucí vznikla varianta šířící se právě teď“.

Ačkoli to není „důkaz“ a Haider nemá k dispozici forenzní analýzy nebo sekvence viru, je to podle něj „velice podezřelé“.

Podle svých slov vystoupil na veřejnost především proto, „aby si lidé uvědomili, že by (epidemie opičích neštovic) mohla být využita k odebrání našich svobod stejným způsobem, jakým byla využita pandemie onemocnění covidu-19“.

Izolace jednotlivých případů místo plošných lockdownů

Důležité poselství, které chce Haider lidem předat, je, že úřady by neměly trvat na tom, že se budou snažit epidemii zvládnout pomocí opatření, o kterých již vědí, že nefungují. Spíše než rozsáhlé uzavírání celých společností je lepší zavést program, který zahrnuje „izolaci jednotlivých případů“.

„To funguje,“ řekl Haider. „To je to, co zastavuje šíření opičích neštovic. Je to docela pomalu se pohybující virus. Nešíří se tak rychle jako covid. Pokud stačí případy izolovat, dokud se u nich neprojeví příznaky, je to vše, co skutečně potřebujete udělat. V tomto okamžiku nedochází k asymptomatickému šíření, nebo je mizivé. Z hlediska veřejného zdraví platí, že pokud je něco mizivě vzácné, nevstupuje to do rovnice veřejného zdraví.“

Jak vysvětlil Haider, to, co by mělo lidi znepokojovat, je obvyklá cesta přenosu tohoto viru.

„Je možné se nakazit polibkem nebo tím, že se na šest hodin přiblížíte k někomu na jeden centimetr,“ uvádí doktor Heider. „Nepovede to k šíření požáru ve společnosti. To, co povede k rozsáhlému přenosu, je kontakt s lézemi nebo kontakt s tekutinou, která z lézí vychází. Takže musíme lidi vzdělávat, aby věděli, že pokud si myslíte, že máte opičí neštovice, izolujte se a nebudete je šířit na další lidi.“

To je podle Haidera způsob, jak pandemii zastavit. Nošení respirátorů a obličejových masek je v případě opičích neštovic podle Heidera „směšné opatření, ještě směšnější než v případě covidu“.

TIP: Recenzovaná studie zjistila, že opičí neštovice přenášejí pohlavním stykem především muži

Odolejte strachu

Haider uvedl, že většina lidí není nákazou opičími neštovicemi ohrožena, protože se přenášejí především pohlavním stykem mezi homosexuály.

„Nechci vyvolávat strach,“ říká Haider a uvedl příklady z praxe, kdy se setkával se strachem u mladších pacientů, kteří v podstatě nebyli covidem-19 nijak ohroženi, když se ho ptali, kolik masek musí nosit nebo zda je biohazardní oblek ochrání.

„Strach sám o sobě škodí imunitnímu systému,“ říká doktor Haider. „Spouští imunosupresiva, která ve skutečnosti způsobí, že vaše tělo bude náchylnější k infekcím a nemocem.“

Hlavní poselství, které chce Haider lidem předat, zní: „Nebojte se té věci“.

„Pokud se to opravdu rozroste a rozšíří více, vypracujeme protokoly, stejně jako jsme to udělali během covidu,“ vysvětluje Haider s tím, že již nyní existují slibné protokoly, které on sám rozesílá pacientům.

„Neměli bychom dovolit vládám, aby se zmocnily kontroly tak, jak to udělaly (během epidemie covidu-19),“ nabádá Haider spoluobčany. „Kdo si myslí, že je to k smíchu a že si to už nenecháme líbit, ať se zamyslí znovu.“

„Jakmile se mainstreamová média rozjedou a rozhodnou se věnovat opičím neštovicím v nepřetržitém zpravodajství, tak jako to udělala v případě covidu, lidé budou znovu přesvědčeni, znovu se budou bát a znovu budou akceptovat celospolečenské lockdowny,“ míní doktor Heider.

„Musíme začít pracovat hned, aby se to nestalo znovu,“ říká Syed Haider se soukromou praxí ve městě Los Angeles v Kalifornii.

Na této zprávě se podílel Jan Jekielek.

Článek byl redakčně zkrácen. Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila -jas-, upravil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.