Aldgra Fredly

5. 9. 2022

Čína varovala Spojené státy, aby zastavily prodej zbraní a vojenskou spolupráci s Tchaj-wanem. Reagovala tak na sobotní oznámení souhlasu Washingtonu s dalším prodejem obranných prvků Tchaj-wanu za miliardu dolarů.

Liou Pcheng-jü, mluvčí čínského velvyslanectví ve Washingtonu, v souvislosti s plánovaným prodejem varoval, že Čína „rozhodně přijme legitimní a nezbytná protiopatření“.

„Spojené státy zasahují do vnitřních záležitostí Číny a prodejem zbraní na Tchaj-wan podkopávají její svrchovanost a bezpečnostní zájmy,“ uvedl Liou na Twitteru.

Liou také řekl, že prodej zbraní „vážně ohrožuje čínsko-americké vztahy a mír a stabilitu v Tchajwanské úžině“, a vyzval Washington, aby prodej okamžitě zrušil.

Čína považuje Tchaj-wan za odpadlickou provincii, která musí být znovu spojena s pevninou. V srpnu čínský režim v reakci na návštěvu ostrova americkou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou zahájil v blízkosti Tchaj-wanu svá největší vojenská cvičení.

Prodej za 1,1 miliardy dolarů

Americká Agentura pro obrannou bezpečnostní spolupráci (DSCA), která spadá pod ministerstvo obrany, v sobotu sdělila, že oficiálně informovala Kongres o potenciálním prodeji obranného balíčku v celkové hodnotě něco málo přes 1,1 miliardy dolarů.

Součástí balíčku je 100 protiletadlových střel Sidewinder a čtyři taktické naváděcí jednotky v hodnotě 85,6 milionu dolarů, 60 protilodních střel Harpoon a čtyři cvičné střely za 355 milionů dolarů a sledovací radarový systém za 665,4 milionu dolarů.

Tyto tři kontrakty zahrnují také související vojenské vybavení, náhradní díly a služby technické a logistické podpory. Podle DSCA se jedná o šestý armádní prodej Tchaj-wanu schválený za Bidenovy vlády.

Tchajwanská prezidentská kancelář uvedla, že prodej zbraní pomůže samosprávnému ostrovu posílit jeho sebeobranu a vyrovnat se s vojenským tlakem Číny kolem jeho hranic.

„Nebudeme eskalovat konflikty ani vyvolávat spory, ale Tchaj-wan bude pevně demonstrovat své odhodlání a schopnost sebeobrany, aby bránil suverenitu národa,“ uvedla v prohlášení kancelář.

Tchajwanská armáda sestřelila 1. září dron, který vstoupil do jejího vzdušného prostoru poblíž jednoho z ostrovů. Tchajwanský premiér Su Tcheng-kchang uvedl, že Tchaj-wan opakovaně varoval Čínu před jejími vpády, ale ta je ignorovala.

Politika USA vůči Tchaj-wanu

Americký prezident Joe Biden v květnu prohlásil, že pokud Čína zaútočí, Washington bude Tchaj-wan bránit, ale politika USA vůči Tchaj-wanu se nemění.

„Souhlasíme s politikou ‚jedné Číny‘, podepsali jsme se pod ni a pod všechny zamýšlené dohody z ní vyplývající. Ale myšlenka, že [Tchaj-wan] může být obsazen silou … prostě není na místě,“ řekl Biden během tiskové konference 23. května v Tokiu.

Washington nepodporuje nezávislost Tchaj-wanu a je proti jakýmkoli jednostranným změnám statu quo z obou stran, ale přesto by Tchaj-wanu poskytl kapacity potřebné k udržení jeho obrany.

Dvě válečné lodě amerického námořnictva, křižníky s řízenými střelami třídy Ticonderoga USS Antietam a USS Chancellorsville, propluly 28. srpna Tchajwanským průlivem – poprvé od doby, kdy čínský režim zvýšil vojenský tlak na Tchaj-wan.

Spojenci USA – KanadaSpojené království – minulý rok rovněž vyslali přes průliv svá plavidla.

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.