Frank Fang

2. 8. 2022

Vzhledem k nejednoznačným informacím o potenciální návštěvě Tchaj-wanu americkou předsedkyní Sněmovny reprezentantů se čínský komunistický režim rozhodl zastrašit samosprávný ostrov vojensky i ekonomicky.

Tchajwanská média dnes, 2. srpna 2022, informovala, že čínští celníci přes noc vyhlásili dočasný zákaz dovozu potravin od více než 100 tchajwanských společností.

Wu Šou-mej, generální ředitelka tchajwanského Úřadu pro potraviny a léčiva, v úterý novinářům řekla, že nemůže vyloučit „politické důvody“ jako faktory, které vedly Peking k rozhodnutí zavést zákaz.

„Nenecháme se zastrašit ČLR [Čínskou lidovou republikou] a jejím zneužíváním obchodu jako páky,“ napsal na Twitteru v reakci na čínský zákaz poslanec tchajwanské vládnoucí strany Wang Ting-jü.

„Čína nadále používá techniky ekonomické manipulace jako pokusu o ovlivňování politických vztahů a chování Tchaj-wanu,“ sdělil Čchen Kuan-ting, generální ředitel tchajwanského think tanku NextGen Foundation. „Odráží to tvrdý přístup Číny, která se snaží jednostranně diktovat čínsko-tchajwanské vztahy.“

Pelosiová zahájila svou pracovní cestu po Asii 1. srpna, kdy její delegace přistála v Singapuru. 2. srpna ráno pak dorazila do Malajsie. Během pobytu v Singapuru se setkala s prezidentkou Halimah Yacobovou, premiérem Lee Hsien Loongem a ministrem zahraničních věcí.

Čína reagovala agresivně na možnost, že Pelosiová by mohla navštívit Tchaj-wan, samosprávný ostrov, který chce Komunistická strana Číny (KS Číny) prohlásit za součást svého území. Čínská státní média navrhla, že by čínská armáda měla „sestřelit“ letadlo s Pelosiovou, pokud se rozhodne ostrov navštívit.

V době psaní této právy nebylo jasné, zda Pelosiová Tchaj-wan navštíví. Místní média však s odvoláním na nejmenované zdroje uvedla, že v úterý kolem 22:00 místního času přiletí na ostrov, následující den navštíví parlament a setká se s tchajwanskou prezidentkou Tsai Ing-wen.

Postoj KS Číny

Před potenciální návštěvou Pelosiové na Tchaj-wanu se KS Číny rozhodla provést řadu vojenských manévrů.

Dne 1. srpna zveřejnila čínská státní média záběry, na nichž je údajně vidět čínská hypersonická raketa DF-17, kterou přezdívají „zabiják letadlových lodí“.

Podle čínských státních sdělovacích prostředků bude Čína rovněž od 2. srpna po dobu pěti dnů v Jihočínském moři pořádat vojenská cvičení. Kromě toho se má po čtyři dny konat cvičení s ostrou střelbou v Pohajském moři, které se nachází na východním pobřeží Číny.

V pondělí navíc čtyři čínské stíhačky J-16 narušily jihozápadní identifikační zónu protivzdušné obrany (ADIZ) Tchaj-wanu. V reakci na to tchajwanská armáda poslala do vzduchu své stíhačky, vydala rádiové varování a rozmístila raketové systémy protivzdušné obrany k monitorování aktivit.

ADIZ je veřejně deklarovaná oblast sousedící s národním vzdušným prostorem státu, ve které musí být přilétající zahraniční letadla připravena předložit své identifikační údaje a polohu. Tato oblast dává státu čas posoudit povahu přilétajících letadel a v případě potřeby přijmout obranná opatření.

Tchajwanské ministerstvo národní obrany v prohlášení vydaném 2. srpna varovalo, že v reakci na „nepřátelské hrozby“ náležitě vyšle své síly, neboť má plný přehled o vojenských aktivitách v blízkosti ostrova, informovala agentura Reuters.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že má „odhodlání, schopnost a důvěru“ k zajištění národní bezpečnosti Tchaj-wanu, a připravilo různé blíže nespecifikované plány pro případ nouze.

V úterý tchajwanská Central News Agency s odvoláním na nejmenovaný zdroj informovala, že tchajwanská armáda od 8 hodin ráno zvýšila svou bojovou pohotovost. Zvýšený stav bude trvat až do poledne 4. srpna.

Reakce USA

Před předpokládanou návštěvou Pelosiové 1. srpna byly v blízkosti Tchaj-wanu hlášeny plavidla amerického námořnictva. Podle USNI News operují na okraji Jihočínského moře nejméně dvě plavidla, letadlová loď USS Ronald Reagan a vrtulníková výsadková loď USS Tripoli.

Američtí zákonodárci obou politických táborů vyzvali Pelosiovou, aby cestu na Tchaj-wan podnikla.

„Čína nemůže šikanovat Kongres Spojených států,“ napsala 2. srpna na Twitteru demokratická kongresmanka Sheila Jackson Leeová. „Vítám možnou cestu předsedkyně Pelosiové na Tchaj-wan, která ještě více zdůrazňuje závazek Kongresu Spojených států vůči lidským právům, demokracii a svobodě.“

Republikánský kongresman Tony Gonzales, který navštívil Tchaj-wan v roce 2021 spolu s několika dalšími zákonodárci, vzkázal Pelosiové, aby výhrůžky KS Číny ignorovala.

„Komunistická strana Číny mi vyhrožovala před mou loňskou návštěvou Tchaj-wanu,“ napsal Gonzales na Twitteru. „Důrazně vyzývám předsedkyni Pelosiovou, aby ignorovala ČKS a ukázala, že Amerika stojí pevně za svými spojenci.“

Překlad a redakční úprava původního článku americké redakce: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."