Zachary Stieber

14. 9. 2022

Nejrozšířenější obvinění z nechvalně proslulého spisu britského exšpiona Christophera Steelea proti Donaldu Trumpovi bude během nadcházejícího soudního procesu zpochybněno, prozradil tým zvláštního vyšetřovatele Johna Durhamasoudním podání, které bylo zveřejněno 13. září 2022.

Tvrzení, které se objevilo ve Steeleově spisu o tom, že Trump si v moskevském hotelu Ritz-Carlton užíval pikantní sexuální aktivity, bude zpochybněno německým občanem, který býval generálním ředitelem onoho hotelu, uvedli žalobci Durhamova týmu.

Bývalý ředitel Bernd Kuhlen neumí rusky a nevzpomíná si, že by se kdy setkal nebo hovořil s Igorem Dančenkem, který se podle nového podání netajil tím, že byl zprostředkovatelem onoho tvrzení.

„Pan Kuhlen rovněž popřel, že by (1) věděl o obviněních týkajících se Ritz-Carltonu kdykoli předtím, než o nich informovala média, (2) že by o těchto tvrzeních diskutoval s obžalovaným nebo je od něj slyšel,“ uvedli žalobci. „Pan Kuhlen rovněž potvrdil vládě a bude svědčit u soudu, že v červnu 2016 byl jediným ‚západním‘ členem vedení hotelu. Stručně řečeno, vláda hodlá u soudu prokázat, že obžalovaný [Dančenko] se falešně snažil připsat tvrzení o Ritz-Carltonu panu Kuhlenovi“ a podnikateli Sergeji Millianovi.

Dančenko má v říjnu stanout před soudem kvůli pěti bodům obžaloby ze lhaní FBI o tom, kde získal informace, které předal Steeleovi pro jeho spisy, které si objednala Trumpova soupeřka v prezidentských volbách Hillary Clintonová a další demokraté.

Mnohá tvrzení ve spisu byla americkými úřady vyvrácena a jiná zůstávají dodnes nepodložená.

Zdroj E

Steele ve spisu tvrdil, že Trump v hotelu provozoval sexuální aktivity. Dančenko tato tvrzení Steeleovi oznámil v červenci 2016. Část spisu obsahující tato tvrzení byla datována 20. června 2016.

Ve zprávě se uvádí, že osoba označená jako „Zdroj D“, blízký spolupracovník Trumpa, organizovala Trumpovy cesty do Moskvy a potvrdila údajné Trumpovy „radovánky“. Steele rovněž tvrdil, že „Zdroj E“, vysoce postavený zaměstnanec západního hotelu, tato tvrzení potvrdil.

Dančenko, kterého se FBI na tato tvrzení ptala, v lednu 2017 ve Washingtonu uvedl, že informace získal během pobytu v hotelu v červnu 2016. Uvedl, že do Moskvy ho pozval Charles Dolan, dlouholetý spolupracovník rodiny Clintonových. Dančenko později agentům FBI řekl, že hotel pouze navštívil, ale nepřespal v něm.

V prvním výslechu Dančenko také uvedl, že o tvrzeních mluvil se zaměstnanci hotelu a že ti jejich „pravdivost nepopřeli“. Uvedl, že jejich jména předal Steeleovi. U druhého výslechu Dančenko potvrdil, že o těchto tvrzeních hovořil s vedením Ritz-Caroltonu.

Dančenko agentům též řekl, že mluvil s podnikatelem Millianem, ale v dokumentech obžaloby se konstatuje, že tak nikdy neučinil. Millian byl léta označován jako možný „Zdroj D“. V novém podání se uvádí, že Dančenko řekl, že tímto zdrojem „by mohl být… Sergej Millian“.

Ačkoli Dančenko nebyl obviněn kvůli svým tvrzením týkajícím se hotelu, jeho snaha „falešně připsat“ tvrzení „Zdroji D“ a „Zdroji E“ „byla nedílnou součástí stejného úsilí o vykonstruování informací, které jsou základem nepravdivých prohlášení uvedených ve vznesené obžalobě“, uvedli prokurátoři.

„Abychom to uvedli na pravou míru, bylo by nemožné, aby Millian potvrdil obžalovanému tvrzení o Ritz-Carltonu (a další informace) v červnu 2016, protože obžalovaný opakovaně tvrdil FBI, že poprvé a pouze jednou údajně komunikoval s Millianem koncem července 2016,“ dodali.

„Jednoduše řečeno, tyto skutečnosti ukazují, že obžalovaný nedokázal udržet své lži na uzdě a že se obžalovaný zapojil do koordinovaného úsilí oklamat FBI ohledně zdrojů (nebo jejich nedostatku) Steeleových zpráv. Proto jsou tyto důkazy neoddělitelně spjaty s obviněnými z trestných činů, neboť se týkají Milliana, a jsou řádně připuštěny jako přímý důkaz.“

Dolan

Dančenko údajně tvrdil FBI, že Dolan, který nebyl obviněn, nebyl zdrojem žádných informací předaných Steeleovi.

Důkazy předložené u soudu však ukážou, že zaměstnanci hotelu provedli Dolana a jeho známého Stevena Kupku prezidentským apartmá, které bylo údajným místem Trumpových aktivit, uvedli žalobci.

„Kdyby FBI věděla, že Dolan je v tomto ohledu faktickým svědkem, nejspíše by Dolana ohledně tvrzení Ritz-Carltonu vyslechla, vzhledem k jeho spojení s obžalovaným a personálem hotelu v době, kdy byly informace údajně shromažďované,“ domnívají se žalobci.

„Vláda tedy předpokládá, že pan Dolan vypoví, že (1) to byl on a pan Kupka, kdo se během cesty do Moskvy v červnu 2016 zúčastnil oběda s generálním ředitelem hotelu Ritz-Carlton a dalšími zaměstnanci hotelu, a že obžalovaný nebyl přítomen, a (2) na tomto obědě se nikdy nehovořilo o Donaldu Trumpovi ani o jeho údajných sexuálních aktivitách. Dále vláda rovněž předpokládá, že pan Dolan vypoví, že zaměstnanci hotelu Ritz-Carlton v rámci cesty v červnu 2016 skutečně poskytli výše zmíněnou prohlídku prezidentského apartmá a že během této prohlídky se opět nehovořilo o Donaldu Trumpovi a jeho údajných sexuálních aktivitách.“

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.