Lily Zhou

17. 10. 2022

Desetitisíce lidí vyzvaly vládu Spojeného království, aby se omluvila pracovníkům pečovatelských služeb, kteří byli nuceni opustit svá pracovní místa v důsledku nařízení o povinném očkování vakcínou proti covidu-19, umožnila jim návrat do zaměstnání a odškodnila je, uvádí kampaňová skupina Together.

Do minulého pátku podepsalo více než 23 000 lidí petici, kterou skupina zveřejnila v pondělí a v níž vyzývá premiérku Liz Trussovou a ministryni zdravotnictví Thérèse Coffeyovou, aby se usmířily s přibližně 40 000 pracovníky sociální péče, kteří přišli o práci poté, co odmítli podstoupit očkování.

Skupina pro občanské svobody, která začala v roce 2021 jako kampaň proti omezením a povinnému očkování anticovidovou vakcínou, zveřejnila dopis ve stejný den, kdy Janine Smallová, prezidentka společnosti Pfizer pro mezinárodní rozvinuté trhy, sdělila Evropskému parlamentu, že vakcína této společnosti nebyla před uvedením na trh testována z hlediska účinnosti na zastavení přenosu.

V dopise se uvádí, že nařízení, které zavedl bývalý ministr zdravotnictví Sajid Javid, bylo „chybné v principu a chybné v praxi“, a také, že v době, kdy mandát vstoupil v listopadu 2021 v platnost, bylo „jasné, že očkování vakcínou proti covidu přenosu nezabránilo“.

V dopise byla nová vláda vyzvána, aby se omluvila, vrátila do funkce a odškodnila ty, kteří byli nařízením postiženi, ve snaze zmírnit nedostatek personálu a obnovit důvěru v odvětví.

Skupina Together uvedla, že podepisování bude ukončeno 30. října, kdy budou ministrům zaslány tištěné kopie.

Javid: Rozhodně bychom nepostupovali jinak

Ve středu Javid obhajoval svou politiku na akci pořádané Legatum Institute a spoluzakladateli Together Alanu Millerovi řekl, že by „neudělal ani jednu věc jinak“.

Miller se Javida zeptal, zda by při zpětném pohledu na nařízení ohledně povinného očkování vakcínou proti covidu-19 postupoval jinak, na což Javid odpověděl: „Ne, rozhodně ne.“

„Protože když jste ministr, musíte se rozhodovat na základě faktů a informací, které máte v danou chvíli před sebou. Nejste schopni předvídat budoucnost,“ řekl bývalý ministr zdravotnictví.

„Ale když se fakta změní, pak byste jako ministr měli být schopni změnit názor i na to a být praktičtí a rozumní. Takže já bych neudělal ani jedinou věc jinak.“

Nařízení o povinném očkování, které vyžadovalo, aby zaměstnanci pečovatelských domů, dobrovolníci a návštěvníci byli „plně očkováni“ vakcínou proti covidu-19, vstoupilo v platnost 11. listopadu 2021.

Vláda a parlament prosadily také samostatné nařízení o očkování pracovníků Národního zdravotního systému (NHS) v první linii, který nikdy nenabyl účinnosti. Deklarovaným cílem těchto opatření byla ochrana pacientů, přičemž se předpokládalo, že vakcíny sníží přenos SARS-CoV-2, onemocnění, které způsobuje covid-19.

Mandát k očkování v NHS byl zastaven na poslední chvíli a o měsíc později byl zrušen. Současně bylo zrušeno nařízení pro domovy důchodců, které platilo již téměř čtyři měsíce.

Javid tehdy uvedl, že vláda „se neomlouvá“ za to, že navrhla nařízení v době, kdy převládala varianta koronaviru delta, a tvrdil, že v té době to byla správná politika, protože „váha klinických důkazů ve prospěch očkování jako podmínky nasazení převážila nad riziky pro zaměstnance“.

Tři týdny před zastavením plánovaného nařízení v rámci NHS se Javidovi postavil lékař NHS Steve James, který řekl, že vědecké poznatky podporující povinné očkování nejsou „dostatečně silné„, protože snížení přenosu se zdálo být krátkodobé.

Tehdejší ministr zdravotnictví řekl, že Jamesův názor respektuje, a dodal: „Ale existuje také mnoho různých názorů“.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.