Lily Zhou

25. 10. 2022

Do areálu čínského konzulátu v Manchesteru byl vtažen hongkongský protestující, jehož zbilo sedm až osm lidí. Protestující, který byl identifikován jako Bob Chan, uvedl, že se snažil zabránit pracovníkům konzulátu, aby mu vzali plakát, který držel, když byl vtažen do areálu.

Bob byl jedním z asi 60 lidí, kteří se v sobotu 15. října účastnili protestu organizovaného hongkongskými aktivisty, kteří protestovali proti znovuzvolení čínského vůdce Si Ťin-pchinga.

Prodemokratická skupina ve svém prohlášení uvedla, že „několik zaměstnanců čínského konzulátu ve výstroji [sic] se necelé dvě minuty po projevu jednoho z aktivistů pokusilo protestujícím zabavit velký protestní obraz“.

Totožnost útočníků není jasná, ale na záběrech nahraných na sociálních sítích je vidět, jak před incidentem vycházejí z konzulátu a po osvobození napadeného policistou se vracejí zpět do konzulátu.

Podle Luka de Pulforda z Hongkong Watch byl na místě údajně i generální konzul Čeng Si-jüan. Později tuto skutečnost potvrdil sám konzul, jehož reakci nabízíme níže.

Policistům se podařilo zabránit dalším protestujícím ve vstupu na půdu konzulátu, zatímco jeden policista šel dovnitř zachránit napadeného.

Ten byl později převezen do nemocnice. Hongkongské domorodé obranné síly, nevládní organizace, která protest pořádala, uvedla, že jeho stav je stabilizovaný. A dodali, že na jeho obličeji, krku, hlavě a zádech jsou vidět řezné rány a modřiny.

Mluvčí policie Velkého Manchesteru sdělil deníku The Epoch Times, že na místě byli přítomni policisté, kteří dokázali situaci uklidnit, a že probíhá vyšetřování, aby se zjistily všechny okolnosti.

Na velkém plakátu, který byl odnesen, je karikatura čínského vůdce Si Ťin-pchinga jako císaře bez šatů, který v rukou drží zakrvácené mapy Hongkongu, Tchaj-wanu a Ukrajiny.

Generální konzul tahal protestujícího za vlasy

Předtím, než byl transparent odnesen, byl spatřen starší muž, který kopl do jiného transparentu s nápisem „Nebesa zničí Komunistickou stranu Číny“ a roztrhal další transparent s nápisem „Gratulujeme! [vulgární výrazy]“.

Později byl viděn, jak stojí a sleduje, jak je Bob Chan bit zaměstnanci konzulátu.

Na sociálních sítích se uvádí, že se jednalo o generálního konzula Čeng Si-jüana.

Lord David Alton z Liverpoolu řekl, že čínský velvyslanec Čeng Ce-kuang by měl objasnit, zda se jedná o generálního konzula. „Pokud ano, měla by (ministryně vnitra) Suella Bravermanová požadovat, aby si sbalil kufry a okamžitě odešel,“ napsal na Twitteru.

Britská vláda si předvolala čínského chargé d’affaires na čínském velvyslanectví v Londýně a požádala ho o vysvětlení incidentu. Britský ministr zahraničí James Cleverly uvedl, že protest 30 až 40 lidí (před čínským konzulátem v Manchesteru) 16. října byl pokojný a legální. Mezi protestujícími byli i občané Hongkongu, kteří nyní žijí ve Spojeném království.

V rozhovoru pro Sky News z 19. října generální konzul Čeng Si-jüan obhajoval jednání své a svých zaměstnanců tím, že „hesla“ hongkongských prodemokratických demonstrantů podněcují k násilí.

„Já na nikoho neútočím. Jsem jen mírumilovný,“ řekl Čeng Si-jüan.

Na dotaz moderátora Sky News ohledně fotografie, na níž je zachycen v masce, jak tahá protestujícího Boba Chana za vlasy, Čeng změnil názor a hájil se: „Myslím, že je to moje povinnost (jako diplomata).“

Moderátor se zeptal: „Tahat ho za vlasy?“

„Ano,“ odpověděl Čeng Si-jüan. „Ano!“ a dodal, že „každý diplomat“ by v takové situaci udělal totéž.

Hongkongští občané, kteří pořádali shromáždění před čínským konzulátem v Manchesteru ve Velké Británii, byli 16. října 2022 vtaženi do budovy konzulátu a zbiti jeho zaměstnanci. (Hongkongské domorodé obranné síly / Snímek obrazovky prostřednictvím The Epoch Times)
Fotografie, na níž je zachycen generální konzul Čeng Si-jüan v masce, jak tahá protestujícího Boba Chana za vlasy. (Hongkongské domorodé obranné síly / Snímek obrazovky prostřednictvím The Epoch Times)

Čínské ministerstvo zahraničních věcí „bojovného ducha“ důrazně podporuje.

Náměstek ministra zahraničí Komunistické strany Číny Ma Čao-su 20. října na čtvrté tiskové konferenci 20. celostátního sjezdu prohlásil, že odvaha bojovat je duchovní kvalitou diplomacie komunistické strany. Dodal, že diplomacie strany bude i nadále prokazovat svého bojového ducha, zlepšovat svou bojeschopnost a bude vždy připravena chránit národní zájmy a důstojnost komunistické strany v první linii.

„Odvážíme se ukázat své meče a odhodlaně bojovat v otázkách týkajících se Tchaj-wanu, Hongkongu, Sin-ťiangu, Tibetu, námořní dopravy, lidských práv a dalších otázek a účinně chránit národní suverenitu, bezpečnost a rozvojové zájmy,“ řekl Ma Čao-su.

Komentátor aktuálních událostí v Číně pan Li Linyi uvedl, že projev Maa Čao-sua na 20. celostátním sjezdu komunistické strany, v němž řekl, že se musí odvážit bojovat, se rovná nepřímé podpoře bití protestujících a podpoře jednání generálního konzula Čeng Si-jüana.

Generální konzul Čeng Si-jüan v rozhovoru pro britskou televizi Sky News shodně prohlásil: „Je to moje povinnost.“

„Dalším znakem je, že v atmosféře masivního obratu komunistické strany doleva se její diplomaté stali nestydatějšími. V případě přesvědčivých důkazů, jako jsou videozáznamy, má konzul Čeng Si-jüan tu drzost říkat, že bylo jeho povinností lidi bít,“ říká komentátor Li.

Li dodal, že z jiného pohledu je pochopitelné, proč to udělal a proč to řekl. Jelikož měl pocit, že protestující uráží Si Ťin-pchinga, a on vystoupil, aby bránil Siho bitím lidí, jakákoli diplomatická cena mu za to stála, protože mohl být později povýšen.

Čínští diplomaté jsou na mezinárodní scéně stále bojovnější, protože vztahy se Západem se stále zhoršují kvůli různým otázkám, od lidských práv po covid-19.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil P. M.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.