Naveen Athrappully

15. 11. 2022

Podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové je Evropská unie „připravena“ usilovat o zavedení cenového stropu na vývoz ruské ropy.

„V Evropské unii jsme nastavili všechny potřebné nástroje,“ uvedla von der Leyenová v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. „Je důležité nejen vysušit ruskou válečnou zásobu, ale pro mnoho zranitelných zemí je také velmi důležité, aby ceny byly na přijatelné úrovni.“

Dodala však, že o cenovém stropu se teprve rozhodne.

V říjnu se EU dohodla na zavedení stropu na ceny ruské ropy v rámci osmého balíčku sankcí proti Moskvě za invazi na Ukrajinu. Po zavedení cenového stropu budou evropské subjekty přepravovat ruskou ropu pouze v případě, že ceny budou nižší než stanovená úroveň.

Očekává se, že cenový strop vstoupí v platnost po 5. prosinci pro ropu a 5. únoru pro rafinované ropné produkty. Ministerstvo financí USA vydalo 31. října rovněž nové pokyny pro omezení cen ruské ropy.

Západní spojenci plánují vymáhání stropu tím, že odmítnou poskytovat služby, jako je navigace, zprostředkování, financování a pojištění pro ruské dodávky ropy, jejichž cena přesáhne předem stanovenou úroveň. O přesné výši cenového stropu jednají zástupci zemí G7, EU a Austrálie.

Vysoce postavený úředník z ministerstva financí informoval novináře, že diskuse o cenových stropech budou vycházet z historických cen ropy z Ruska a také z nákladů země na její těžbu.

Dovoz energie do EU

EU se podařilo snížit dovoz ruských energetických dodávek navzdory rostoucímu celkovému dovozu.

Příjem ropy a kondenzátu do Evropy bez Turecka dosáhl v září 8,46 milionu barelů denně, což je nejvyšší měsíční objem od ledna 2020, uvedla agentura Bloomberg.

Podíl Ruska na dovozu se za měsíc snížil na 21 %, což je méně než v roce 2021, kdy průměr činil 34 %. Kromě toho se dovoz neruské ropy v barelech do Evropy zvýšil na nejvyšší úroveň od roku 2016.

Údaje Evropské komise ukázaly, že Rusko se v září podílelo na dovozu plynu pouze 14 procenty, což je pokles oproti 45 procentům v roce 2021.

Dovoz neruského zkapalněného zemního plynu vzrostl v první polovině roku 2022 ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 19 miliard metrů krychlových. Dovoz plynu z neruských plynovodů vzrostl o 14 miliard kubíků, které pocházely z míst, jako je severní Afrika, Spojené království, Norsko a Ázerbájdžán.

Z původního článku newyorské redakce přeložil MiC.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.