Eva Fu

20. 12. 2022

Podle Marka Ruskina, dlouholetého agenta FBI, amerického úřadu pro vyšetřování, si snahy FBI o omezování svobody projevu na Twitteru žádají „důkladné vyšetřování“ ze strany nově zvoleného Kongresu USA. Naráží tím na skutečnost, že v lednu 2023 ovládne Sněmovnu reprezentantů Republikánská strana.

Skutečnost, že FBI označuje účty, proti nimž má Twitter zakročit, jak odhaluje šestá várka takzvaných Twitter files, se jeví jako překročení vládních pravomocí a odporuje standardní praxi FBI, tvrdí Ruskin.

Marc Ruskin je autorem knihy Můj život v utajení pro FBI (The Pretender: My Life Undercover for the FBI). Dnes také spolupracuje s deníkem The Epoch Times. V rozhovoru s deníkem uvedl, že šestá várka Twitter files přináší velmi důležité informace.

Z e-mailů zveřejněných 16. prosince vyplývá, že úředníci FBI a Ministerstva vnitřní bezpečnosti pravidelně zasílali na Twitter obsah publikovaný na sociálních sítích s žádostí o jeho potlačení.

Podle novináře Matta Taibbiho, kterému nový majitel Twitteru Elon Musk poskytl přístup k interním souborům, se Twitter zřejmě nijak neliší od dceřiné společnosti FBI. Jejich výměna informací byla podle Matta Taibbiho „neustálá a všudypřítomná“. Část účtů, které FBI označila, aby je Twitter prověřil, se týkala satirických příspěvků s relativně nízkou angažovaností.

Ačkoli není nic špatného na tom, když technologické společnosti poskytují pomoc při legitimním vyšetřování, to, co se stalo na Twitteru, byl jednání „v opačném směru“, řekl Ruskin deníku The Epoch Times. Namísto toho, aby vláda žádala o pomoc při vyšetřování, byla to vláda, která „žádá soukromou společnost, aby provedla činnosti, které jí [vládě] nejsou dovoleny“ kvůli omezením vyplývajícím z prvního dodatku americké Ústavy.

Na komunikaci mezi FBI a Twitterem zaujala bývalého agenta Marka Ruskina hodnost jednoho z úředníků FBI, který se na tomto schématu podílel.

Úředník jménem Elvis Chan podle dokumentů pravidelně komunikoval se svými „lidmi z Twitteru“. V době odeslání e-mailu z 6. listopadu byl asistentem zvláštního agenta odpovědného za kybernetickou pobočku úřadu FBI v San Francisku. To z něj fakticky činí číslo dvě místní kanceláře FBI v pozici o dvě úrovně výše nad běžnými zvláštními agenty, kteří se těmito úkoly zabývají.

„Ve spojenectví proti americkému lidu“

Bývalý předseda americké Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich. (Samira Bouaou/The Epoch Times)
Bývalý předseda americké Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich. (Samira Bouaou/The Epoch Times)

Pro Newta Gingriche, bývalého předsedu Sněmovny reprezentantů USA, nabízejí Twitter files nejnovější důkaz, že „máme v FBI zcela nekontrolovatelné a ústavu rozvracející vyšší vedení“.

„Je úžasné, co si myslí, že mohou udělat a co jim může projít,“ řekl Gingrich v rozhovoru s The Epoch Times.

„Jak hluboko ta nemoc sahá? Kolik lidí musí být pohnáno k odpovědnosti? A jak se jim podaří vyčistit dům a obnovit právní stát?“ To jsou podle Gingriche otázky, do kterých by se měl a musí pustit nový Kongres.

Vnitřní mechanismus, který byl nyní odhalen, je podle Gingriche srovnatelný s tím, „jakým způsobem bylo americkému lidu lháno o covidu-19“.

„To, co tu máte, je něco, čemu by se ve dvacátých letech minulého století říkalo fašisté. Máte velkou vládu, velký byznys, velké školství, velké odbory, všichni ve spojenectví, které se navzájem chrání proti americkému lidu,“ komentuje situaci Gingrich. „Je to opravdu vystřízlivění, když si uvědomíte, jak nemocný se tento systém stal.“

Tím, že FBI radí soukromé společnosti, jako je Twitter, fakticky proměnila tuto platformu v agenta vlády, což je podle Gingriche nejen „jasně protiústavní“, ale také znepokojivé na mnoha dalších frontách.

„Když začnete dávat lidem takovou moc, nevíte, co je bude motivovat nebo jaké konkrétní věci by podle nich měly být cenzurovány,“ říká Gingrich.

„Všechno musí být odhaleno“

Dlouholetý agent FBI Marc Ruskin si stejně jako Gingrich přeje důkladné vyšetřování, které by vneslo světlo do otázek, jež interní soubory Twitteru vyvolaly.

Kongresový výbor pro dohled a soudní výbor by podle Ruskina měly uspořádat slyšení o tom, kdo je v FBI a Ministerstvu vnitřní bezpečnosti za tyto aktivity zodpovědný.

Kromě toho však vidí Ruskin možnosti i ve vyšetřování ze strany Úřadu ministra spravedlnosti a oddělení vládního dohledu, které přezkoumávalo údajnou tajnou dohodu mezi Trumpem a Ruskem, která se ukázala jako dokonalý podvrh. Zde by také mohl být jmenován zvláštní vyšetřovatel, který by prozkoumal „veškerou komunikaci mezi sociálními médii a vládními agenturami“ kvůli možným pochybením, míní Ruskin.

„Přesně k tomu je zvláštní vyšetřovatel určen, protože pokud existuje veškerá tato komunikace mezi úřadem a Twitterem a dalšími sociálními médii, je třeba to všechno odhalit a prozkoumat, aby se zjistilo, jaké další agentury to dělaly, co konkrétně bylo obsahem veškeré komunikace, kdo to schválil a zda je to legální nebo ne,“ říká bývalý agent FBI.

„Nezakládá se na zpravodajských informacích“

Michael Turner (R-Ohio) hovoří během tiskové konference o fiskálním roce 2023 v budově Kapitolu ve Washingtonu 14. prosince 2022. (Anna Moneymaker / Getty Images)
Michael Turner (R-Ohio) hovoří během tiskové konference o fiskálním roce 2023 v budově Kapitolu ve Washingtonu 14. prosince 2022. (Anna Moneymaker / Getty Images)

Republikáni pravděpodobně přijmou opatření, která povedou k vyšetřování odhalených Twitter files.

Republikán Mike Turner, nastupující předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby, již naznačil, že plánuje podat předvolání k soudu.

„Určitě máme v úmyslu usilovat o předvolání k soudu, abychom odhalili, v jakém rozsahu to FBI dělala,“ řekl Turner v neděli televizi Fox News.

„FBI pod rouškou tvrzení, že sleduje zahraniční zhoubný vliv, skutečně začala s aktivitami, které zahrnovaly zapojení mainstreamových médií a sociálních sítí a skutečně ovlivňovaly to, co je normální debatou o demokracii,“ hodnotí situaci Turner. „Co je zde podle mého názoru opravdu znepokojivé, je to, že to není založeno na zpravodajských informacích.“

FBI prohlásila, že „pravidelně spolupracuje se subjekty soukromého sektoru, aby jim poskytla informace specifické pro identifikované podvratné, neohlášené, tajné nebo kriminální aktivity zahraničních aktérů škodlivého vlivu“, ale ponechává na samotných subjektech, jaké kroky podniknou.

Stejné prohlášení poskytla FBI médiím, když vyšlo najevo, že FBI varovala Twitter před „hackerskou a únikovou operací zahrnující Huntera Bidena“ před prezidentskými volbami v USA v roce 2020. Tehdy se zasadila FBI o to, aby sociální sítě potlačily pravdivé informace o činnosti prezidentského kandidáta Joea Bidena a jeho syna Huntera.

Ruskin takovou odpověď FBI považuje za „neupřímnou“.

„Není to tak, že by našli osoby zapojené do trestné činnosti. To, co říkají, může být vhodnější, pokud by upozorňovali společnost, že uvnitř společnosti dochází k podvodu,“ řekl Ruskin.

Deník The Epoch Times se obrátil na FBI a Twitter s žádostí o komentář.

Článek byl při překladu redakčně zkrácen.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil a upravil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."