Aldgra Fredly

23. 12. 2022

Spojené státy tvrdí, že Severní Korea minulý měsíc dodala ruskému soukromému vojenskému kontraktorovi – Wagnerově skupině – pěchotní střely a rakety, které měl použít proti Ukrajině.

„Můžeme potvrdit, že Severní Korea zrealizovala první dodávku zbraní Wagnerově [skupině], která za toto vybavení zaplatila,“ řekl ve čtvrtek novinářům mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby.

Kirby neupřesnil, kolik zbraní Wagnerovci od Severní Koreje obdrželi, ale uvedl, že Spojené státy vyhodnotily, že to „nezmění dynamiku na bojišti na Ukrajině“.

Poznamenal, že Wagnerovci na své operace na Ukrajině vynakládají více než 100 milionů dolarů měsíčně a nasadili tam asi 50 000 lidí, včetně 10 000 žoldáků a 40 000 rekrutovaných odsouzených z ruských věznic.

Severní Korea i Wagnerova skupina tvrzení USA popřely.

Wagnerovu skupinu vlastní ruský oligarcha Jevgenij Prigožin, blízký důvěrník prezidenta Vladimira Putina. Skupina byla založena v roce 2014 poté, co Rusko obsadilo a anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a vyvolalo separatistickou operaci ve východoukrajinském regionu Donbas.

Putin prohlásil, že skupina nereprezentuje Rusko, ale že soukromí vojenští kontraktoři mají právo pracovat kdekoli na světě, pokud neporušují ruské zákony.

„Známka zoufalství Ruska“

Britský ministr zahraničí James Cleverly je zajedno s americkým hodnocením Wagnerovců a uvedl, že jeho země bude spolupracovat s partnery, aby zajistila, že Severní Korea „zaplatí vysokou cenu za podporu nezákonné ruské války na Ukrajině“.

„Jedná se o jasné porušení rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Skutečnost, že se prezident Putin obrací pro pomoc na Severní Koreu, je známkou zoufalství a izolace Ruska,“ uvedl Cleverly v prohlášení.

Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová uvedla, že je „opovrženíhodné“, že Rusko, stálý člen Rady bezpečnosti OSN, používá k vedení války proti Ukrajině zbraně pořízené v Severní Koreji a Íránu.

„Částečně kvůli našim sankcím a kontrolám vývozu Wagnerova skupina hledá po celém světě dodavatele zbraní, aby podpořila své vojenské operace na Ukrajině,“ uvedla Thomas-Greenfieldová v prohlášení.

Vyslankyně uvedla, že údajný nákup zbraní od Severní Koreje, který Wagnerovci uskutečnili, přispěl k „nestabilitě Korejského poloostrova“ tím, že poskytl režimu finanční prostředky na rozvoj jeho nelegálních programů zbraní hromadného ničení. Severní Korea letos odpálila více než 60 testovacích raket.

Sankce USA proti Wagnerově skupině

Americké ministerstvo obchodu ve středu klasifikovalo Wagnerovu skupinu jako „koncového vojenského uživatele“ a omezilo jí přístup k veškerým technologiím vyrobeným pomocí amerického vybavení po celém světě.

Náměstek ministra obchodu pro průmysl a bezpečnost Alan Estevez označil ruskou firmu za „jednu z nejznámějších žoldnéřských organizací na světě“, která se aktivně dopouští „zvěrstev a porušování lidských práv na celé Ukrajině“.

Podle prohlášení ministerstva podléhá Wagnerova skupina od roku 2017 americkým sankcím za porušování mezinárodního práva a podněcování konfliktu na východě Ukrajiny. Na skupinu se vztahují také sankce Evropské unie, Velké Británie, Kanady, Austrálie a Japonska.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).