Tom Ozimek

19. 1. 2023

Nový předseda sněmovního výboru pro dohled, republikán James Comer, 17. ledna uvedl, že výbor prověřuje bankovní záznamy a „záznamy podezřelých aktivit“ v souvislosti s nepotvrzenými zprávami, že Hunter Biden, syn prezidenta Joea Bidena, platil měsíčně téměř 50 000 dolarů za nájem v otcově domě ve Wilmingtonu ve státě Delaware.

Comer řekl v rozhovoru se Seanem Hannitym na Fox News, že výbor prověřuje finanční záznamy v souvislosti se zprávami, že Hunter Biden měl zaplatil svému otci za nájemné v průběhu zhruba 11 měsíců asi půl milionu dolarů.

Ony zprávy jsou založeny na dokumentu, který získala reportérka deníku New York Post Miranda Devineová – jehož pravost se Epoch Times nepovedlo nezávisle ověřit – a tvrdí, že Hunter Biden se měl nastěhovat do domu svého otce ve Wilmingtonu v březnu 2017 a odstěhoval se v únoru 2018 a že během této doby platil za nájemné zhruba 49 910 dolarů měsíčně.

V prezidentově daňovém přiznání za rok 2017 (pdf) se uvádí příjmy z nemovitosti ve Wilmingtonu v podobě „přijatého nájemného“ ve výši 19 800 dolarů, a v jeho daňovém přiznání za rok 2018 (pdf) se žádné přijaté nájemné neuvádí.

Deník The Epoch Times oslovil představitele Bílého domu a právníka Huntera Bidena s žádostí o komentář, ale žádnou odpověď nedostal.

Prezidentův dům ve Wilmingtonu se dostal do centra pozornosti minulý týden v souvislosti s nalezením dokumentů klasifikovaných jako tajné/důvěrné z dob, kdy byl Joe Biden viceprezidentem.

Když se Hannity během rozhovoru Comera zeptal na zprávy o tom, že Hunter Biden údajně platil za pronájem prostor v domě svého otce ve Wilmingtonu částku, kterou Hannity označil za přemrštěnou, republikánský zákonodárce odpověděl: „To nedává smysl, prověřujeme to.“

„To je jeden z důvodů, proč jsme si vyžádali bankovní dokumenty, bankovní záznamy; prověřujeme zprávy o podezřelých aktivitách; budeme se zabývat daňovými záznamy, stejně jako to udělal sněmovní výbor pro daně v případě bývalého prezidenta Trumpa. Budeme pokračovat v prověřování této a všech dalších oblastí příjmů Joea Bidena a Bidenovy rodiny.“

Před několika měsíci Comer oznámil, že až republikáni převezmou ve 118. Kongresu kontrolu nad Výborem pro dohled, zahájí dlouho slibované vyšetřování.

Začátkem ledna Comer oznámil řadu nových kroků v souvislosti s dlouho slibovaným vyšetřováním prezidenta, jeho syna Huntera Bidena a společností provozujících sociální média, které podle Comera před volbami v roce 2020 potlačovaly negativní zprávy o notebooku Huntera Bidena.

Jedním z těchto kroků je, že Comer požádal ministerstvo financí o poskytnutí řady finančních záznamů, včetně takzvaných záznamů o podezřelých aktivitách (SAR), týkajících se rodiny Bidenových.

Americké banky jsou ze zákona povinny označovat hotovostní transakce přesahující 10 000 dolarů denně a automaticky podávat hlášení SAR agentuře ministerstva financí ve snaze zabránit potenciální trestné činnosti, jako je praní špinavých peněz a daňové úniky.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.