Charles McGonigal, bývalý agent FBI, který byl v pondělí zatčen kvůli obvinění z vazeb na ruského oligarchu, byl jedním z agentů, kteří se podíleli na vyšetřování dnes již zdiskreditovaných obvinění ze spiknutí mezi prezidentskou kampaní Donalda Trumpa v roce 2016 a ruskou vládou.

V pondělí americké ministerstvo spravedlnosti oznámilo, že McGonigala zatklo a obvinilo ho z porušení a spiknutí za účelem porušení zákona o mimořádných mezinárodních ekonomických pravomocích (IEEPA) tím, že pral peníze jménem Olega Děripasky, ruského miliardáře, na kterého byly uvaleny sankce.

Při oznámení obvinění proti McGonigalovi ministerstvo spravedlnosti popsalo McGonigala jako bývalého zvláštního agenta v čele newyorské kontrarozvědné divize FBI, než v roce 2018 odešel do důchodu.

V prohlášení ministerstva spravedlnosti se rovněž uvádí, že McGonigal během svého působení v FBI dohlížel a podílel se na vyšetřování ruských oligarchů včetně Olega Děripasky.

Ze záznamů FBI vyplývá, že než byl McGonigal v říjnu 2016 přeřazen do newyorské kontrarozvědné divize, působil v ústředí FBI jako vedoucí koordinační sekce kybernetické kontrarozvědky.

V prohlášení ministerstva spravedlnosti se neuvádí, že McGonigal se podílel i na vyšetřování poradců předvolební kampaně Donalda Trumpa v roce 2016, Cartera Page a George Papadopoulose, které FBI vedla.

Později zveřejněné SMS zprávy ukázaly, že agent FBI Peter Strzok komunikoval s McGonigalem o vyšetřování týkajícím se členů Trumpovy kampaně.

George Papadopoulos

Během setkání s redakcí deníku The Washington Post Donald Trump oznámil, že Papadopoulos, kterému bylo v té době 28 let, se v květnu 2016 připojil k jeho prezidentské kampani jako zahraničněpolitický poradce.

V dubnu 2016 se Papadopoulos setkal s maltským profesorem Josephem Mifsudem. Mifsud údajně Papadopoulosovi řekl, že má informace o tom, že Rusové mají „špínu“ na Trumpovu soupeřku Hillary Clintonovou v podobě „tisíců e-mailů“.

Dne 28. července 2016, kdy McGonigal působil jako vedoucí koordinační sekce kybernetické kontrarozvědky v centrále FBI, obdržela sekce od tzv. zdroje z přátelské zahraniční vlády (FFG) informaci, že Papadopoulos „naznačil, že Trumpův tým obdržel od Ruska jakýsi návrh, který by mohl pomoci … s anonymním zveřejněním informací během kampaně, které by poškodily [Hillary] Clintonovou (a prezidenta Obamu)“.

Krátce po obdržení tohoto tvrzení zahájila FBI vyšetřování s krycím názvem „Crossfire Hurricane“, které se zabývalo tvrzeními o koordinaci mezi Trumpovou kampaní a ruskou vládou.

Agenti FBI vyslechli Papadopoulose ohledně možných vazeb mezi Trumpovou kampaní a Ruskem v lednu 2017. FBI Papadopoulose zatkla v červenci 2017 na základě obvinění, že jim lhal o setkání s Mifsudem z doby před nástupem do Trumpovy kampaně.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdilo, že Papadopoulos věděl, že Mifsud má rozsáhlé vazby na ruské zpravodajské služby. Papadopoulos nakonec přiznal vinu a odseděl si 12 dní ve vězení.

Zatímco žalobci v Papadopoulosově případu tvrdili, že Mifsud byl napojen na Rusko, jiné informace z veřejně dostupných zdrojů tvrdí, že Mifsud měl vazby na západní rozvědky a FBI. Tomu také Papadopoulos podle svých slov v době setkání věřil.

Carter Page

Kromě zapojení své sekce do vyšetřování Papadopoulose se McGonigal do jisté míry podílel i na vyšetřování Page, dalšího zahraničněpolitického poradce Trumpovy kampaně.

Podle textových zpráv, které zveřejnili senátní republikáni, si Strzok s McGonigalem psal nejméně jednou 6. ledna 2017. Dvojice možná vedla i další rozhovory, které zůstávají redakčně upraveny. V oné zprávě Strzok napsal: „Tento re má kopii zprávy pro Trumpovy lidi? Pokud ne, potřebuji s tebou také mluvit“.

Není jasné, na co Strzok ve zprávě odkazoval.

„Náš tým v současné době hovoří s [Carterem Pagem] ohledně Ruska,“ napsal údajně McGonigal v jiné textové zprávě z 16. března 2017 jinému zaměstnanci FBI, informoval Washington Free Beacon.

Během Trumpovy kampaně v roce 2016 bylo na Cartera Page vydáno povolení FISA, které umožňovalo ministerstvu spravedlnosti sledovat jeho komunikaci.

V roce 2020 byl právník FBI Kevin Clinesmith obviněn z falšování záznamů, které sloužily k získání prodloužení příkazu FISA proti Pageovi. K obvinění se přiznal a v lednu 2021 byl za tento trestný čin odsouzen k podmíněnému trestu.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“