Jack Phillips

24. 1. 2023

Podle nové výzkumné práce složil systém umělé inteligence ChatGPT obchodní absolventskou zkoušku na Wharton School Pensylvánské univerzity.

Christian Terwiesch, profesor na Whartonu, jedné z nejprestižnějších obchodních škol ve Spojených státech, uvedl, že chtěl ověřit rostoucí obavy z potenciálu chatovacího bota. Akademici se totiž obávají, že by studenti tento nástroj využívali k podvádění při zkouškách a domácích úkolech.

Ve svém článku nazvaném „Získal by GPT3 chat titul MBA na Whartonu?“. Terwiesch dospěl k závěru, že „Chat GPT3 by u zkoušky obdržel známku B až B-“, což „má důležité důsledky pro vzdělávání na obchodních školách“. Navrhl, aby škola přepracovala pravidla zkoušek, výuku a učební osnovy.

V podrobnějším popisu napsal, že u lidí, kteří „pracují hlavou“ systém umělé inteligence projevil „pozoruhodnou schopnost automatizovat některé dovednosti obecně u vysoce odměňovaných pracovníků a konkrétně pracovníků na pracovních pozicích, které zastávají absolventi s titulem MBA, včetně analytiků, manažerů a konzultantů“. Bot byl navržen tak, aby prostřednictvím umělé inteligence vedl konverzaci jako člověk.

Sledujte také: Zatímco všichni mluví o Twitteru, Musk přišel s nejpřevratnější technologií, jaká kdy byla vytvořena

Chatbot určený pro masové použití na trhu také „prokázal schopnost vykonávat odborné úkoly, jako je psaní softwarového kódu a příprava právních dokumentů,“ uvádí se v jeho článku (pdf). Během jednoho případu ChatGPT odvedl „úžasnou práci“ a poskytl odpovědi, které byly správné nebo „vynikající“.

„ChatGPT3 je pozoruhodně dobrý v modifikaci svých odpovědí v reakci na nápovědy člověka. Jinými slovy, v případech, kdy zpočátku nedokázal přiřadit problému správnou metodu řešení, se Chat GPT3 dokázal opravit poté, co obdržel vhodnou nápovědu od lidského experta,“ uvedl ve svém článku.

Společnost OpenAI uvádí, že ChatGPT, který byl uveden na trh v listopadu loňského roku, sám sebe popisuje jako „velký jazykový model“, který lze použít pro „úlohy zpracování přirozeného jazyka, jako je generování textu a překlad jazyka“. „GPT“ v názvu je zkratka pro „Generative Pretrained Transformer“.

„Jednou z klíčových vlastností ChatGPT je schopnost generovat jakoby lidské textové odpovědi na podněty“ uvádí výrobce OpenAI. „Díky tomu je užitečný pro širokou škálu aplikací, jako je vytváření chatbotů pro zákaznický servis, generování odpovědí na otázky v online fórech nebo dokonce vytváření personalizovaného obsahu pro příspěvky na sociálních sítích.“

Terwiesch přirovnal potenciál ChatGPT k vlivu, který měly na svět elektronické kalkulačky.

„Před zavedením kalkulaček a dalších výpočetních zařízení zaměstnávaly mnohé firmy stovky zaměstnanců, jejichž úkolem bylo ručně provádět matematické operace, jako je násobení nebo inverze matic,“ napsal. „Je zřejmé, že takové úkoly jsou nyní automatizovány a hodnota souvisejících dovedností se dramaticky snížila. Stejně tak by jakákoli automatizace dovedností vyučovaných v našich MBA programech mohla potenciálně snížit hodnotu vzdělání MBA.“

Terwiesch však upřesnil, že ChatGPT se dopustil několika zjevných chyb. Systém umělé inteligence se například dopustil „překvapivých chyb v relativně jednoduchých výpočtech“ v matematických úlohách na úrovni šesté třídy, které byly „obrovského rozsahu“.

Nejnovější verze v současné době není „schopna zvládnout pokročilejší procesní analýzy, a to ani v případě, že jsou založeny na poměrně standardních šablonách“, uvedl. ChatGPT se dokázal po obdržení nápovědy sám opravit, dodal výzkumník, ale kvůli značně chybným odpovědím „stále potřebujeme v procesu člověka“.

Investice

Zpráva vychází v době, kdy Microsoft v pondělí potvrdil, že do OpenAI bude investovat miliardy dolarů. Přesnou částku firma nezveřejnila.

„Naše partnerství s OpenAI jsme vytvořili na základě společné ambice zodpovědně rozvíjet špičkový výzkum AI [umělé inteligence] a demokratizovat AI jako novou technologickou platformu,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel společnosti Microsoft Satya Nadella. „V této další fázi našeho partnerství budou mít vývojáři a organizace napříč odvětvími přístup k nejlepší infrastruktuře, modelům a nástrojovému řetězci AI s Azure, aby mohli vytvářet a provozovat své aplikace.“

Podle průzkumu společnosti Fishbowl využívá ChatGPT různými způsoby přibližně 27 % odborníků ve významných poradenských, technologických a finančních firmách. Dokáže poskytovat jednoduché odpovědi na otázky, což podle některých může ohrozit vyhledávač Google, nejpoužívanější vyhledávač na světě.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.