Sinopsis

2. 2. 2023

TÉMA: Česko-čínské vztahy

Autor: Markéta Záhumenská

Telefonický rozhovor mezi nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem a tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen otevírá nové možnosti pro budoucí spolupráci mezi Českou republikou a Tchaj-wanem.

Nově zvolený prezident Petr Pavel si v pondělí 30. ledna v 11 hodin dopoledne volal s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, která mu pogratulovala k vítězství v prezidentských volbách. Hovor trval zhruba patnáct minut a uskutečnil se méně než dva dny poté, co Pavel i ve druhém kole prezidentských voleb porazil Andreje Babiše a v březnu tak na hradě vystřídá současného dosluhující prezidenta Miloše Zemana. Zahraniční politika Zemanovy éry se vyznačovala silným příklonem k Čínské lidové republice (ČLR), který započal takzvaným „restartem vztahů s ČLR“. Tato zahraničněpolitická strategie pak dosáhla svého pomyslného vrcholu v roce 2015, kdy se Zemanovým přičiněním začala na českém trhu působit společnost CEFC, jejíž pochybný předseda Jie Ťien-ming se stal prezidentovým poradcem. V roce 2016 pak generální tajemník Si Ťin-pching navštívil Českou republiku. Zeman pak po celou dobu výkonu prezidentského mandátu udržoval se Si Ťin-pchingem velmi úzké vztahy a své přátelství symbolicky utvrdili i nedávným telefonickým rozhovorem. Během něj shrnuli česko-čínské vztahy, které „povýšili na strategické partnerství“.

Jen pár dní po konečném sečtení všech hlasů je však již jasné, že s příchodem nového prezidenta se bude zahraniční politika Hradu ubírat zcela jiným směrem. V soboru večer, bezprostředně po svém zvolení, začal Petr Pavel přijímat gratulace od státníků z celého světa a ohlásil, že jako první si zavolá s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. V neděli si pak také volal s polským prezidentem Andrzejem Dudou. V době, kdy na Ukrajině neustále probíhá válka a Tchaj-wan se nachází pod intenzivním tlakem ze strany ČLR, která při každé vhodné příležitosti hrozí násilným připojením ostrova, je tak telefonát významným diplomatickým gestem. V programovém prohlášení vlády Petra Fialy se mluví o „revizi vztahů s ČLR“, a tak uvidíme, zda Pavlovo gesto „revizi“ posílí a přispěje k její další realizaci.

V Pekingu však vnímají kontakty svých diplomatických spojenců s Tchaj-wanem velmi vážně a explicitně se proti nim vymezují. Ani v tomto případě Čína neotálela a čínské ministerstvo zahraničí telefonicky kontaktovalo český zastupitelský úřad v Pekingu a vyjádřilo znepokojení nad telefonátem. Zda Peking bude vyvíjet výraznější tlak, se uvidí, nicméně nedisponuje v tomto ohledu mnoha nástroji. Jedním z nejkrajnějších kroků mohou být obchodní sankce, které po otevření Tchajwanské zastupitelské kanceláře Čína nedávno uvalila na Litvu. Nelze však očekávat, že by se za současné situace Čína vůči České republice chystala uplatnit takto radikální postupy.

A jaký má telefonát význam pro Tchaj-wan? Rozhovor mezi Petrem Pavlem a tchajwanskou prezidentkou může posílit mezinárodní postavení Tchaj-wanu a prolomit jeho diplomatickou izolaci, do níž ho ČLR v rámci politické přípravy na vojenskou anexi tlačí. Současná tchajwanská vláda se brání právě častou interakcí se stejně demokraticky smýšlejícími zahraničními partnery, přičemž Česká republika ho v posledních letech v těchto snahách aktivně podporuje.

Na základě telefonického rozhovoru mezi nově zvoleným prezidentem Petrem Pavlem a tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen lze usuzovat, že Pavel bude, na rozdíl od Miloše Zemana, zastávat podobnou zahraničněpolitickou linii jako současná vláda. V hovoru totiž mimo jiné zaznělo, že se nově zvolený prezident chystá navazovat na zahraničněpolitickou tradici bývalého českého prezidenta Václava Havla, která ctila demokracii, svobodu a lidská práva. Spolupráci s Tchaj-wanem se chystá prohlubovat, a zároveň tak podpořit vzájemné partnerství. Prezidentka Cchaj Jing-wen zdůraznila, že Česká republika a Tchaj-wan udržují stabilní bilaterální vztahy v oblasti obchodu a investic, vědy a výzkumu, vzdělávání, kultury a turismu. Zároveň také přislíbila, že povzbudí tchajwanské podniky k tomu, aby Českou republiku častěji využívaly jako významnou základnu pro obchodní výměnu se střední a východní Evropou. Zajímavostí je, že Cchaj také poukázala na společnou životní zkušenost obou státníků, kterou je studium na Londýnské univerzitě.

Petr Pavel tchajwanské prezidentce poděkoval za gratulace a potvrdil, že Tchaj-wan a Česká republika sdílejí stejné hodnoty svobody, demokracie, dodržování lidských práv a zásad právního státu. Také uvedl, že se spolupráci s Tchaj-wanem chystá po všech stránkách posílit. Jako symbolické stvrzení tohoto slibu můžeme číst i jeho pondělní příspěvek na Twitteru, kde napsal: „Řekl jsem jí také, že doufám, že budeme mít možnost potkat se osobně“. Zdá se tak poměrně zřejmé, jakým směrem se bude ubírat zahraniční politika vůči Tchaj-wanu nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Telefonát je nepochybně významným gestem, avšak na jasnou odpověď, co tento nový diskurz v prezidentské zahraniční politice přinese do vzájemných česko-tchajwanských vztahů, si přeci jen budeme muset ještě nějaký čas počkat.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.