Katabella Roberts

8. 2. 2023

Bidenův kabinet plánuje prodat Polsku 18 odpalovacích zařízení HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a další zbraně a související vybavení v hodnotě přibližně 10 miliard dolarů.

Agentura pro bezpečnostní spolupráci ministerstva obrany ve svém prohlášení uvedla, že Kongres byl o potenciálním prodeji informován v úterý. Američtí zákonodárci jej ještě budou muset schválit.

Polsko, které sousedí s Ukrajinou, požádalo o nákup řady zbraní, mimo jiné 18 odpalovacích zařízení M142 HIMARS, 45 balistických raket ATACMS (Army Tactical Missile System) s doletem 300 km a více než 1 000 raket s naváděním GMLRS (Guided Multiple Rocket Launch System).

Odpalovací zařízení HIMARS sehrála klíčovou roli při pomoci Ukrajině a umožnila Kyjevu s přesností ničit ruské muniční sklady a velitelská a řídicí centra.

Technicky vyspělé systémy mohou podle svého výrobce, společnosti Lockheed Martin, nést šestici raket GMLRS nebo jeden velký ATACMS.

Zbraně pro „zvýšení bezpečnosti“ Polska

Ukrajina pravidelně žádala Spojené státy o rakety ATACMS, aby je mohla použít při probíhající invazi, ale byla odmítnuta. Polsko bez souhlasu USA nebude moci Ukrajině takovéto rakety poskytnout.

Součástí dohody jsou také levné cvičné rakety se sníženým doletem, podpůrné a komunikační vybavení, náhradní a opravárenské díly, testovací sady, baterie, přenosné počítače, školení a vybavení personálu, služby amerického vládního a dodavatelského inženýrského a logistického personálu a další související prvky logistiky a podpory programu.

„Tento navrhovaný prodej podpoří cíle zahraniční politiky a národní bezpečnosti Spojených států tím, že zvýší bezpečnost spojence v NATO, který je hybnou silou politické stability a hospodářského pokroku v Evropě,“ uvedlo americké ministerstvo obrany.

Polsko zvyšuje vojenské výdaje

Podle Pentagonu nebude mít navrhovaný prodej žádný negativní dopad na obrannou připravenost USA a nezmění základní vojenskou rovnováhu v Polsku.

„Přiklepnutí prodeje“ přichází poté, co Polsko v roce 2019 objednalo od Spojených států 20 raketometů HIMARS, včetně 18 bojových a dvou cvičných, které měly být dodány do roku 2023.

Loni v květnu si země, která je členem NATO od roku 1999, objednala od Spojených států dalších 500 odpalovacích zařízení HIMARS, ale podle polských médií společnost Lockheed Martin uvedla, že může nabídnout pouze asi 200 kusů.

Vzhledem k válce na Ukrajině Polsko v uplynulém roce vojenské výdaje posílilo.

Náš soused podle The Defense Post vynaložil na armádu v roce 2022 ekvivalent 2,4 % HDP, což je třetí nejvyšší procento mezi zeměmi NATO. V letošním návrhu polského rozpočtu je na armádu vyčleněných 97,4 miliardy zlotých (cca 22,5 miliardy dolarů), což jsou asi 3 % polského HDP.

Polský premiér Mateusz Morawiecki chce ale pro armádu 4 %. „Válka na Ukrajině nás nutí zbrojit ještě rychleji. Proto letos vynaložíme bezprecedentní úsilí: čtyři procenta HDP na polskou armádu,“ řekl Morawiecki 30. ledna novinářům.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“