Gary Bai

20. 2. 2023

Podle amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena čínský režim zvažuje poskytnutí „smrtonosné“ pomoci Rusku. Pokud se informace potvrdí, půjde o novou eskalaci rusko-ukrajinského konfliktu.

„Čína se většinou angažovala v poskytování rétorické, politické a diplomatické podpory Rusku. Máme však informace, které v nás vzbuzují obavy, že zvažují poskytnutí smrtonosné podpory Rusku ve válce proti Ukrajině,“ řekl Blinken v neděli v pořadu This Week televize ABC po setkání s nejvýše postaveným čínským diplomatem Wangem Im na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Wang na konferenci vystoupil 18. února a uvedl, že čínský režim pracuje na „mírovém návrhu“, který by usmířil obě strany konfliktu. Blinken uvedl, že stanovený záměr se zdá být v rozporu s tím, co naznačují zpravodajské informace, které mají k dispozici Spojené státy.

„Existují různé druhy smrtonosné pomoci, o jejichž poskytnutí přinejmenším uvažují, včetně zbraní,“ řekl Blinken a dodal, že Washington brzy zveřejní další podrobnosti. Varoval, že zmiňovaná pomoc Pekingu Rusku by měla „vážné důsledky“ pro americko-čínské vztahy.

Setkání Wanga a Blinkena bylo první osobní výměnou názorů mezi oběma stranami od incidentu se špionážním balónem, který ve Spojených státech vyvolal rozruch a přinutil Blinkena zrušit plánovanou návštěvu Pekingu.

Několik hodin před setkáním označil Wang americké sestřelení čínského špionážního balónu, který bez povolení vstoupil do vzdušného prostoru USA, za „hysterické“, „nemyslitelné“ a za porušení mezinárodních norem.

Čínský režim trvá na tom, že špionážní balón byl meteorologický balón určený především pro výzkumné účely; Spojené státy toto tvrzení odmítají s tím, že na palubě zjistily jiné vybavení. Balón sestřelily stíhačkou F-22.

Čínské ministerstvo zahraničních věcí v prohlášení po výměně názorů mezi USA a Čínou v Německu uvedlo, že „nepřijímá americké ukazování prstem nebo dokonce nátlak zaměřený na čínsko-ruské vztahy“, a v souvislosti s incidentem s balónem pohrozilo, že Spojené státy „by měly být připraveny nést veškeré důsledky vyplývající z eskalace“.

„Lístek na Titanic“

Poté, co Blinken v neděli vystoupil v televizi ABC, varoval ve stejném pořadu republikánský senátor Lindsay Graham, že poskytnutí vojenské pomoci Pekingu Moskvě by mělo „katastrofální“ důsledky pro americko-čínské vztahy.

„To, co řekl ministr Blinken, je pro mě velká novinka. Domnívá se, že Číňané brzy poskytnou smrtící zbraně [ruskému prezidentovi Vladimiru] Putinovi,“ řekl Graham. „A Číňanům vzkazuji, že pokud naskočíte do Putinova vlaku, jste hloupější než špína. Bylo by to jako koupit si lístek na Titanic poté, co jste viděli film.“

„Nejkatastrofálnější věc, která by se mohla stát [ve] vztazích mezi USA a Čínou, by podle mého názoru bylo, kdyby Čína … začala Putinovi poskytovat smrtící zbraně v rámci tohoto zločinu proti lidskosti. To by vše navždy změnilo,“ řekl Graham a připomněl výroky viceprezidentky Kamaly Harrisové z 18. února o označení ruských akcí na Ukrajině za „zločin proti lidskosti“.

V samostatném rozhovoru pro CNN se podobně jako Graham vyslovila velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová.

„Nebudeme předbíhat a oznamovat, co máme v plánu udělat, ale dali jsme Číňanům jasně najevo, že pokud učiní toto nešťastné rozhodnutí, bude to mít následky,“ řekla Thomas-Greenfieldová a upozornila, že smrtonosná podpora čínského režimu Rusku bude „červenou čárou“.

Na této zprávě se podílela Eva Fu.

Překlad původní zprávy: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.