Alice Giordano

28. 2. 2023

Velká skupina hollywoodských herců tvrdí, že jim byl zablokován vstup do budov odborů a znemožněno ucházet se o role, protože se rozhodli odmítnout očkování proti covidu-19.

V exkluzivním rozhovoru pro The Epoch Times tyto celebrity uvedly, že zaslaly více než 800 „nezodpovězených“ e-mailů svým odborům SAG-AFTRA (Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists) ohledně prosazování toho, co nazývají protiústavním nařízením. Očkování proti covidu-19 charakterizují jako lékařský experiment s drtivými důkazy o potenciálně nebezpečných zdravotních rizicích.

E-maily, zprávy a další korespondence, které byly poskytnuty deníku The Epoch Times, ukazují, že povinné očkování v Hollywoodu je stejným bojištěm jako v případě příslušníků americké armády nebo zaměstannců ve zdravotnictví.

Herci sdělili deníku The Epoch Times, že jejich žádosti o náboženskou výjimku jsou ignorovány navzdory „Dohodě o návratu do práce“, kterou vypracovala SAG-AFTRA a která výslovně uvádí, že producenti musí brát na výjimky ohled.

Podle zprávy SAG-AFTRA nařizuje jedna ze čtyř produkčních společností očkování všem pracovníkům v tzv. zóně A, kam patří i účinkující na place.

Někteří herci se také podělili o své zkušenosti se zdravotními problémy, které se u nich objevily po očkování. Například hollywoodská kaskadérka a herečka Michelle Jubilee Gonzalezová řekla, že zdravotní problémy související s reprodukční soustavou i se srdcem se u ní objevily ihned po covidové injekci.

„SAG-AFTRA už nefungují jako odbory řízené členy, ale spíše jako tyranie s Duncanem Crabtreem v čele,“ uvedla Gonzalesová, která má na kontě mimo jiné televizní seriál Hvězdná brána: Počátek a kaskadérské kousky v marvelovském trháku Black Panther z roku 2022: Wakanda Forever. „To, co se děje pod jeho uzurpovaným vedením, je zločin,“ dodala.

Výkonný ředitel SAG-AFTRA Duncan Crabtree-Ireland. (SAG-AFTRA)

Duncan Crabtree-Ireland je výkonným ředitelem SAG-AFTRA. Na dotazy The Epoch Times nereagoval.

Tlak se stupňuje

Spor se rozhořel před třemi týdny, kdy se SAG-AFTRA spolu s Aliancí filmových a televizních producentů rozhodla neukončit, nýbrž prodloužit povinnost očkování proti covidu a další pravidla pro členy.

Minulý týden skupina herců apelovala na debatu o této otázce, v níž se měli konfrontovat jejich vlastní lékaři s pediatrem v důchodu, s nímž SAG-AFTRA uzavřela smlouvu na stanovení své vakcinační politiky. Vedení Unie, včetně prezidentky SAG-AFTRA Fran Drescherové, schůzku odmítlo.

Debata pokračovala i v uplynulém víkendu, kdy herec Woody Harrelson vyvolal šok v celostátních médiích a spustil vlnu příspěvků na sociálních sítích kvůli svému improvizovanému monologu zesměšňujícímu povinnost očkování v pořadu Saturday Night Live, který se vysílal 25. února.

Když mluvil o fiktivním scénáři, který předstíral, že odmítl, Harrelson řekl: „Ten film pokračuje takhle – největší drogové kartely na světě se spojí, skoupí všechna média a všechny politiky a donutí všechny lidi na světě, aby zůstali zavření doma – a lidé mohou vyjít ven, jen když si vezmou drogy těch kartelů a budou je brát pořád dokola. Scénář jsem zahodil – no řekněte, kdo by takovému šílenému nápadu uvěřil?“

Herci, kteří jsou proti povinnému očkování, zorganizovali během víkendu také protestní akci při nedělním předávání výročních cen SAG.

Co říkají hollywoodští herci, kteří se staví proti povinnému očkování

Den před udílením cen uvedla herečka ze seriálů Southland, Banshee, Harryho zákon a Mentalista Maya Dunbarová deníku The Epoch Times, že odmítnout očkování se v Hollywoodu stalo něčím jako cejchem ostudy.

S manželem Rockmondem Dunbarem mají čtyři děti, které vyučují sami doma. Z Kalifornie odešli kvůli tamnímu nařízení o povinném očkování proti covidu-19.

Prezidentka SAG-AFTRA Fran Drescherová. (Kevin Winter / Getty Images)

V loňském roce podal Rockmond federální žalobu na ochranu občanských práv proti společnosti Disney poté, co byl za odmítnutí očkování vyhozen z natáčení populárního televizního pořadu 9-1-1 společnosti Fox.

Společnost Disney rovněž odmítla Rockmondovy žádosti o výjimku z proticovidové vakcinace ze zdravotních a náboženských důvodů.

„Je to bohapustý průmysl,“ řekla Maya, která poukazuje na závislost Hollywoodu na reklamách velkých farmaceutických firem, kterou považuje za pravý důvod, proč se v Hollywoodu vytvořil, jak ona říká, „zaslepený kult farmaceutického šílenství“.

Žaloby podali i další herci poté, co nedostali role nebo byli vyraženi z natáčení, a další řekli deníku The Epoch Times, že se chystají udělat totéž.

Několik herců také poukázalo na rozpor s hollywoodským stigmatismem, na skutečnost, že tento průmysl se hlásí ke sloganu „Moje tělo, moje volba“, který podporuje práva na potrat, ale v případě anticovidové vakcíny už jim toto heslo nevoní.

Na tento rozpor poprvé upozornil na celostátním sjezdu SAG-AFTRA herec a hollywoodský dabér Erik Nicolaissen.

Kdo je za to zodpovědný

Nicolaissen se připojil k několika hercům, kteří vyčítají zejména prezidentce odborů Drescherové, že nepodpořila herce, kteří se staví proti povinnému očkování, a také že nevyvíjela větší tlak na samotné odbory i na produkce, aby se očkování stalo osobní volbou. Drescherová údajně sama zažila nežádoucí reakci na vakcínu.

V nedávném rozhovoru pro časopis Variety z 9. února Drescherová naznačila, že patří také k menšině, která je proti povinnému očkování. V jedné e-mailové, místy až plamenné výměně mezi Drescherovou a hercem Chuckem Slavinem a dalšími herci, Drescherová Slavina upozorňuje, že prodloužení povinného očkování vycházelo z průzkumu mezi herci, který ukázal, že většina z nich povinnost podporuje.

Drescherová připustila, že mnoho dotazníků odevzdaných herci bylo z průzkumu vynecháno, protože je odevzdali anonymně, a tvrdila, že je mohla vyplnit „něčí babička, co my víme“.

Jak však upozornili herci (například významný hollywoodský kaskadér Peter Antico, který spolupracuje s takovými velkými jmény, jako je Sylvester Stallone) průzkum vůbec neodráží názory členů odborů, neboť bylo započítáno pouze 7 696 lístků, což je asi 5 % ze 160 000 členů SAG-AFTRA.

Z výsledků, které byly poskytnuty deníku The Epoch Times, vyplývá, že z pěti procent dotázaných si 67,1 procenta přálo, aby povinnost zůstala v platnosti, 26,1 procenta nesouhlasilo a asi 6,8 procenta na otázku neodpovědělo.

„To s tou babičkou byla lež,“ řekl Antico. „To jsou nyní nezvratná fakta. Crabtree-Ireland a prezidentka Drescherová odmítli otevřenou debatu o těchto faktech, ani neprojevili zdravý selský rozum. A v důsledku toho nenávratně poškodili tisíce členů.“

Herci tvrdí, že průmysl porušuje jejich ústavní práva

Drescherová vyzvala ty, kteří se nechtějí očkovat, aby požádali o výjimku.

Problémem jejího postoje, jak řeklo několik herců deníku The Epoch Times, je, že žádná z jejich výjimek nebyla ani zvážena, natož aby jim byla udělena.

Antico, Slavin, Dunbar, Nicolaissen a Jubilee – spolu s některými vysoce uznávanými herci, kteří si přáli zůstat v anonymitě – zdůraznili, že SAG-AFTRA porušuje jejich práva podle hlavy VII, která vyžaduje, aby zaměstnavatelé vyšli vstříc náboženskému přesvědčení zaměstnanců.

Jedná se o stejný argument, na jehož základě zdravotníci vyhráli soudní spory proti nemocnicím, které jim odepřely výjimku z experimentální vakcíny.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy: Juraj Skovajsa

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.