Ondřej Horecký

28. 2. 2023

Čína se snaží potlačit disent nevybíravými způsoby, aniž by brala ohled na to, že jedná za hranicemi svého území. Terčem jsou jak čínští uprchlíci v exilu, tak zahraniční politici nebo akademici, ukazuje reportáž britské soukromé televizní stanice ITV.

Terčem špehování ze strany Pekingu se stávají všichni kritikové režimu, od demokratických aktivistů, přes Falun Gong až po Ujgury. Zkušenost jednoho z nich zachytil reportér ITV Carl Dinnen.

Muž z čínského Sin-ťiangu, provincie, kde je místní ujgurská menšina tvrdě pronásledována komunistickým režimem, uprchl do Velké Británie z obavy o svou bezpečnost. Ale i tam si ho čínští agenti našli.

Reportáž ze 16. února 202 můžete najít ZDE.

Od chvíle, kdy se dostal na britské ostrovy, mu čínská státní bezpečnost volala víc než desetkrát. „Víme, že jsi ve Velké Británii, tvoje rodina a matka jsou ale pořád tady,“ řekli mu ve video hovoru z telefonu jeho matky. „Když pro nás budeš pracovat, postaráme se o tebe. Když odmítneš, můžou skončit ve vězení.“

Muž, jež odmítl prozradit svou tvář a totožnost, si je dobře vědom krutého zacházení, které čínské složky dokáží vůči Ujgurům projevovat, a přesto odmítá jít proti svému svědomí. „Je jim jedno, jestli jste starý nebo mladý. Vyslýchají a mučí, ubijí lidí k smrti. Budu žít s bolestí a vinou, což zhorší můj duševní stav, ale nedokážu zradit svůj lid jen proto, abych ochránil svou rodinu,“ svěřil se reportérovi.

Čína je obviňována z masových internací Ujgurů v pracovních táborech, kde jsou podrobováni mučení, znásilňování a sterilizacím.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí v návaznosti na zjištěné skutečnosti uvedl pro televizi ITV, že tvrzení o perzekuci Ujgurů v převýchovných táborech je „naprosto nepravdivé“ a že žádné převýchovné tábory neexistují.

„Čína je země řídící se zákonem a čínská vláda ochraňuje zákonná práva svých občanů v souladu se zákonem. Pokusy o očerňování situace lidských práv v Číně skrze otázky spojené se Sin-ťiangem neuspějí,“ prohlásil dále mluvčí.

Politické odvety

Ani domácí kritikové režimu nejsou imunní vůči odvetě čínské vlády. Ta uvalila v roce 2021 sankce na pět poslanců Dolní sněmovny a dva členy Sněmovny lordů jako odvetu za to, že tito lidé prosadili v britském parlamentu sankce vůči čínským funkcionářům zapojeným do represí v Sin-ťiangu.

Jedním ze sankcionovaných politiků je sir Iain Duncan Smith, vysoce postavený konzervativní poslanec a zakladatel Meziparlamentní aliance pro Čínu (IPAC). Kromě toho, že on ani jeho rodina mají zákaz vstupu na území Číny, stal se terčem oblíbené taktiky čínských agentů – falšování emailů. Někdo, kdo se vydával za něj, rozesílal emaily o tom, že rezignuje na svůj post v IPAC.

Sir Iain je přesvědčen, že za emaily stojí čínský režim, ale dokázat to nemůže. Zdroj podvodné zprávy vystopoval do Hongkongu.

„Už samotný fakt, že Čína nyní věnuje čas, aby se zaměřovala na lidi jako já, to jen vypovídá o tom, že tihle lidé mají dlouhé ruce a velmi dlouhou paměť. A když si to dáte dohromady s útoky čínského velvyslanectví na mě a další zde a přímé útoky proti USA, uvidíte, že tohle není ojedinělý případ. Tohle je taktika,“ uvedl pro ITV politik.

Čínská vláda označila tvrzení sira Iaina za „pomluvy“.

Čínský dohled na britských univerzitách

Sankce spočívající v zákazu vstupu na čínské území po osoby stižené sankcemi a jejich nejbližší rodinné příslušníky, stihly také Dr. Jo Smith Finleyovou, akademičku studující ujgurskou menšinu a její represe v Sin-ťiangu, nebo soudce sira Geoffreyho Niceho, který předsedal Čínskému tribunálu projednávajícímu násilné odběry orgánů čínským vězňům.

„Je to bolestivé. Velmi mi chybí přátelé a velmi mi chybí Čína,“ svěřila se v reportáži ITV doktorka Finleyová působící na Newcastle University.

Britské univerzity, kde čínští studenti představují významný zdroj příjmů, se často potýkají s umlčováním názorů kritických vůči komunistickému režimu v Číně, ať už přímo na kampusu nebo mimo něj.

Cenzuru zajišťují sami studenti, kteří jsou na oplátku zase sledováni pracovníky ambasád. „Sledují chování a aktivity studentů, čínských studentů i akademiků, kteří jsou tu s námi,“ prohlásila Dr. Finleyová a dodala, že podle ní monitoruje Čína všechny britské vzdělávací instituce.

Doktorka Finleyová uvedla, že když došlo v Newcastlu k protestům za Hongkong, nacionalističtí studenti z pevninské Číny přišli hongkongské studenty napadat verbálně i fyzicky.

Magistrát Newcastlu zrušil v listopadu 2022 své 37leté partnerství s čínským městem Tchaj-jüan s odvoláním na otřesné porušování lidských práv v Sin-ťiangu. Město tak učinilo právě na popud studentského spolku Newcastle stojí s Hongkongem.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.