Alexander Zhang

21. 2. 2023

Zástupci čínského režimu by neměli být připuštěni ke korunovaci krále Karla III., tvrdí britští poslanci, kteří byli Pekingem sankcionováni.

Charles, který se stal v září 2022 králem po smrti královny Alžběty II., bude formálně korunován po boku své manželky na obřadu, který se bude konat 6. května ve Westminsterském opatství v centru Londýna.

Na obřad jsou obvykle zváni lídři a představitelé cizích států, ovšem někteří britští zákonodárci varují, že účast Číny by byla nepřijatelná kvůli zločinům proti lidskosti, kterých se režim dopouští, a hrozbě, kterou představuje pro celou Velkou Británii.

Sir Iain Duncan Smith, vysoce postavený konzervativní poslanec, který byl v roce 2021 společně s dalšími kolegy sankcionován Pekingem za to, že se vyslovil proti krutému zacházení s ujgurskými muslimy z rukou Komunistické strany Číny, řekl deníku The Telegraph: „Jsem proti tomu osobně, protože jsem jimi sankcionován a myslím si, že jsou vinni genocidou a celou řadou zločinů proti lidskosti.“

Dalšími důvody, proč se Duncan Smith vyslovil proti pozvání Číny na květnovou akci, byly „hrozby Pekingu vůči Tchaj-wanu“ a „tichá podpora Ruska“.

Čína v roce 2021 uvalila sankce na pět poslanců Dolní sněmovny a dva členy Sněmovny lordů jako odvetu za to, že tito lidé prosadili v britském parlamentu sankce vůči čínským funkcionářům zapojeným do represí v Sin-ťiangu, domovině ujgurské menšiny. Sankce Pekingu spočívají v zákazu vstupu na čínské území pro politiky a jejich nejbližší rodinu a v zabavení majetku, který by v Číně mohli mít.

Lord Alton ze Sněmovny lordů, který byl rovněž režimem sankcionován, řekl novinám: „Roztahovat červený koberec není v žádném ohledu správné. Od Tchaj-wanu po Tibet, od Hongkongu po Sin-ťiang, rostoucí přímé hrozby pro bezpečnost Spojeného království, to vše by pro nás mělo být varovným signálem.“

Uvedl, že korunovace je „vrcholnou oslavou naší ústavní parlamentní demokracie a všeho, co je v rozporu s diktaturou Komunistické strany Číny“, a že čínským státníkům „by se neměly poskytovat obvyklé diplomatické zdvořilosti“. Účast Číny by podle něj „vyslala matoucí a protichůdné signály“.

Diplomaticky citlivá událost

Lord Alton hovoří o pozměňovacím návrhu o genocidě ve Sněmovně lordů ve Westminsteru v Londýně, 23. února 2021. (Snímek z obrazovky prostřednictvím The Epoch Times)

Přípravy korunovace, podobně jako přípravy loňského královnina pohřbu, budou diplomaticky citlivé vzhledem k pravděpodobné přítomnosti představitelů desítek různých zemí.

Rozsah akce by mohl být ještě větší než v případě zářijového pohřbu, mimo jiné i proto, že zámořští státníci budou mít více času na naplánování cesty. Na pohřeb byli pozváni vedoucí představitelé většiny zemí, kromě Ruska, Běloruska, Myanmaru, Sýrie, Venezuely a Afghánistánu, zatímco Írán, Severní Korea a Nikaragua dostaly pozvánky pouze na úrovni velvyslanců.

Někteří ze sankcionovaných zákonodárců vyjádřili před státním pohřbem znepokojení nad pozváním čínské delegace na královnin pohřeb. V dopise předsedům Dolní sněmovny i Sněmovny lordů Duncan Smith, jeho kolega z Konzervativní strany Tim Loughton, lord Alton a labouristická poslankyně baronka Helena Kennedyová uvedli, že jsou „velmi znepokojeni“ zprávou, že „čínská vláda byla pozvána k účasti na státním pohřbu příští týden, přestože další země Rusko, Bělorusko a Myanmar byly vyloučeny“.

„Vzhledem k tomu, že parlament Spojeného království hlasoval pro uznání genocidy spáchané čínskou vládou na ujgurském národě, je zvláštní, že by se se strůjci této genocidy mělo zacházet příznivěji než s těmi zeměmi, které byly vyloučeny,“ uvedli. Čínu nakonec na státním pohřbu zastupoval viceprezident Wang Čchi-šan,

Nevítaný ambasador

Čínský viceprezident Wang Čchi-šan přichází na státní pohřeb královny Alžběty II. do Westminsterského opatství v Londýně, 19. září 2022. (Phil Noble – WPA Pool / Getty Images)
Čínský viceprezident Wang Čchi-šan přichází na státní pohřeb královny Alžběty II. do Westminsterského opatství v Londýně, 19. září 2022. (Phil Noble – WPA Pool / Getty Images)

Sankcionovaným poslancům se však podařilo dosáhnout toho, že čínský velvyslanec byl vykázán ze Sněmovny reprezentantů.

V září 2021 byl čínský velvyslanec ve Velké Británii, Čeng Ce-kuang (Zheng Zeguang) pozván na recepci v Dolní sněmovně, kterou pořádala celoparlamentní skupina pro Čínu.

Někteří ze sankcionovaných zákonodárců napsali předsedovi parlamentu dopis, v němž proti pozvání protestovali. Uvedli, že by bylo „nemyslitelné“, aby „si hlavní představitel čínské vlády ve Spojeném království mohl zřejmě i nadále svobodně jezdit do Westminsteru a využívat zdejší zařízení jako hlásnou troubu svého režimu“, a to i poté, co se sám parlament stal přímým terčem útoků režimu.

Mluvčí lorda McFalla, předsedy Sněmovny lordů, tehdy potvrdila, že předsedové obou komor souhlasí s tím, aby se toto konkrétní zasedání „konalo jinde vzhledem k současným sankcím vůči členům [parlamentu]“.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil a upravil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.