Antonio Graceffo

5. 3. 2023

Komentář

Kombinované vojenské a námořní cvičení mezi Jihoafrickou republikou, Ruskem a Čínou začalo 22. února. Desetidenní hry na válku se konaly v době ročního výročí války na Ukrajině. Před zahájením cvičení zakotvily v Jihoafrické republice ruské válečné lodě označené písmeny „Z“ a „V“, která se stala prokremelskými/proputinovskými symboly ruské války na Ukrajině.

Povolit ruským plavidlům kotvit v Jihoafrické republice – a zejména těm, na kterých jsou takové symboly – je politickým signálem, že Jihoafrická republika sklouzává do čínsko-ruského tábora.

Cvičení rovněž potvrzují vojenské závazky Číny vůči Rusku, což vyvolává otázky týkající se války na Ukrajině a budoucnosti globální politiky. Během cvičení navštívil Moskvu nejvyšší čínský diplomat Wang I. To posloužilo jako potvrzení podpory Komunistické strany Číny Kremlu a zároveň k napomenutí Spojených států za vytvoření bloku proti Rusku a Číně.

Tyto námořní válečné hry jsou jasným důkazem toho, že Čína rovněž vytváří blok proti Spojeným státům, NATO a Západu. Jihoafrická vláda cvičení zdůvodnila tím, že byla naplánována dlouho před ruskou invazí na Ukrajinu. To však zároveň vyvolává otázku, proč JAR vzhledem k současné geopolitické situaci společná cvičení nezrušila.

Jihoafrická republika byla jednou z 35 zemí, které se zdržely hlasování o odsouzení invaze na Ukrajinu v OSN. Země již dříve umožnila jachtě, kterou vlastní sankcionovaná ruská osoba, i ruskému vojenskému plavidlu zakotvit ve svých přístavech.

Jihoafrická vládnoucí strana Africký národní kongres (ANC) má vazby na Moskvu, které se datují ještě do doby studené války, kdy SSSR poskytoval školitele a materiální podporu jejímu ozbrojenému křídlu. Mnoho kádrů ANC získalo v bývalém Sovětském svazu vzdělání i výcvik.

Jihoafrická republika je spolu s dalšími 119 zeměmi rovněž členem Hnutí nezúčastněných zemí – fóra zemí, které se během studené války odmítly postavit na jednu ze stran. Spolu s Čínou, Indií a Brazílií jsou Jihoafrická republika a Rusko také členy skupiny rozvíjejících se ekonomik BRICS.

Pro Kreml cvičení dodávají určitou důvěryhodnost v roli Ruska v geopolitice a ukazují, že má některé potenciální spojence. Rovněž vysílá signál ostatním africkým zemím, že Rusko nabízí alternativu k vojenské spolupráci s USA. Vzhledem k historii evropské kolonizace v Africe se Čína i Rusko rády prezentují jako antikoloniální partneři dříve utlačovaných zemí.

Rusko zároveň neúnavně pracuje na podkopávání demokracie v Africe. Moskva se postavila proti arabskému jaru a barevným revolucím v severní Africe. Podporovala také pokusy Chalífy Haftara dosadit se na post vládce Libye. V roce 2013 Rusko podpořilo puč generála Abdela Fattaha El-Sisiho, který měl svrhnout demokratickou vládu v Egyptě. Moskva rovněž podporovala vojenské vlády a převraty v Súdánu, Mali, Guineji a Burkině Faso. Ruská armáda navíc poskytuje ochranu vůdcům ve Středoafrické republice, kde se předpokládá, že se Kreml vměšoval do voleb v roce 2020.

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa zdraví čínského prezidenta Si Ťin-pchinga a ruského prezidenta Vladimira Putina během focení před Ósackým hradem na summitu G-20 v japonské Ósace, 28. června 2019. (Tomohiro Ohsumi / Getty Images)

John Steenhuisen, vůdce hlavní jihoafrické opoziční strany Demokratická aliance, řekl v jihoafrickém parlamentu, že odmítnutím odsoudit válku se Jihoafrická republika již zapojila na stranu Ruska. Společné cvičení odsoudila také Nadace odkazu Desmonda a Ley Tutuových.

Skupina zveřejnila zprávu, v níž uvedla: „Když Rusko loni napadlo Ukrajinu a Jihoafrická republika oznámila, že bude zachovávat politiku neutrality, připomněli jsme vládě moudrost arcibiskupa Tutua, že pokud jste v situacích bezpráví neutrální, zvolili jste si stranu utlačovatele.“

Ačkoli se Čína a Rusko snaží vykreslit Západ jako nepřítele demokracie v Africe, Spojené státy byly jedním z nejsilnějších odpůrců apartheidu, neboť vedly mezinárodní sankce proti bílé jihoafrické vládě. EU je kromě toho pro JAR mnohem důležitějším obchodním partnerem než Rusko. Bilaterální obchod mezi touto africkou zemí a EU dosáhl v loňském roce 53 miliard dolarů, zatímco obchod s Ruskem činil pouhých 750 milionů dolarů.

Pro námořnictvo Lidové osvobozenecké armády (LOA) jsou tato cvičení příležitostí k nácviku operací daleko od domova. Cvičení také posilují pozici Číny v Indickém oceánu. LOA již má základnu v Džibuti a buduje možná námořní zařízení dvojího použití v Myanmaru a na Srí Lance. Iniciativa Nové hedvábné stezky navíc zahrnuje projekty v Africe a tato cvičení připomínají účastníkům, že Čína může být otevřená podobným cvičením s dalšími africkými zeměmi. Peking by nepochybně uvítal příležitost zajistit si na kontinentu další základny.

Z čistě vojenského hlediska chce Rusko na těchto cvičeních předvést své hypersonické rakety, které podle Putina nemají ve světě obdoby. Ruská státní tisková agentura TASS uvedla, že součástí cvičení bude zkušební odpálení hypersonických raket „Tsirkon“. Později TASS uvedl, že ačkoli budou tyto zbraně přítomny, nebudou zkušebně odpáleny.

V březnu ruské ministerstvo obrany prohlásilo, že použilo hypersonickou raketu Kinžal ke zničení muničního skladu v Karpatech na západní Ukrajině a také k rozmetání skladu pohonných hmot v Kostiantynivce u Mykolajova. Pokud jsou tato tvrzení pravdivá, jednalo by se o vůbec první bojové nasazení hypersonických raket.

Tato cvičení přicházejí v souvislosti s Putinovým pozastavením poslední zbývající smlouvy o omezení jaderných zbraní se Spojenými státy. Ve stejné době navštívil Moskvu čínský ministr zahraničí Wang I a přislíbil užší vztahy „bez omezení“. Americký ministr zahraničí Antony Blinken navíc varuje Peking, aby neposkytoval zbraně Rusku. Si Ťin-pching má brzy navštívit Moskvu a očekává se, že napětí mezi Západem a čínsko-ruským spojenectvím se zvýší.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí odrážet stanovisko The Epoch Times.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.