Americký soudce 8. března rozhodl, že program federální vlády, v jehož rámci je mnoho nelegálních přistěhovalců vpouštěno do země, místo aby byli zadrženi do vyřešení svého případu, porušuje federální zákony.

„Důkazy prokazují, že žalovaní fakticky proměnili jihozápadní hranici v nesmyslnou čáru v písku a v pouhý rychlostní práh pro cizince proudící do země,“ uvedl v rozhodnutí federální soudce T. Kent Wetherell, jmenovaný Trumpem.

Wetherell tak zrušil program Alternatives to Detention, jehož prostřednictvím administrativa prezidenta Joea Bidena propustila do vnitrozemí USA více než milion ilegálů.

Vládu žalovala v této věci v roce 2021 floridská vrchní státní zástupkyně Ashley Moodyová, republikánka, která argumentovala, že politika, známá i jako „chyť a propusť“, porušuje federální zákon.

Podle precedentu Nejvyššího soudu USA mají sice imigrační úředníci při uplatňování imigračních zákonů „široký prostor pro vlastní uvážení“, musí však dodržovat zákony stanovené Kongresem. Zákon o přistěhovalectví a státní příslušnosti (The Immigration and Nationality Act), který je jedním z takových zákonů, stanovuje, že přistěhovalci, kteří dorazí na hranice bez řádných dokladů, podléhají rychlému vyhoštění bez slyšení nebo přezkoumání. Imigranti, kteří žádají o azyl, mohou být vyslechnuti, ale „musí být zadrženi“, dokud nebudou jejich žádosti vyřešeny.

Formulace „budou zadrženi“ podle soudce Wetherella „znamená to, co říká, to jest povinný požadavek“.

Moodyová uvedla ve svém prohlášení: „Dnešní rozsudek potvrzuje to, co jsme věděli celou dobu: prezident Biden je zodpovědný za krizi na hranicích a jeho nezákonná imigrační politika činí tuto zemi méně bezpečnou. Federální soudce nyní Bidenovi nařizuje, aby se řídil zákonem, a jeho administrativa by měla okamžitě začít zabezpečovat hranice, aby ochránila americký lid.“

Federální úředníci na žádosti o komentář nereagovali.

Pravomocnost rozsudku byla odložena na sedm dní, aby měla vláda čas na případné odvolání.

Alternativní přístupy k zadržení se začaly používat na počátku roku 2000. Politiku „chyť a propusť“ zavedl Obama. Trump ji ve funkci prezidenta sice zrušil, ale Joe Biden ji po nástupu do funkce znovu zavedl.

S příchodem Bidena do prezidentského úřadu zaznamenávají statistiky pokusů o překročení hranice ilegálními imigranty historické rekordy.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).