Zdenka Danková

15. 3. 2023

Vláda 8. března schválila humanitární programy, jako jsou: vysílání českých lékařských týmů do zahraničí, pomoc zemím zasaženým migrací, přímá pomoc uprchlíkům, ochrana hranic nebo boj s nelegální migrací. Prioritu mají podle vlády humanitární programy MEDEVAC* a Pomoc na místě. V rámci této iniciativy poskytne vláda „první dva finančních dary“.

Podle vlády mohou být díky tomuto programu financovanému z daní vyslány „české lékařské týmy do problémových oblastí“ a poskytnuty finanční a materiální dary „na rozvoj zdravotnické infrastruktury, přímou pomoc uprchlíkům, ochranu hranic i boj proti nelegální migraci“.

Zmiňované dary mají putovat „do zemí s velkými uprchlickými populacemi a zemí, které čelí značným migračním tlakům,“ uvedl tiskový odbor Ministerstva vnitra.

Pro projekt Pomoc na místě ministerstvo vnitra vyčlenilo 150 milionů Korun a pro MEDEVAC program 60 milionů.

„Jsme jednou z nejaktivnějších zemí. Důsledně pomáháme těm nejpotřebnějším zemím, které mají s migrací největší problémy. Díky našim programům pomoci každý rok v zahraničí podporujeme bezpečnost, zlepšujeme životní podmínky i lékařskou péči. Konkrétní pomoc lidem v nouzi přímo v jejich regionech má smysl,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Poskytnuté peněžní dary míří podle ministerstva na řecké ostrovy „na podporu bezpečných zón pro nezletilé děti bez doprovodu“ (12,5 milionu korun, projekt je financovaný společně se Švýcarskem a Nizozemskem). Druhý peněžní dar (25 milionů korun) má podpořit „III. fázi Regionálního programu rozvoje a ochrany pro Blízký východ“. Tento program si podle ministerstva klade za cíl „stabilizovat uprchlíky a místní komunity v Jordánsku a Libanonu“. Program koordinuje dánské ministerstvo zahraničních věcí.

Podle ministerstva se „program MEDEVAC v letošním roce opět zaměří na vysílání lékařských týmů do zemí zasažených uprchlickou a migrační krizí. To se z hlediska efektivity ukazuje jako vhodnější varianta lékařské pomoci. Případné finanční a materiální dary budou určeny zejména na rozvoj tamějšího zdravotnictví. Součástí programu budou i školení a stáže zahraničních zdravotníků v ČR. V letošním roce aktivity programu MEDEVAC pomohou na Blízkém východě (Irák, Jordánsko, Libanon), v severní Africe a v oblasti širšího Sahelu (Ghana, Rwanda, Senegal a Zambie).“

Rekonstrukce válečné Ukrajiny

„Programy Pomoc na místěMEDEVAC budou nad rámec výše uvedeného poskytovat asistenci Ukrajině prostřednictvím Programu Ukrajina. Ten byl schválen v loňském roce (usnesení vlády č. 855) a na jeho aktivity je pro letošní rok vyčleněno pro programy Pomoc na místě a MEDEVAC 120 milionů korun,“ dodává tiskový odbor Ministerstva vnitra.

Mezitím, podle Českých novin, vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš KopečnýKyjevě jednal o „české pomoci při zajišťování potřebných funkcí městské infrastruktury i provozu městských nemocnic,“ jak sdělil pro ČTK – a dodal, že cílem dalších misí na Ukrajinu „budou i kontakty mezi českými a ukrajinskými odborníky v oblasti rehabilitace, protože lékaři v Česku mají podle něj obrovské know-how“.

Kromě Kopečného přijeli do Kyjeva i zástupci českého byznysu, jak v úterý 14. března informoval Vitalij Kličko, starosta Kyjeva.

Pro České noviny Kopečný uvedl, že cílem jeho mise je „koordinace českých aktivit při rekonstrukci Ukrajiny“. Uvedl rovněž, že kyjevský starosta počítá, že „v Kyjevě bylo zničeno přes 800 rodinných domů a 470 bytových domů“.

Kličko „poděkoval Česku za dosavadní pomoc, a to nejenom v oblasti dodávek zbraní a dalšího vojenského materiálu. Ukrajina podle něj bojuje nejen za sebe, ale za celou Evropu“, tlumočil Kopečný.

V kyjevské oblasti navštívil Kopečný centrální nemocnici ministerstva vnitra, kterou prošlo více než dva tisíce zraněných ukrajinských vojáků. „Obnova Ukrajiny musí postupovat podle preferencí a představ samotných Ukrajinců a musí se dít už nyní, navzdory válečnému konfliktu,“ říká Kopečný.

* MEDEVAC Czech je zdravotně humanitární program Ministerstva vnitra České republiky, založený v roce 1993. Zaměřuje se na poskytování lékařské péče civilistům, kteří se nacházejí ve vážném zdravotním stavu. V rámci programu přijíždějí do České republiky cizinci na léčení.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.