Zmrzlina vždy byla a je lákavým ochlazením během horkých letních dnů. V průběhu posledních let se prodej točené zmrzliny dostal do popředí zájmu turistů i dalších lidí procházejících městy či obcemi. Lákavé nabídce, studenému osvěžení v pastelových barvách, odolá málokdo.
Na tento pátek 24. 3. připadá Evropský den řemeslné zmrzliny.
Zoo Jihlava láká návštěvníky nejen na zvířata, ale právě také na řemeslnou zmrzlinu.
„Příchuť pro letošní rok je štrůdlová a i vy ji můžete zkusit v naší zoo. V pátek bude u dětského hřiště vedle vesnice Matongo stát kolo SNOVÉ zmrzliny. Tak neváhejte a přijďte na ochutnávku štrůdlové zmrzliny,“ zve Simona Kubičková, tisková mluvčí jihlavské zoo.
Řemeslná zmrzlina představuje významnou součást italské gastronomie, jež se stala společným evropským jměním. „Zmrzlina je prvním mléčným produktem, kterému byl věnován Evropský den,“ poukazuje podle camic.cz místopředseda Sdružení výrobců řemeslné zmrzliny (Artglace) Fausto Bortolot a dodává: „Evropský den uznává vysokou kvalitu tohoto druhu potravin, jež umožňuje poznat a použít suroviny typické pro každý evropský region.”
„Řemeslná zmrzlina, a ta italská především, se za poslední století stala plnohodnotnou součástí gastronomií zemí střední Evropy,“ pokračuje o historii této italské pochoutky camic.cz a dále vysvětluje:
„Řemeslná výroba zmrzliny ve střední Evropě zažila rozmach na začátku 20. století a pokračovala se střídavými úspěchy po celé ,dlouhé’ století. Významné místo řemeslné zmrzliny v těchto gastronomických kulturách ukazuje i fakt, že v Německu je hned po Itálii největší počtem výroben řemeslné zmrzliny,” upozorňuje místopředseda Bortolot a dodává: „Bohužel v některých zemích regionu, včetně České republiky, byla tato historická kontinuita přerušena, takže její výroba musela začít znovu od začátku.“
Evropský den řemeslné zmrzliny se stal také příležitostí k poznání mikroregionu Longarone, kde má řemeslná výroba zmrzliny mimořádně hluboké kořeny, uzavírá camic.cz a cituje:
„Z Longarone a okolí obvykle pocházeli zmrzlináři, již vyráběli na začátku minulého století zmrzlinu v zemích střední Evropě, a to především v Německu, Rakousku, v Praze či Budapešti,“ dodává místopředseda veletrhu MIG Longarone Fiere Luigino Olivier.