Epoch Inspirace

29. 3. 2023

Autor článku: Leeshai Lemish

Diváci, kteří si oblíbili Shen Yun, už nemusí čekat celý rok na návrat Shen Yun. Spolehlivá streamovací platforma jim nyní otevřela nový svět plný pozitivních emocí, harmonie a umělecké krásy – a umožnila jim přístup k němu online prostřednictvím internetového vysílání.

Online platforma, která byla spuštěna v roce 2021, se jmenuje Shen Yun Zuo Pin, což v překladu znamená „tvorba Shen Yun“. Nyní obsahuje více než 600 videí, včetně oblíbených tanečních představení z archivu Shen Yun z minulosti, dosud neviděných tanečních příběhů, nahrávek a koncertů symfonického orchestru, zcela originálních minioper Shen Yun, instruktážních videí a speciálních lekcí, programů ze zákulisí, krátkých filmů, vokální hudby, rozhovorů a špičkových videí s hvězdami Shen Yun.

Už léta se diváci dožadují DVD a říkají, že by si přáli vidět víc a mít možnost odnést si je domů. Odpovědí na tato přání je právě tato stránka Shen Yun s obsahem pro širokou škálu diváků, od nadšených fanoušků a milovníků umění až po děti a začínající tanečníky, zpěváky a hudebníky.

Podle počtu zhlédnutí jsou zatím nejoblíbenější tři videa: originální opera „Lest“, rychlá ukázka tanečních technik a taneční mini drama „Hostinec uDračí brány“.

„Lest“

„Lest“, která byla nahrána na podzim roku 2022, je přelomovou původní operou Shen Yun. Odehrává se v době doznívající dynastie Han a vypráví příběh o pasti krásy, která byla brilantně použita, aby odstranila tyrana.

Scéna Z Opery SY Lest 2
Scéna z opery Shen Yun „Lest“. (Shen Yun Zuo Pin)

„Tato opera se vůbec nepodobá pekingské opeře, která je obvykle spojována s tradičním čínským zpěvem,“ říká Rachel Yu Ming Basticková, která ztvárnila hlavní roli Diao Chan. „Opera Shen Yun je velmi přímočará a každá postava je vykreslena velmi jasně. Hudba, texty, scénář, kostýmy, kulisy, vše je zcela originální, stejně jako naše každoroční představení Shen Yun.“

Scéna Z Opery SY Lest 3
Scéna z opery Shen Yun „Lest“. (Shen Yun Zuo Pin)

„Opera je tak příjemná na sledování,“ říká, „protože je tak poučná a je do ní zahrnuto tolik věcí najednou – herectví, zpěv a hudba. Je to jedinečný způsob, díky němuž se diváci dozvídají a chápou příběh v přímém přenosu.“

Scéna Z Opery SY Lest 4
Scéna z opery Shen Yun „Lest“. (Shen Yun Zuo Pin)

Ačkoli je „Lest“ zaměřena na intelektuálnější publikum, dokázala se stát hitem i pro mladé publikum. Jeden otec se nedávno svěřil, že jeho čtyřletý syn se na operu díval tolikrát, že si ji zapamatoval.

„Jako rodiče se vždy snažíme najít kvalitní obsah, který by naše děti mohly sledovat,“ napsal otec. „Tady máme bezpečnou platformu, kde víme, že dostanou něco, co je pro ně dobré, a zároveň se učí a baví. Nemůžeme vám dostatečně poděkovat!“

Výškové přemety

Dalším ze tří nejoblíbenějších videí na Shen Yun Zuo Pin je ukázka technik z roku 2021. Jedná se o 15 minut nepřetržitých dechberoucích akrobatických prvků, přemetů, otoček, skoků a sestav. Tato ukázková videa, kterých je hned několik, jsou tak motivující, že je velmi těžké se na ně dívat a nemít chuť okamžitě vstát a začít něco dělat.

V další sérii videí s názvem „Technické pohyby klasického čínského tance“ představují hlavní tanečníci Shen Yun tyto techniky jednu po druhé a vysvětlují, jak se trénují a co je potřeba k jejich dobrému provedení. Tato série umožňuje netanečníkům porozumět jazyku klasického čínského tance a mluvit jím.

A pro milovníky tance je tu ještě mnohem víc – záznamy každoročních tanečních zkoušek na Fei Tian College a Fei Tian Academy of the Arts, na kterých se připravují umělci Shen Yun, videa z tanečních soutěží a řada základních tréninkových sestav. A hvězda Shen Yun Angelia Wang zde má svůj vlastní video kanál s příznačným názvem „Angelia on Dance“, v němž se ponořuje do složitostí klasického čínského tance a života profesionálky.

Taneční příběhy, na které se můžete podívat

„Hostinec uDračí brány“ je příkladem lehčího obsahu, který lze na Shen Yun Zuo Pin najít. Jedná se o taneční mini drama vytvořené při příležitosti oslav Svátku středu podzimu, které vtipně vypráví příběh jedné epizody z čínské historie. Odehrává se v období dynastie Severní Wej a ukazuje sílu víry buddhistických mnichů, přičemž je tento příběh doplněn o speciální efekty a situační komiku.

Nová videa jsou průběžně přidávána, nicméně v těch, která jsou již k dispozici, můžete sledovat oživlé taneční rekvizity, nové černobílé ztvárnění Charlieho Chaplina a širokou škálu etnických a lidových tanců, včetně tanců slovenských, flamenca a dokonce i finských skřítků.

Z dalších krátkých videí jsou k dispozici taneční vystoupení a celá knihovna záběrů ze zákulisí díky „Třem mušketýrům“. Tanečníci Shen Yun William Li, Sam Pu a Jisung Kim zveřejnili desítky epizod s různými tématy od „Jak se tanečníci Shen Yun dokonale synchronizují“ přes „Podivné zvyky tanečníků“ až po „Den v životě tanečníka Shen Yun“.

„Hodně lidí vidělo tanečníky Shen Yun na jevišti, ale málokdo ví, jaký je jejich život mimo jeviště,“ říká mušketýr Sam Pu. „Náš kanál nabízí tento pohled do našich životů. A dobře zapadá do Shen Yun Zuo Pin obecně, protože tato platforma nabízí exkluzivní obsah klasického čínského tance a hudby Shen Yun, který nikde jinde na internetu nenajdete.“

A na jaká videa se nejraději dívá? „Velmi rád se dívám na rané skladby Shen Yun. Jsou to kusy, které mě vlastně inspirovaly k tomu, abych začal tančit, když jsem je viděl v divadle, a ještě před dvěma lety byly tak exkluzivní, že byste k nim neměli přístup, ať byste zaplatili jakkoli mnoho peněz.“

Dlouhodobí fanoušci si jistě vzpomenou, že Shen Yun každý rok uvádí premiéru zcela nové inscenace. Jakmile turné skončí, všechny příběhy a tance jsou pryč – a navždy. Umělecký tým Shen Yun však každou inscenaci po cestě pečlivě nahrával a nyní byly i tyto záznamy zveřejněny.

Mezi 103 „ranými skladbami Shen Yun“ jsou oblíbené například „Mnich Ji Gong unáší nevěstu“ (2009), „Wu Song bojuje s tygrem“ (2010), „Švestkový květ“ (2011) a „Tangští císařští bubeníci“ (2014).

Hudební kolekce s původními skladbami i klasickými díly v podání Symfonického orchestru Shen Yun je dalším z pilířů streamovací platformy.

„Klíčová pro program je jeho rozmanitost, protože se jedná o kontrast různých hudebních skladeb, různých emocí a různých poselství pro publikum,“ říká dlouholetý dirigent symfonického orchestru Shen Yun Milen Nachev. „Máme nejen vlastní monumentální skladby vytvořené speciálně pro repertoár Symfonického orchestru Shen Yun, ale také mistrovská díla Beethovena, Brahmse, Čajkovského, Berlioze, Dvořáka a tak dále.“

Na koncertech se podílí působivá sestava mladých talentovaných hudebníků Shen Yun, jako jsou Nika Zhang, Rachel Chen, Catherine Zhang, Davin Ma a další.

„Na jedné straně je na platformě zábava, která zahrnuje videozáznamy našeho tanečního programu, Symfonického orchestru, krátké filmy atd.,“ říká Nachev. „A na druhé straně máte vzdělávací aspekt, který zahrnuje rozhovory, mistrovské kurzy a taneční tréninky. Je to úžasně bohaté.“

Další informace naleznete na adrese: www.shenyuncreations.com.

Leeshai Lemish působí v souboru Shen Yun Performing Arts od roku 2006.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."