Maria Han

20. 12. 2022

Tanečníci souboru Shen Yun Performing Arts žijí svůj život pod jasnými světly reflektorů, ale nezáří jen na jevišti. Jejich krása vychází zevnitř a je to krása, které se nemůže rovnat žádné líčení ani efektní kostýmy.

V tomto videu od Shen Yun Zuo Pin máme možnost vidět, jakou psychickou sílu a fyzické nasazení potřebují umělci z tohoto newyorského uměleckého souboru k tomu, aby rok co rok absolvovali stovky představení.

„Chce to mysl z oceli a končetiny z gumy“

Pokud někdo dosáhne mistrovství v určité oblasti, znamená to, že do ní vložil obrovské množství času, úsilí a hlavně srdce. Tanečníci Shen Yun nejsou jen umělci, jsou to sportovci, jsou ztělesněním tradiční čínské historie, a co je možná nejdůležitější, jsou také zosobněním pokory.

Jejich podání tance působí lehce, což je mimořádně náročné. Od zvládnutí prostých kroků, jako je „yuan chang“ – malých rychlých kroků, při kterých tanečníci vypadají, jako by se vznášeli – až po intenzivní, atletické přemety, jako je například přemet vpřed a odrazy rukou, působí tanečníci tak, že jejich pohyb vypadá bez námahy. Toto video nám umožňuje nahlédnout do jejich tréninku.

„Chcete-li se stát inspirací pro budoucnost, musíte se ponořit do minulosti“

Shen Yun není jen taneční soubor předvádějící klasický čínský tanec. Je to skupina odhodlaná oživit 5 000 let starou čínskou civilizaci. Toto poslání může vést k otázce: Proč je třeba oživit čínskou kulturu?

V průběhu dějin se v Číně vystřídaly nejrůznější dynastie, například dynastie Chan, Tchang, Ming a Čching. Po dynastii Čching se Čína stala Čínskou republikou a poté se dostala pod komunistickou vládu a byla přejmenována na Čínskou lidovou republiku. Za vlády komunismu byl během kulturní revoluce zničen duch a podstata všech předchozích dynastií.

V roce 2006 založili umělci soubor Shen Yun, aby oživili nejlepší aspekty tradiční čínské kultury a představili je divákům po celém světě. Během představení Shen Yun jsou diváci svědky oživení historie a poznávají krásu Číny před nástupem komunismu.

Nejen že soubor oživuje tradiční čínskou kulturu, ale zároveň obnovuje klasický čínský tanec v jeho nejčistší podobě. V současné Číně se ani na nejprestižnějších tanečních školách nevyučuje čistý klasický čínský tanec. Taneční školy v Číně si přizpůsobily taneční formu, která mísí balet s klasickým čínským tancem.

„Abychom mohli změnit svět, musíme nejdříve změnit sami sebe“

Umělci Shen Yun se věnují meditaci a studiu duchovní nauky Falun Dafa. Věří, že zlepšování sebe sama jim dá možnost předávat toto dobro divákům skrze tanec.

To je jeden z důvodů, proč se mnoho diváků cítí po představení Shen Yun lehčí a šťastnější. Tanečníci vyzařují pozitivitu a představení Shen Yun jsou prosta negativity. I smutné příběhy končí pozitivně a jsou naplněny nadějí. Každý taneční příběh má v sobě morální ponaučení, z něhož se divák může poučit. Shen Yun je majákem naděje v této zmatené době.

Chcete-li se podívat na tanečníky při tréninku, prohlédněte si bit.ly/DancerTraining.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložila J. B.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."