Redakce Epoch Times

10. 4. 2020

Umělci souboru Shen Yun Performing Arts každoročně představují nové choreografie, orchestrální hudbu, ručně vyráběné kostýmy a multimediální kulisy. Jejich cílem je obnovit prastarou čínskou kulturu, která byla za vlády komunismu v Číně téměř nenávratně ztracena.

https://www.youtube.com/watch?v=VjSwMxnmLrM

Soubor založili čínští umělci v New Yorku, kde mohou společně svobodně tvořit. Používají formu klasického čínského tance pro vytváření divadelních vystoupení zobrazujících prastaré legendy, ale i pravdivé příběhy z historie. Dalším prvkem jsou etnické a lidové tance z oblastí Tibetu, Mongolska, Hanu a dalších částí Číny.

„Tradiční čínská kultura zdůrazňovala soulad mezi lidstvem, nebem a zemí. Podle legendy byla celá civilizace stvořena božskými bytostmi,“ uvádějí oficiální stránky souboru. „I když bylo toto dědictví v posledních desetiletích téměř ztraceno, Shen Yun oživuje kulturu inspirovanou nebesy a dělí se o ni s celým světem.“

Neposlední specialitou souboru, která stojí za zmínku, jsou kostýmy. „Legenda praví, že starobylé čínské oděvy byly inspirovány rouchy, která se nosí na nebesích,“ uvádějí stránky souboru. „Kostýmy Shen Yun oživují různé styly čínských dynastií, regionů a etnických skupin.“

Přidáme-li zvláštní jevištní techniku a inovativní 3D projekce zbývá pouze dodat, že kromě profesionálního přístupu k umění se členové souboru věnují také meditacím a duchovnímu rozvoji.

Duchovní rozměr života a umění činil v prastaré Číně velice podstatnou část umění. Také proto se říkalo, že když chce umělec vytvořit velké umělecké dílo, musí se věnovat zušlechťování sebe sama, neboť každé jeho dílo bude odrazem jeho samotného.

Tanečníci souboru Shen Yun v Paříži, Francie. (Copyright ©2019 Shen Yun Performing Arts. Všechna práva vyhrazena)

Čtěte také:

Ministr kultury Herman: Shen Yun je poselstvím tolerance, soucitu a lásky

Michael Kocáb: Představení Shen Yun je určitě špičkou ve svém oboru. Tanečníci předvádějí neuvěřitelné výkony

Herec Martin Freeman: „Poznáte, když vidíte dobré výkony“

Lord Grantchester k představení Shen Yun: „Je velmi ohromující, velmi dokonalý a velmi magnetizující“

Bývalý premiér Tchaj-wanu: „Vidět představení Shen Yun je velmi vzácná příležitost“

Baletní mistr Vlastimil Harapes: Shen Yun je opravdu mimořádný zážitek!

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.