Ondřej Horecký

30. 3. 2023

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Markéta Pekarová Adamová (TOP09), hodnotí parlamentní delegaci na Tchaj-wan spojenou s podnikatelskou misí jako „mimořádně úspěšnou“.

Během pětidenní cesty po ostrovní zemi podle ní „proběhly stovky jednání českých a tchajwanských firem a uzavřeli jsme několik memorand o spolupráci“, uvedla včera na svém twitterovém profilu.

„Na vztazích jak na politické, tak ekonomické úrovni budeme nadále usilovně pracovat, protože je to v našem národním zájmu,“ dodala politička. Cílem oficiální návštěvy bylo „ukázat podporu demokratické vládě Tchaj-wanu a rozšířit a prohloubit oboustranné partnerství“, prohlásila 27. března během setkání s tchajwanskou prezidentskou Cchaj Jing-wen.

Dodala také, že obě strany sdílí univerzální hodnoty a principy, především svobodu, demokracii a respekt pro lidská práva.

Předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny, Marek Ženíšek, se k cestě vyjádřil následovně: „Zanedlouho odlétáme z nejúspěšnější a největší parlamentní mise. Utužili jsme spojenectví s demokratickým partnerem a podepsali desítky ekonomických spoluprací. Čínským komunistům odkudkoli navzdory.“

Delegace se zůčastnil i Marek Výborný, poslanec za KDU-ČSL.

Proti návštěvě Pekarové Adamové protestovala Čína, která si na ostrov činí nároky a nepovažuje jej za nezávislý stát, navzdory faktu, že Komunistická strana Číny na Tchaj-wanu nikdy nevládla.

Pekarová Adamová uvedla, že česká vláda vnímá Tchaj-wan jako jednoho z předních demokratických partnerů pro spolupráci v Asii. Podotkla, že v zájmu České republiky a celé mezinárodní demokratické komunity je udržet v Tchajwanském průlivu mír a stabilitu. Radikálnější síly uvnitř Číny opakovaně vyhrožovaly anektováním Tchaj-wanu.

Předsedkyně sněmovny rovněž vyjádřila podporu pro účast Tchaj-wanu v mezinárodních organizacích, jako jsou Světová zdravotnická organizace (WHO) nebo Mezinárodní organizace civilního letectví (ICAO) a zmínila, že zahraniční výbor Poslanecké sněmovny již schválil rezoluci, která podporuje zařazení ostrovní země do těchto organizací.

Tchajwanská prezidentka ocenila odhodlání české šéfky parlamentu uskutečnit cestu na ostrov i práci, kterou věnovala přípravě cesty. „V srpnu 2020 vedl předseda Senátu PČR Miloš Vystrčil, navzdory neustálému tlaku Číny, delegaci na Tchaj-wan, která otevřela další bilaterální spolupráci v mnoha oblastech. Velkému tlaku čelí i předsedkyně Adamová, která vede tuto návštěvu delegace, což je další silný projev podpory Tchaj-wanu a významný milník v rozvoji tchajwansko-českých vztahů.“

Navzdory politickým prohlášením byla mise zaměřena hlavně na rozvoj hospodářské spolupráce. Tchaj-wan, který je čipovou mocností, je pro Česko ekonomicky daleko významnějším partnerem než mnohonásobně větší Čína.

Česká ekonomická a kulturní kancelář Taipei (Tchajpejská hospodářská a kulturní kancelář), která slouží de facto jako zastupitelský úřad Tchaj-wanu v ČR, oslaví letos v listopadu 30. výročí založení.

Medaile pro Pekarovou Adamovou

28. března vystoupila česká politička na půdě Legislativního dvora, tchajwanského parlamentu, s projevem „Jsme s Vámi, buďte s námi“, kde uvedla:

„Milý tchajwanský lide, chtěla bych Vás ubezpečit, že jsme s vámi už nyní a budeme s Vámi i nadále. Za všech okolností. Protože vy jste s námi, my jsme s vámi,“ zaznělo v projevu. Z rukou předsedy parlamentu You Si-kuna obdržela nejvyšší tchajwanské parlamentní vyznamenání.

Nová linka do Prahy

V souvislosti s rozvojem vzájemných vztahů oznámila tchajwanská letecká společnost China Airlines, že začne nabízet od 18. července 2023 přímé spojení mezi Tchaj-pejem a Prahou. Lety se uskuteční dvakrát za týden na palubě letounů řady A350.

Z Prahy se bude odlétat každou středu a neděli v 11:05 s příletem do Tchaj-peje 05:35 místního času. Let potrvá 12,5 hodiny. Z Tchaj-wanu pak bude China Airlines odlétat v úterky a soboty s odletem ve 23:20 a příletem do Prahy druhý den ráno v 7:10.

Milovníci kultury se zase mohou těšit na předměty čínského umění, neboť ředitel Národního muzea v Praze, Michal Lukeš, který se cesty na Tchaj-wan rovněž zúčastnil, dojednával zapůjčení exponátů z proslulého Palácového muzea do jeho instituce.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“