Bill Pan

10. 4. 2023

Americký ministr zdravotnictví a sociálních služeb Xavier Becerra v neděli prohlásil, že Bidenova administrativa zvažuje, že se vzepře nařízení konzervativního federálního soudce, který pozastavil schválení mifepristonu, nejrozšířenějšího potratového léku v zemi.

„Chceme, aby soudy toto bezohledné rozhodnutí zrušily,“ řekl Becerra v pořadu CNN „State of Union“ o rozhodnutí, které v pátek vydal federální soudce Matthew Kacsmaryk. „Chceme, aby ženy měly i nadále přístup k léku, který se ukázal jako bezpečný. Tento lék užívají miliony žen na celém světě.“

Kacsmaryk, který byl v roce 2019 jmenován do funkce prezidentem Donaldem Trumpem, nařídil americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), aby pozastavil schválení mifepristonu, dokud bude probíhat občanskoprávní spor ohledně bezpečnosti tohoto léku.

Mifepriston získal schválení FDA v roce 2000 spolu s dalším lékem zvaným misoprostol.

Při typickém chemickém potratu těhotná žena nejprve užije mifepriston, který zablokuje hormon progesteron, čímž nenarozenému dítěti zastaví přísun živin potřebných k přežití. Poté užije misoprostol k umělému vyvolání porodu, aby mrtvé dítě vypudila.

Žaloba, kterou podala konzervativní skupina Alliance for Hippocratic Medicine, obvinila FDA z toho, že dostatečně nezkoumal bezpečnost těchto léků, nevzal v úvahu možné negativní účinky, které má režim blokování hormonů na těhotné dívky, a odstranil několik ochranných opatření, která byla zavedena. Kacsmaryk shledal tyto argumenty věrohodnými.

Soudce ve svém stanovisku (pdf) zpochybnil rozhodnutí FDA ohledně bezpečnosti v souvislosti s nepodloženou argumentací a studiemi, které by závěry FDA podpořily.

Kacsmaryk poskytl federální vládě sedm dní na odvolání. Becerra přislíbil, že do té doby jeho ministerstvo „udělá vše“, aby zajistilo, že ženy budou mít přístup k mifepristonu.

„Máme v úmyslu udělat vše pro to, abychom zajistili, že jim bude k dispozici nejen za týden, ale i nadále, tečka, protože mifepriston je jedním z nejbezpečnějších a nejúčinnějších léků, které jsme za posledních 20 let viděli, který pomohl ženám s jejich zdravotní péčí, zejména s péčí týkající se potratů,“ řekl ministr.

Na otázku, zda Bidenova administrativa doporučí, aby FDA ignorovala soudní příkaz, Becerra odpověděl: „Vše je na stole.“

„Prezident to řekl už v době, kdy vyšlo rozhodnutí ve věci Dobbs,“ poukázal na rozhodnutí Nejvyššího soudu USA z loňského léta, které ukončilo téměř 50 let trvající federální ochranu potratů a vrátilo otázku potratů zpět k rozhodování jednotlivým státům. „Na stole jsou všechny možnosti.“

Becerra dále tvrdil, že Kacsmarykovo nařízení by mohlo zpochybnit legálnost jakéhokoli léku schváleného FDA na trhu, protože se snaží zneplatnit schvalovací proces úřadu.

„A hlavně, když obrátíte vzhůru nohama celý schvalovací proces FDA, nepůjde jen o mifepriston, ale o každý druhu léku,“ řekl Becerra Daně Bashové ze CNN. „Půjde o naše vakcíny, půjde o inzulín, o nové léky na Alzheimerovu chorobu…“

Ministerstvo se však později v neděli snažilo „utlumit“ Becerrův návrh, že by FDA měl rozhodnutí soudu ignorovat.

„Lidé jsou z tohoto rozhodnutí oprávněně frustrovaní – ale stejně nebezpečný precedens, jakým je nerespektování odborného posudku FDA ohledně bezpečnosti a účinnosti léku soudem, by představoval i precedens pro administrativu, která by závazné rozhodnutí nerespektovala,“ napsala na Twitteru Kamara Joneová, mluvčí ministerstva.

Bidenova administrativa již podala vůči rozhodnutí odvolání, a to ve stejný den, kdy Obamou jmenovaný federální soudce ve státě Washington rozhodl v jiném případě, že úřad FDA uvalil na mifepriston „zatěžující“ a „zbytečná“ omezení.

Soudce Thomas Rice se ve svém rozhodnutí postavil na stranu skupiny 17 demokratických vrchních státních zástupců, kteří napadli omezení ze strany FDA týkající se přístupu k potratové pilulce.

Očekává se, že existence těchto dvou rozhodnutí federálního soudu zvýší šance, že se do věci vloží Nejvyšší soud USA.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.