Jack Bradley

24. 4. 2023

Podle údajů amerického Úřadu pro sčítání lidu opustilo Kalifornii od dubna 2020 do července 2022 více než 700 000 lidí, z čehož čistý úbytek představuje přes půl milionu lidí. Co stojí za tímto nevídaným odlivem z nejlidnatějšího státu USA?

V dokumentárním filmu na EpochTV poskytují věhlasný historik Victor Davis Hanson a emeritní profesor ekonomie na Chapmanově univerzitě Jim Doti náhled na možné odpovědi na bezprecedentní otázku, které Kaliforňané čelí: proč lidé opouštějí ráj?

V sedmdesátiminutovém filmu se Siyamak Khorrami – moderátor pořadu California Insider na  EpochTV a redaktor kalifornské edice The Epoch Times – setkává také osobně s lidmi, kteří opustili či opustí „zlatý stát“, aby zjistil, jaké jsou jejich důvody „útěku“.

Kriminalita

Majetková kriminalita je jedním z mnoha důvodů, proč se někteří lidé odstěhovali.

Derek Drake je jedním z oněch 700 000. Jeho malá rodinná prádelna v Oaklandu se v posledních letech stala terčem několika vloupání doprovázených rozbitými okny. Řekl, že jednou zloději ukradli 600 dolarů, ale způsobili škodu 32 000 dolarů.

Drake viní z nehorázné vlny kriminality státní politiku, v rámci které došlo v posledních letech ke snížení trestů za některé trestné činy.

„Vědí, že se nedostanou do problémů. Tresty tady jsou nulové. Všechno je to [klasifikované jako] ‚nenásilná trestná činnost‘. Spousta lidí trestné činy už ani nehlásí,“ řekl Drake.

Vysoké životní náklady

„Oběd teď stojí 30 dolarů,“ řekl v dokumentu herec Kevin Schmidt.

Bývalý obyvatel Kalifornie uvedl, že v Los Angeles se zdražuje téměř všechno, od cen benzínu dosahujících 7 dolarů za galon (národní rekord) až po více než 2 700 dolarů za pronájem jednopokojového bytu.

Podle Hansona, historika z Hooverova institutu, mají vysoké životní náklady také hodně společného s vládní politikou.

„Lidé, kteří určují politiku – ať už jde o ceny elektřiny nebo pohonných hmot – nikdy nepodléhají důsledkům své vlastní ideologie,“ protože zákonodárci si mohou sazby dovolit, řekl Hanson.

Mnoho velkých zaměstnavatelů, například Uber a Tesla, již přemístilo svá sídla do států s nižšími daněmi a méně přísnými pracovními zákony. A malým podnikům se hází klacky pod nohy drobnými přestupky, které mohou vést k vysokým pokutám.

Diana Bonnettová, majitelka firmy, která rovněž opustila Kalifornii, uvedla, že omylem nedoplatila jednomu zaměstnanci asi 34 dolarů. Řekla, že aniž by ji zaměstnanec na nedoplatek předem upozornil, rovnou podal žalobu, která ji stála urovnání v hodnotě 30 000 dolarů.

Zaměstnavatelé se stěhují z Kalifornie také kvůli nižším mzdovým nákladům. Zatímco sazba daně z příjmu může v Kalifornii dosáhnout 13,3 %, na Floridě, ve Washingtonu a Texasu se daň z příjmu neplatí vůbec.

Vzdělávání

Mnozí prchají také kvůli vzdělání svých dětí.

Podle kalifornského Institutu pro veřejnou politiku (Public Policy Institute of California) měla v roce 2022 v Kalifornii základní matematické dovednosti pouze třetina žáků čtvrtých tříd.

Gloria Romerová, bývalá předsedkyně demokratické většiny v kalifornském státním senátu, v dokumentu poukazuje na korelaci mezi neuspokojivými studijními výsledky a trestní činností –  tvrdí, že téměř 70 procent vězňů ve státě nemá maturitu.

„Pokud netransformujeme školy, které selhávají, v nichž jsou děti z velmi chudobných rodin, Afroameričané a Latinoameričané, … uvidíte nezákonnou činnost, drogy [a] kriminalitu,“ řekla Romerová.

Regulace v oblasti životního prostředí

Ačkoli kalifornský zákon o kvalitě životního prostředí byl určen k minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí a volně žijící živočichy, stal se běžným nástrojem pro kohokoli k zažalování developerských projektů kvůli nesouhlasu, což může prodloužit schvalovací proces o roky. Ve výsledku se projekt prodraží a přestane být životaschopný, tvrdí developer a bývalý starosta Costa Mesa Jim Righeimer.

Mnoho dobře míněných zákonů tak vedlo k zastavení činnosti developerů nebo k jejich odchodu z Kalifornie, v níž politici vyzývají k výstavbě více dostupného bydlení, aby se vyřešila krize bezdomovectví.

Bezdomovectví

Příjemné počasí je pro Kalifornii největším požehnáním i prokletím zároveň, protože v kombinaci s dalšími problémy vytváří dobré podmínky pro pouliční bezdomovectví.

Podle údajů amerického ministerstva pro bydlení a rozvoj měst z roku 2022 (pdf) žije v Kalifornii asi 30 % bezdomovců v celých USA – tj. více než 170 000 lidí a jejich počet stále roste. Ve zlatém státě přitom žije skoro 12 % celkové populace Spojených států.

Bývalý šerif okresu Los Angeles Alex Villanueva uvedl, že z tohoto problému se stal průmysl, do kterého stát vkládá miliardy, aniž by došlo k jakémukoli zlepšení.

„Existují lidé, kteří se na bezdomovcích živí,“ řekl v dokumentu. „Podívejte se na neziskové organizace… Jejich ředitelé vydělávají 800 000 dolarů ročně. Manažeři a vedoucí berou přes 200 000 dolarů.“

Villanueva uvedl, že politici tvrdí, že krize bezdomovců je způsobena nedostatkem dostupného bydlení, zatímco ve skutečnosti jde o problém drog a duševního zdraví.

„Pokud kouříte metamfetamin 24 hodin denně, může být nájemné třeba pětník měsíčně, a nemůžete si ho dovolit.“

Dokumentární film „Odchod z Kalifornie: Nevypovězený příběh“ (Leaving California: The Untold Story) můžete zhlédnout na EpochTV.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."