Samantha Flom Jan Jekielek

a 25. 4. 2023

Podle demokratického kandidáta na prezidenta Roberta F. Kennedyho ml. by rozhodnutí Demokratického národního výboru (DNC) upustit od debat před primárkami bylo pro americké voliče potvrzením, že volby v zemi jsou „zmanipulované“.

„Debaty a setkání s občany jsou součástí demokratického procesu,“ řekl Kennedy 24. dubna Janu Jekielkovi z The Epoch Times. „Žijeme v době, kdy je mnoho Američanů přesvědčeno, že naše demokracie nefunguje. A myslím si, že obě politické strany se musí narovnat, aby začaly obnovovat důvěru v demokracii a volební integritu.“

„Američané si myslí, že celý systém je zmanipulovaný proti nim. A pokud DNC tento plán uskuteční, myslím, že to bude pro mnoho Američanů nešťastným potvrzením toho, že systém je skutečně zmanipulovaný,“ dodal prezidentský kandidát.

„Nedemokratický“

Kennedyho komentáře se objevily v souvislosti se zvěstmi, že Biden možná tento týden oficiálně oznámí svou kandidaturu pro rok 2024, vzhledem k tomu, že 25. duben je výročním dnem, ve kterém v roce 2019 vstoupil do prezidentského klání pro rok 2020.

Ačkoli Biden otevřeně hovoří o svém záměru ucházet se o znovuzvolení, spekulace o tom, kdy by mohlo dojít k formálnímu oznámení, se množí již několik měsíců. A vzhledem k tomu, že zájem o prezidentský post mají další dva demokraté, Kennedy a Williamsonová, začaly se objevovat i otázky týkající se předvolebních debat.

Podle zprávy deníku Washington Post však Demokratická strana „nemá v plánu podporovat debaty pro primárky“, a to ani v případě, že se o stranickou nominaci uchází více kandidátů.

I když Kennedy odmítl spekulovat o důvodu strany, zdůraznil, že takový krok by odporoval samotné demokracii.

„Je třeba nechat rozhodnout veřejnost, koho chce do vedení, a ne stranické komisaře, jako tomu bylo v Sovětském svazu nebo v Číně,“ sdělil Kennedy.

K věci se vyjádřila i Williamsonová. „DNC ‚neplánuje žádné debaty‘,“ uvedla na Twitteru. „Jako by prostě NEEXISTOVALI žádní jiní kandidáti… žádné jiné nápady, o kterých bychom měli diskutovat, jak vyhrát v roce 2024, nebo jiné nápady, jak napravit zemi, o kterých bychom měli diskutovat. Příliš mnoho lidí je příliš chytrých na to, aby se s tím smířili.“

Toto rozhodnutí odsoudila i progresivní aktivistka Nina Turnerová, která jej označila jako „nedemokratické“ s tím, že „okrádá voliče o možnost výběru“.

„Nikdo, kdo se cítí jistý svými výsledky a/nebo myšlenkami, by se za ně neváhal postavit,“ napsala na Twitteru. „DNC by měla uspořádat debaty. Má to být demokratický proces.“

DNC na dotaz The Epoch Times neodpověděla.

Podpora Bidena

Na svém únorovém zimním zasedání DNC jednomyslně vyjádřila „plnou a úplnou podporu“ Bidenovu znovuzvolení, a to jen několik týdnů poté, co se objevily zprávy, že je vyšetřován kvůli nakládání s tajnými dokumenty.

Navzdory této podpoře se však v Demokratické straně nadále šušká o pochybnostech, které Bidenův tábor sužují a které jsou živeny rostoucími ekonomickými obavami v zemi a neuspokojivými průzkumy veřejného mínění.

Podle průzkumu Harvard Youth, který 24. dubna zveřejnil Harvard Kennedy School Institute of Politics, klesl Bidenův rating mezi mladými voliči ve věku 18–29 let od loňského jara o pět procentních bodů ze 41 na 36.

Navíc podle průzkumu Harvard-Harris z 20. dubna by v souboji jeden na jednoho mezi Bidenem a Donaldem Trumpem preferovali registrovaní voliči Trumpa se 45 procenty, zatímco Bidena jen 40 procenty (zbylých 15 procent tvoří nerozhodnutí).

Demokraty možná ještě více znepokojuje skutečnost, že 67 procent voličů si myslí, že Biden je na funkci prezidenta „příliš starý“, a 56 procent má pochybnosti o jeho mentální způsobilosti pro tuto funkci.

Kennedy poznamenal, že prezident by stále mohl DNC nasměrovat jiným směrem, pokud by chtěl.

„Doufám, že si to prezident rozmyslí,“ řekl Kennedy. „Doufám, že nechá demokracii pracovat a že přehlasuje všechny manipulátory v [DNC]. Vím, že má dlouhou historii boje za demokracii, a doufám, že bude dělat takovou tu drobnou politiku, při které se skutečně setkáváte s lidmi – setkání, debaty a interakce s davy.“

Překlad původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“