Louise Chambers

25. 4. 2023

Čtyřčlenná rodinka si chtěla splnit svůj sen o životu v odlehlé usedlosti v Evropě a po prohledání tisíců možností našla ideální místo: 200 let starý kamenný dům v italských Alpách s „neomezeným potenciálem“. Po šesti měsících rekonstrukcí chce rodina světu ukázat, že změna života je možná.

Bradey a Heather Jobsonovi z Ohia, oba 34 let, jsou rodiči dvou dcer, devítileté Alexy a sedmileté Chloe. Frustrováni rychlým tempem života ve Spojených státech prodali v roce 2020 většinu svého majetku a vydali se na cestu po světě.

„Prodali jsme dům, auta, nábytek a oblečení, dokonce i některé hračky dětí, a zbytek jsme darovali,“ řekl Bradey deníku The Epoch Times. „Vzali jsme tuto naspořenou sumu peněz, myslím, že asi 40 000 dolarů, a začali jsme téměř na dva roky cestovat po světě. Během té doby jsme hledali nové místo, kde budeme žít.“

Manželé koupili 200 let starý kamenný dům v italských Alpách a rekonstruují ho, aby si splnili sen. (Se svolením Raising Voyagers)

Zamilovat se do 200 let staré kamenné budovy

Na svých cestách rodina prozkoumala Austrálii, Kostariku, Indonésii, Filipíny a některé části Evropy, než se zamilovala do severní Itálie a její kultury. Na měsíc zaparkovali u jezera Como, aby prozkoumali místní nemovitosti. Pro rodinu bylo hledání domu v Itálii „jako hledání jehly v kupce sena“. Po nesčetných prohlídkách vstoupili na čtyřhektarový pozemek s unikátním opuštěným kamenným domem v Limbadii na úpatí italských Alp a hned věděli, že našli svůj domov.

„Zamilovali jsme se do této 200 let staré kamenné budovy,“ říkál Bradey. „Je tu velmi krásné mírné podnebí, ale v dálce jsou vidět zasněžené hory a máme tu spoustu turistických stezek. … Jsou tu fantastická letiště, která spojují zbytek světa, a také se odtud snadno dostanete do zbytku Evropy.“

Bradey se svěřil, že mnoho lidí si myslelo, že rodina opustila Spojené státy z politických důvodů, nicméně jak sám říká, to vůbec nebyl jejich důvod.

„Hlavním důvodem našeho odchodu bylo, že jsme hledali kulturu, se kterou bychom se více ztotožnili,“ prozrazuje. „Kultura v Americe je mimořádně rušná a chaotická, kultura, která upřednostňuje práci na prvním místě a vztahy až na druhém. Na našich cestách jsme si rychle uvědomili, že většina světa žije v opačném gardu.“

Bradey a Heather Jobsonovi pocházejí z Ohia. (Se svolením Raising Voyagers)

Bradey a Heather uzavřeli smlouvu na kamenný dům v říjnu 2022 a zaplatili za něj 120 000 eur (přibližně 131 000 amerických dolarů). Poté přišla na řadu renovace.

Jak průběh zabydlování rodinka popisuje, „dům byl poměrně dlouho opuštěný, takže v něm není elektřina, kanalizace ani tekoucí voda“.

„Prvních pár měsíců jsme tak úplně nestavěli, jen jsme si tak trochu namočili nohy. Hodně času jsme strávili přizpůsobováním se nové kultuře, zabydlováním se a čekáním na povolení,“ vzpomíná Bradey.

Kamenný dům byl ve skutečnosti povolen pouze jako stodola.

„Proto jsme vzali tuhle opuštěnou stodolu, rozebrali ji a udělali z ní náš vysněný domov. Přitom musíme splnit určité nové předpisy Evropské unie, aby to byl ,zelený dům‘, takže je to velmi náročný proces, jak to udělat správně, legálně. Ale nakonec to bude v podstatě dům s nulovou spotřebou energie,“ řekl Bradey.

Manželé koupili 200 let starý kamenný dům v italských Alpách a rekonstruují ho, aby si splnili sen. (Se svolením Raising Voyagers)

Ačkoli by podle Bradeyho bylo jednodušší pronajmout si pohodlný a cenově dostupný byt s výhledem na hory, manželé se zamilovali do myšlenky vdechnout život něčemu, co bylo opuštěné a mělo historický význam.

„V Itálii je tolik krásných nemovitostí, které si zaslouží být obnoveny, znovu zazářit a zaslouží si, aby se v nich žilo,“ říká Bradey. „Ale dá to neuvěřitelné množství práce, než je vrátíte do stavu, kdy se v nich smí legálně bydlet.“

Vdechnutí života do opuštěného domu

Bradey a Heather začali rekonstrukci venku tím, že strhli starý kozí plot a dřevo použili na stavbu venkovní kuchyně. Poté postavili vysoký plot z kaštanového dřeva, k jehož stavbě použili dřevo z místní pily, aby ochránili své dcery před 26metrovým srázem vedoucím do údolí pod nimi.

Děti objevují krásy italské vysočiny. (Se svolením Raising Voyagers)

„Většinou používáme materiály, které najdeme na pozemku,“ říká Bradey, který během rekonstrukce žije s rodinou mimo areál v pronajatém bytě. „Hodně jsme pracovali na zahradě, hodně jsme stavěli a opravovali kamenné zdi a kamenné schody. … Máme tekoucí vodu a sporák na vaření a postavili jsme kompostovací záchod, takže máme všechny provizorní potřeby, abychom tu mohli pracovat na plný úvazek. … Jen tu ještě nemůžeme spát.“

Kvůli interiéru museli Bradey a Heather začít s těžkou prací, kopali až 30 centimetrů hluboko v pevné hlíně a části hory pomocí sbíječky, aby položili trubky a izolaci pod celým přízemím pozemku, přičemž soupeřili s malými balvany vážícími až 300 kilogramů.

Manželé koupili 200 let starý kamenný dům v italských Alpách a rekonstruují ho, aby si splnili sen. (Se svolením Raising Voyagers)

Zatím také vysadili rostlinky na zahrádku a na velkou střechu svého nového domu orientovaného na jih plánují umístit tolik solárních panelů, aby vyráběly veškerou potřebnou elektřinu, včetně elektřiny na vytápění, klimatizaci a nabíjení auta, a nakonec zcela eliminovaly účty za energii.

Bradey prozradil, že nemovitost pořídili i s oslicí jménem Stella, která s nimi žila prvních několik měsíců rekonstrukce. Protože však osli potřebují další zvířecí společníky a rodina je nebyla schopna zajistit, adoptoval ji jejich soused.

Heather Jobsonová s oslicí Stellou. (Se svolením Raising Voyagers)

Ačkoli je celá rekonstrukce výzvou, je to podle Bradeyho právě to, co chtěli. „Myslím, že to je jeden z důvodů, proč to děláme; vždycky nás lákalo žít mimo naši komfortní zónu.“

Prosperující

Dva členové rodiny, kteří s chutí přijali život mimo svou komfortní zónu, jsou Alexa a Chloe, které se do renovace zapojují, kdykoli je to bezpečné.

„Pomáhaly nám trochu kopat do základů, pomáhaly stavět plot. V podstatě každý projekt na této cestě je pro nás nejen příležitostí strávit společně čas, ale také šancí naučit je pracovní morálce a tomu, jak věci stavět,“ vysvětluje Bradey. „Sbírají klacky a kameny a staví ty nejúžasnější pevnosti. Vždycky staví ,pohádkové zahrady‘, jak jim říkají, a jejich kreativita tu prostě ožívá.“

To je také jeden z důvodů, proč se manželé snaží co nejrychleji posunout svůj časový plán.

(Se svolením Raising Voyagers)
(Se svolením Raising Voyagers)

Bradey, který žil na Ukrajině od 9 do 16 let, ví, jaké to je emigrovat, a váhá, zda své děti přestěhovat do jiné země, ale když vidí, jak nové dobrodružství zvládají, je hrdý na jejich odolnost.

„Je to velmi bolestivá věc, kterou je třeba projít, a přesto si vedly neuvěřitelně dobře,“ říká tatínek. „Jsem si jistý, že to souvisí s roky a roky cestování a s tím, že tohle je jejich první domov za poslední dva roky. Daří se jim tak dobře. Učí se jazyk, chodí do školy. … Daří se jim.“

(Se svolením Raising Voyagers)

Aby se Bradey, který má zkušenosti s kinematografií, podělil o svůj sen o usedlosti s celým světem a získal příjmy na rekonstrukci, sdílí svůj příběh na YouTube. Jejich rodinné videoblogy zachycují vše od odjezdu ze Spojených států přes první dny v kamenném domě až po stavbu venkovní kuchyně.

„Chci, aby lidé věděli, že můžete žít nestandardní život, že můžete napsat svůj vlastní příběh, že můžete, jak rád říkám, ,zpětně zkonstruovat‘ tu cílovou rovinku,“ říká Bradey. „Před deseti lety jsme si sedli a napsali si scénář, jak chceme, aby náš život vypadal, a každý rok se to trochu mění. Neuvěřitelně tvrdě jsme pracovali, abychom se dostali až sem. Ale je to možné, bez ohledu na to, z jakého prostředí pocházíte nebo v jaké finanční situaci se nacházíte.“

(Se svolením Raising Voyagers)

Lidé se Bradeyho často ptají, zda nelituje rozhodnutí přestěhovat rodinu do Itálie a jít za svým snem. Odpovídá, že rozhodně ne.

„Vždycky, když si udělám přestávku a člověk vyjde od práce ven a podívá se na ten výhled, zaplaví ho nevysvětlitelný klid. … Vyjdete ven a říkáte si: ,Ach, proto to dělám! Proto si lámu páteř,‘“ řekl deníku The Epoch Times. „Těžko se to vysvětluje, dokud se nepodíváte na ten výhled a neposloucháte kozy v dálce a kostelní zvony. … Stojí to za to.“

Bradey a Heather chtějí splnit zákonné požadavky, aby se mohli do svého domu v prosinci nastěhovat, poté stráví dalších šest měsíců dokončováním rekonstrukce. Jejich dlouhodobým cílem je vrátit své čtyři akry půdy „zpět k tomu, k čemu byla určena“, a to je zemědělství.

„Založíme vinici, plánujeme dokonce automatický skleník a budeme moci pěstovat potraviny, které se v tomto podnebí běžně nepěstují, například avokádo,“ vysvětluje Bradey své plány. „To jsou plány a sny na příští rok.“

(Se svolením Raising Voyagers)

Více o osudech celé rodiny se dozvíte na jejich stránce nazvané Raising Voyagers.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."