EJ Taylor

17. 3. 2023

Vzpomínáte na toho kamaráda, se kterým se cítíte opravdu dobře? Možná se nevidíte týdny, měsíce nebo dokonce roky, ale když se setkáte, je to, jako byste ho viděli předevčírem. Hodíte se k sobě jako máslo k medu, jako čaj k sušenkám, prostě se vzájemně doplňujete.

I rostliny mají takové přátele. Upřímně řečeno, někdy to přátelství není úplně altruistické a jeden z nich může ze vztahu vyjít trochu hůř, ale rostliny jsou slušné duše. Nestěžují si, nepouštějí se do křiku ani se nehádají. Berou to s odevzdaností.

Vezměte si třeba skromnou lichořeřišnici (kapucínku). Kromě toho, že má krásné jedlé květy a lahodné peprné listy, je také pozoruhodně dobrá v odhánění mšic od rostlin, jako jsou fazole. Naneštěstí pro lichořeřišnici tu jde o případ, kdy mšice jedou podle pravidla „beru aspoň jednoho z týmu“ a chudák kapucínka se stává živou obětí.

Lichořeřišnice je dobrá v odhánění mšic. (volné dílo)

Staletím osvědčená metoda „tří sester“ je ukázkovým příkladem vzájemně prospěšného přátelství, kdy rostliny se v přítomnosti té druhé cítí skvěle. Kukuřice, fazole a dýně se pěstují společně. Kukuřice poskytuje oporu fazolím, fazole vyrábí živiny, protože příslušníci čeledi bobovitých vážou do půdy dusík, a dýně poskytuje půdní kryt, čímž omezuje plevel a odpařování.

Podpůrný systém

Obrovská část rostlin, které dnes jíme, se pěstuje v rozsáhlých monokulturách, v porostech jednodruhových plodin, kam až oko dohlédne. Tento způsob hospodaření potenciálně vystavuje tyto plodiny nebezpečí, že budou trpět stejnými chorobami nebo útoky škůdců, kteří mají danou rostlinu obzvlášť rádi.

Monokulturní zemědělství není dobré ani pro přírodní prostředí. Nepřináší téměř nic, pokud jde o zvýšení biologické rozmanitosti, a jen málo přispívá ke zlepšení kvality půdy, neboť každá rostlina v monokultuře potřebuje stejné živiny.

Okrasná zahrada v Bushart Gardens v Kanadě. Ilustrační záběr. (Jan Canty / Flickr)

Kombinování vhodných rostlin je jednou z forem polykultury. Různé druhy se pěstují v těsné blízkosti, každý má jiné požadavky na výživu a strukturu kořenů a každý nabízí okolnímu ekosystému něco jiného. Může jít o podporu opylování přilákáním hmyzu nebo omezení počtu škůdců jejich odpuzováním.

Při výběru rostlin, které by měly být vysazeny vedle sebe, je třeba zvážit několik faktorů, včetně velikosti a tvaru každé rostliny, zda je lačná po určitých živinách, zda produkuje živiny, které lze sdílet, co přitahuje a co odpuzuje.

Aby se rostlinám dařilo, je třeba jim zajistit pohodlí. Představte si, že nastoupíte do dálkového letu a zjistíte, že sedíte vedle člověka, který stále mírně přesahuje vaše sedadlo a používá levnou vodu po holení. Osobně jsem byl během mnoha letů obtěžován sousední „bramborou“. Nenechme naše rostliny trpět podobným způsobem!

Kuchyňské bylinky jako bazalka, šalvěj, rozmarýn nebo tymián, kromě toho, že jsou samy o sobě chutné, výborně odpuzují škůdce. Ilustrační záběr. (volné dílo)

Co je třeba zvážit

Pokud se vrátíme k produkci potravin jako kdysi, kdy lidé jedli více sezónních potravin v menším množství a biodiverzita byla větší, můžeme prospět sobě i okolnímu prostředí. A to vše začíná již na našich zahrádkách.

Pro maximalizaci produkce plodin je důležitým faktorem, zejména pokud máte malou zahrádku, možnost pěstovat rychle rostoucí rostliny mezi pomaleji rostoucími druhy a sklízet je dříve, než tyto druhy dozrají.

Mnohé rostliny jsou silně aromatické. Při použití v doplňkové výsadbě mají tyto vůně potenciál zmást škůdce, kteří podle vůně vyhledávají hostitelské rostliny.

Každý, kdo někdy pěstoval mrkev, nepochybně zažil zklamání, když vytáhl dlouho očekávaný kořen a zjistil, že je plný děr a larev mrkvové mušky. Pokud vedle nich pěstujete rostliny z rodu Allium (česnek, cibule, šalotka, pórek nebo pažitka), jejich silná vůně mrkvové kořenové mušky zažene. Stejně tak může vůně mrkve odradit škůdce od pórku a cibule. No řekněte, není příroda chytrá?

Máta je obzvláště dobrá jako prevence před útoky škůdců, protože její aromatická vůně dokáže překrýt vůni okolních rostlin. Lze ji také použít jako účinného společníka pro rajčata a zástupce čeledi kapustovitých. S mátou si však dávejte pozor, protože rychle ovládne vaši zahradu – což je v pořádku, pokud máte nezdravý vztah k mojitu, ale už ne, když chcete na zahradě udržet místo pro jiné rostliny!

Před výsadbou zahrady zvažte, které rostliny by byly dobrými sousedy. (Greta Hoffman/Pexels)

Další bylinky, jako je bazalka, šalvěj, rozmarýn a tymián, jsou také výborné na odpuzování škůdců a samy o sobě jsou chutné. A samozřejmě, žádná zahrada by nebyla kompletní bez měsíčku lékařského, který se vyznačuje pronikavou vůní a zářivě zlatými odstíny.

Na druhou stranu nezapomeňte, že některé rostliny kromě toho, že odpuzují nebo matou hmyzí škůdce, také přitahují užitečný hmyz. Vysoce všestranná a krásně vonící levandule je oblíbená u včel, motýlů a pestřenek (vosičky), kteří opylují vaši zeleninu. Vosičky mají také larvy, které ohromující rychlostí požírají mšice.

Před výsadbou proto zvažte, kdo by byl dobrým sousedem. Kdo odradí nepřátele? Kdo přiláká přátele, z nichž budou mít prospěch všichni na zahradě? Udělejte ze své zahrady sousedství, ve kterém by rád bydlel každý, kde si všichni tak či onak pomáhají, a vytvořte zahradu plnou kolegů, kteří pracují jako tým. Od rostlin bychom se mohli naučit mnohé.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."