Emma Suttie

6. 3. 2023

Není to tak dávno, co lidé znali léčivé účinky rostlin, které rostly na polích a v lesích, kde žili. Tato znalost byla neocenitelná v případech, kdy lékaři byli vzdáleni hodiny nebo dokonce dny chůze. Navíc to byl i způsob života.

Dnes, když víme, že můžeme léčit nejběžnější onemocnění pomocí rostlin vypěstovaných na našich zahradách, jsme soběstačnější a můžeme se postarat o své základní zdravotní potřeby nyní i do budoucna.

Zde je šest léčivých rostlin, které by neměly ve vaší bylinkové zahrádce chybět.

Levandule

Levandule úzkolistá (Lavandula angustifolia)

Lavender
Levandule.  (Off2riorob / Wikimedia Commons)

Na co pomáhá

Tonikum nervové soustavy / úzkost / deprese / podpora spánku / bolesti hlavy / stres / bolest a záněty

Krásně zbarvené květy a lákavá vůně levandule jsou nádherným doplňkem každé zahrady. Levandule má řadu léčivých vlastností, které jsou velmi užitečné při každodenních zdravotních problémech, jako jsou bolesti hlavy – zejména ty, které jsou spojeny se stresem.

Levandule se považuje za tonikum nervového systému a je vynikajícím přírodním prostředkem proti nervozitě, úzkosti a depresi. Je také ideální pro podporu přirozeného spánku, protože má uklidňující účinek na nervový systém. Květy levandule si můžete umístit do ložnice nebo si dát několik kapek levandulového esenciálního oleje do koupele nebo na polštář či povlečení, aby vám pomohly uvolnit se a upadnout do klidného spánku.

Při depresi, úzkosti nebo celkovém stresu a napětí můžete přidat několik kapek levandulového esenciálního oleje do nanášecího oleje, jako je extra panenský olivový olej nebo jojobový olej, a nanést na různé části těla, jako jsou spánky, vnitřní strany zápěstí a loktů nebo spodní strany chodidel.

Přidání několika kapek levandulového esenciálního oleje do difuzéru také pomáhá při úzkosti a depresi, uvolňuje tělo a pomáhá vám usnout.

Zevně lze olej použít jako povzbuzující obklad, který pomáhá při bolestech a zánětech kloubů, svalů a dalších tkání.

Použitá část: Květy

Sběr: Květy levandule se sbírají těsně před otevřením, obvykle od začátku léta do začátku podzimu. Květy by se měly sušit šetrně při teplotě do 35 °C.

Příprava a dávkování

Čaj: 1 čajovou lžičku sušených květů přelijte 1 šálkem vroucí vody a nechte 10 minut louhovat. Tento čaj pijte třikrát denně.

Při používání esenciálních olejů se vždy snažte používat kvalitní organické oleje a v případě aplikace na pokožku je smíchejte s nosným olejem, jako je kokosový, jojobový, avokádový, mandlový, arganový, hroznový nebo šípkový.

Řebříček obecný

Achillea millefolium

řebříček
Řebříček obecný. (Andreas Rockstein / Flickr)

Na co pomáhá

Vylučování toxinů / horečka / močové infekce / hojení ran

Řebříček je silná bylina s širokou škálou léčivých účinků. Je to jedna z nejlepších potopudných bylin a díky vyvolanému pocení se vám z těla vylučují kůží a močí toxiny.

Řebříček je také dobře známý pro svou schopnost léčit horečku. Reguluje průtok krve do všech částí těla a v kombinaci se schopností vyvolávat pocení pomáhá regulovat tělesnou teplotu a tekutiny a uvolňovat teplo a toxiny, čímž snižuje horečku. Při horečce můžete pít řebříčkový čaj (návod níže) nebo přidat 8 šálků řebříčkového čaje do horké koupele.

Řebříček má silný vliv na krev a snižuje krevní tlak díky své schopnosti rozšiřovat periferní cévy. Rovněž tonizuje a posiluje cévy, je výborný při léčbě modřin, krvácení a problémech se srážlivostí krve a lze jej používat i zevně při hojení ran.

Řebříček má antibakteriální účinky, a proto je vynikající volbou při infekcích močových cest. Posiluje a tonizuje močový měchýř, zlepšuje inkontinenci a pomáhá snižovat možnost opětovné infekce. Řebříček také snižuje bolest při těchto stavech. Pomáhá při cystitidě, zánětu močového měchýře, který je často spojen s infekcí močového měchýře. V těchto případech můžete použít tinkturu (přípravek s použitím alkoholu, který se užívá vnitřně) nebo pít řebříčkový čaj.

Řebříček se již dlouho používá v evropské, indiánské a čínské medicíně. V čínské medicíně je řebříček neboli ya luo bylinou, která rozhýbává čchi (energii) i krev. Snižuje záněty, zastavuje krvácení a hojí rány. Řebříček léčí horečky, nachlazení, návaly, bolesti hlavy, křečové žíly, hemoroidy, infekce močového měchýře, močové kameny, časté močení a silnou nebo opožděnou menstruaci.

V čínské medicíně má také duchovní složku a je považována za prostředek, který spojuje všechny aspekty člověka: fyzický, emocionální a duchovní. Ve východní medicíně tato jednota zosobňuje zdraví, štěstí a pohodu.

Používané části: nadzemní části rostliny

Sběr: Celou část rostliny, která roste nad zemí, lze sbírat, když kvete, což je zpravidla od začátku léta do začátku podzimu.

Příprava a dávkování

Čaj: 1 až 2 čajové lžičky sušené byliny přelijte 1 šálkem vroucí vody a nechte 10 až 15 minut louhovat. Tento čaj pijte třikrát denně. Při horečce pijte čaj horký, každou hodinu.

Echinacea (třapatkovka)

Echinacea angustifolia / Echinacea purpurea

Třapatka
Třapatkovka nachová. (James St. John / Flickr)

Na co pomáhá

Infekce / nachlazení a spalničky / posílení imunity / ústní voda / rány a poranění

Echinacea je silným bojovníkem proti infekcím a důležitým doplňkem každé léčivé zahrady. Rostlina vytváří krásné květy podobné sedmikráskám, které mají různé barvy od bílé přes růžovou až po světle fialovou.

V posledních letech se echinacea dostala do popředí zájmu a stala se oblíbeným prostředkem proti nachlazení a chřipce. Nyní je široce dostupná ve formě čaje, doplňků stravy, pastilek a tinktur, které posilují imunitní systém a zbavují tělo nachlazení a chřipky. Je také preventivním prostředkem, který posiluje naši vnější obranyschopnost a brání infekcím, aby se uchytily v organismu.

Echinacea je dobře známá pro své antivirové a antibakteriální vlastnosti a schopnost léčit všechny druhy infekcí, zejména horních cest dýchacích. Studie publikovaná v roce 2016 v časopise Holistic Nursing Practice zjistila, že užívání echinacey po dobu čtyř měsíců snížilo celkový počet epizod nachlazení, snížilo počet dní s nachlazením a snížilo počet epizod nachlazení, které vyžadovaly další léky.

Echinacea je také účinná na vředy a řezné rány, pokud se aplikuje lokálně jako pleťová voda.

Z echinacey lze připravit ústní vodu k léčbě onemocnění dutiny ústní, jako je zánět dásní a parodontóza. K tomuto účelu se hodí tinktura nebo odvar (čaj).

Použité části: Květy a kořeny

Sběr: Kořeny se sbírají na podzim.

Příprava a dávkování

Čaj: 1 až 2 čajové lžičky kořene vložte do 250 ml vody a pomalu přiveďte k varu. Nechte vařit 10 až 15 minut. Takovýto vývar pijte třikrát denně.

Na tinkturu užívejte třikrát denně 1 až 4 mililitry.

Heřmánek římský (rmenec sličný)

Chamaemelum nobile

Heřmánek
Rmenec sličný (heřmánek římský). (Melanie Shaw / Flickr)

Na co pomáhá

Jemné sedativum / uklidňuje nervový systém / pomáhá při trávení / protizánětlivý, analgetický a antiseptický prostředek

Heřmánek římský, správně rmenec sličný, je neuvěřitelně všestranná bylina a vynikající volba pro léčivou zahradu. Je to vysoce účinné, leč jemné sedativum, které je bezpečné i pro děti. Často se používá v kombinaci s dalšími bylinami, které mu dodávají relaxační účinek. Díky svým uklidňujícím účinkům na nervový systém heřmánek pomáhá při nespavosti, úzkosti a stresu. Pro tyto případy je ideální heřmánkový čaj.

Jako karminativum působí rmenec sličný na trávicí systém tím, že uvolňuje žaludeční svaly, napomáhá pohybu potravy systémem a snižuje tvorbu plynů, což pomáhá zmírnit bolesti a nadýmání. Studie publikovaná v roce 2018 v časopise Frontiers in Pharmacology prokázala, že flavonoidy obsažené v heřmánku římském mají přímý a dlouhodobý svalově relaxační účinek na hladkou svalovinu v tkáni tenkého střeva morčat a lidí.

Heřmánek římský má protizánětlivé, analgetické, antiseptické a potopudné vlastnosti. Heřmánek se používá při zánětlivých stavech, je vynikajícím prostředkem proti bolesti, bojuje proti růstu mikroorganismů (proto je běžnou složkou mnoha mýdel a čisticích prostředků) a vyvolává pocení, čímž pomáhá tělu očistit se od toxinů a dalších nečistot.

Přidání hrsti heřmánkových květů do velké mísy, jejich zalití vroucí vodou a vdechování páry je přírodním prostředkem proti ucpání nosu a jiným zánětům horních cest dýchacích. Jakmile voda vychladne, můžete si ji aplikovat na oči proti bolesti a otokům.

Heřmánek ve formě balzámu urychluje hojení řezných a jiných ran.

Použité části: Květy a listy

Sběr: Květy se sbírají od konce jara do konce léta, kdy nejsou mokré od rosy nebo deště. Květy by se měly sušit šetrně při nepříliš vysoké teplotě.

Příprava a dávkování

Čaj: přelijte 2 čajové lžičky sušené byliny 1 šálkem vroucí vody a nechte 5 až 10 minut louhovat. Při zažívacích potížích pijte čaj po jídle. Při potížích, jako je zánět dásní nebo parodontóza, se používá silnější čaj.

Vařením 1/2 šálku květů ve 2 litrech vody si připravíte parní lázeň. Přikryjte si hlavu ručníkem a vdechujte páru.

Měsíček lékařský

Calendula officinalis

Calendula Officinalis 3517
Měsíček lékařský. (Flominator / Wikimedia Commons)

Na co pomáhá

Záněty kůže / potíže se žlučníkem / trávení / plísňové infekce / žaludeční a dvanácterníkové vředy

Slunečné žlutooranžové květy měsíčku lékařského dodají vaší zahradě krásné barvy a jejich léčivé účinky pomáhají při různých běžných onemocněních.

Měsíček lékařský je vhodný zejména při zánětech kůže způsobených infekcí nebo fyzickým poškozením a při vnějším krvácení, poraněních, pohmožděninách, natažení, drobných popáleninách a opařeninách. V těchto případech lze měsíček použít jako pleťovou vodu, balzám, zábal nebo obklad.

Měsíček lékařský je žlučopudný (způsobuje stažení žlučníku a stimuluje vylučování žluči) a používá se ke zmírnění žlučníkových a zažívacích potíží. Léčí také žaludeční a dvanácterníkové vředy.

Měsíček lékařský má protiplísňové účinky a může se používat vnitřně i zevně při plísňových infekcích. Je také účinným prostředkem při opožděné nebo bolestivé menstruaci.

Pokud chováte slepice, měsíček lékařský je vynikajícím doplňkem krmiva, který zlepšuje zdraví nosnic a kvalitu vajec. Studie zveřejněná v časopise International Journal of Poultry Science zjistila, že kuřata krmená měsíčkem lékařským nebo výtažkem z měsíčku lékařského snášejí zdravější vejce s výrazně nižším obsahem cholesterolu.

Použité části: Žluté okvětní lístky

Sběr: Od začátku léta do začátku podzimu můžete sbírat celé vrcholky květů nebo jen okvětní lístky. Květy je třeba velmi pečlivě usušit, aby nedošlo k jejich zabarvení.

Příprava a dávkování

Čaj: přelijte 1 až 2 čajové lžičky květů 1 šálkem vroucí vody a nechte 10 až 15 minut louhovat. Tento čaj pijte třikrát denně.

Jednoduchý recept na měsíčkovou mast:

Měsíčková mast se výborně hodí na řezné rány, vředy nebo drobné popáleniny.

Recept: Vezměte 60 g (větší hrst) čerstvě natrhaných květů měsíčku, přidejte je do 200 g rozpuštěné vazelíny a směs přiveďte k varu. Velmi mírně vařte asi 10 minut a dobře míchejte. Poté ji přeceďte přes jemnou gázu a vymačkejte z květů všechnu tekutinu. Po vychladnutí přelijte tekutinu do nádoby a uzavřete ji. Skladujte v lednici.

Recept pochází z knihy „Holistic Herbal“ od Davida Hoffmanna.

Čistec vlnatý

Stachys byzantina

Stachys Byzantina Flowers
Čistec vlnatý. (Stan Shebs / Wikimedia Commons)

Na co pomáhá

Přírodní obvaz / rychlé hojení řezných ran, poranění a popálenin / přírodní toaletní papír / antibakteriální prostředek

Čistec vlnatý nebo také jehněčí ucho je velmi atraktivní rostlina a často se pěstuje jako okrasná díky svým ochmýřeným listům, které vypadají jako měkké uši malých jehňátek. Z tohoto důvodu je také oblíbený v dětských zahradách, protože děti se rádi dotýkají sametových listů. Čistec vlnatý pochází z Blízkého východu, je nenáročný na pěstování, vyžaduje plné slunce a půdu s dobrou drenáží.

Listy čistce mají antiseptické a adstringentní účinky a jsou vynikající pro urychlení hojení ran, řezných ran a škrábanců, přičemž listy se přikládají přímo na pokožku. Listy této rostliny se skutečně používaly jako obvazy během občanské války a podle některých příběhů měly toto uplatnění již ve středověku.

Čistec vlnatý lze také použít jako alternativu toaletního papíru a existují zprávy, že je k tomuto účelu používali skauti. Pokud se chystáte rostlinu tímto způsobem použít, vždy si musíte být jisti, že jste ji správně identifikovali a že nedošlo k záměně.

Ve studii publikované v časopise Plants in 2021 byl čistec vlnatý společně s dalšími dvěma druhy ze stejného rodu Stachys zkoumán pro své antimikrobiální účinky. Čistec působil proti osmi kmenům bakterií.

Použité části: Květy a listy

Sběr: Sbírejte nadzemní části v polovině léta, když právě začíná kvést.

Příprava a dávkování

Čerstvé lístky můžete přikládat přímo na rány a poranění nebo je rozdrtit a přikládat na žihadla a štípance od hmyzu. Čaj ze sušených listů je prospěšný při nachlazení a zánětech dásní a krku. Vychlazený čaj lze použít jako výplach očí při zánětech.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“