Jako zdroj vitamínu C na zimu si naši předkové kromě kysaného zelí moudře přichystali ještě jedno eso, a to šípky.

Rosa canina – růže šípková roste jako liána dosahující několika metrů anebo vyrůstá jako keř. Typické trny na jejích větvích jsou hákovitě zahnuté a dávají pocítit, když se růže brání.

Údajně se šípkové růži říká také „psí růže“. Její latinský název má původ v době starého Říma, kde se věřilo, že účinně působí proti vzteklině.


Šípkové keře můžete spatřit na okrajích lesa, podél cest, na pastvinách a slunných prostorách. Zralé plody se sbírají koncem září až v říjnu, usuší se co nejrychleji (60 – 80 ◦C) a používají se zejména k vaření šípkového čaje.

Sušení šípků. (Chmee2/Wikimedia Commons)

Rosa canina zahrnuje až tisíc původních druhů a používá se jako podnož pro zahradní odrůdy růží. Svými vonnými květy nás potěší od května do července. Zralé plody nám dodají vitamín C, obsahují také několik vitamínů skupiny B, vitamín P a K, pektin podobně jako jablko, flavanoidy, cukry, minerály a další složky.

Domestikované odrůdy růže však neposkytují zdaleka takovou sílu, jakou získáme z divokých keřů, proto na šípky vyražte rozhodně do přírody.

Důležitost vitamínu C

Šípkový čaj je jeden z nejbohatších a nejsnadněji získatelných zdrojů přírodního vitamínu C. Bez vitamínu C nedokáží nadledvinky vyrábět adrenalin, bez kterého se v každodenním životě neobejdeme a který nám dává elán do života a přináší pozitivní náhled na svět.

Kromě toho je vitamín C důležitý také k boji s chorobami. Roznáší totiž po těle kyslík a usnadňuje tak správné vstřebávání železa. Železo potřebujeme proto, aby se spaloval buněčný odpad a to včetně virových infekcí v těle.

Vážení čtenáři, naší prací vyplňujeme mezery na českém trhu s informacemi. Sledujeme události v Číně i v USA z nezávislého úhlu. Podporujeme tradiční kulturu a vzestup morálních hodnot. Podpořte naši činnost darem, podpoříte tak naše zpravodajství. Děkuji Vám,

Milan Kajínek, šéfredaktor Epoch Times ČR.

Dnes tolik populární detox by možná ani nebyl potřeba, kdybychom si pravidelně dokázali zabezpečit dostatečnou hladinu vitamínu C v organismu.

Na vitamín C se můžeme dívat jako na lepidlo, které drží naše buňky pohromadě. Když dojde k většímu poškození tkáně, například po nehodě nebo operaci, vitamín C udržuje novou buněčnou tkáň pevnou a odolnou.

Co snižuje hladinu vitamínu C

  • úzkost
  • každodenní stres
  • alkohol
  • cigarety
  • drogy a některé léky

Vždy, když narazíte v životě na něco těžkého, dejte si extra dávku vitamínu C, pokud možno v přírodní podobě. A přesně to dokáže takový hrnek šípkového čaje. Vitamínem C v přirozené formě se nemůžete předávkovat, protože jakýkoliv nadbytek se s organismu automaticky vyloučí. Bohužel to neplatí pro umělé formy vitamínu.

Pokud zjistíte, že máte na přírodní vitamín C intoleranci, nezoufejte. Zřejmě to znamená, že jeho hladina v těle je přirozené vysoká.

Šípkový čaj jako osvěžující nápoj

Chceme-li získat chutný nápoj nebo pohostit návštěvu, celé šípky vsypeme do vařící vody v poměru 1:10 a vaříme delší dobu, skoro půl hodiny. Potom celý nálev i s šípky přelijeme do čajové konvice s úzkou hubičkou a můžeme nalévat do šálků.

Rychlý způsob: Sušené plody šípku podrťte v hmoždíři a zalijte je převařenou vodou z konvice.

Opatrný způsob: Rozdrcené šípky namočíme na půl hodiny do studené vody a pak ohřejeme na teplotu těsně pod bodem varu a pečlivě scedíme přes husté sítko. Na 1 litr vody se doporučuje 20 g plodů. Tato metoda má údajně zachovat větší množství vitamínu C.

Šípkový čaj pomáhá při nachlazení a infekcích, dodává kyslík tělesným buňkám, zpevňuje cévy a dobře působí u křečových žil. Obsah vápníku, rutinu a vitamínu C v šípku působí účinně jako lék proti paradontóze. Účinkuje i při ledvinových a močových kaméncích. Je vynikající proti jarní únavě.

Květ šípku. (Pixabay)

Další receptury uvádějí, že z okvětních lístků můžeme uvařit nálev, jenž pomáhá od žaludečních křečí. Okvětní lístky se rovněž používají k výrobě jemného sirupu.

Ze šípkových plodů se také tvoří likéry, sirupy, domácí vína a džemy. Bez šípkové zavařeniny nelze uvařit šípkovou omáčku ke kančímu masu. V případě výroby džemu však musí hospodyňka vědět, jak z útrob plodu šípku odstranit chytlavé chloupky, které jsou v pokrmu nežádoucí.