Conan Milner

6. 7. 2020

Divizna je běžně rozšířená rostlina, kterou jen tak nepřehlédnete. Velké chlupaté listy a vysoký stonek se zářivě žlutými květy upoutá na dálku. Tato rostlina je v evropském bylinkářství oblíbená již po staletí, a když se dostala do Nového světa, severoameričtí Indiáni ji rychle adoptovali také.

Dnes se divizna primárně používá jako lék na kašel, ale má i další, možná překvapivé, lékařské využití.

Hluboký kašel

Čaj z divizny se dá použít na všechny druhy kašle, ale obzvlášť vhodný je pro hluboký, suchý kašel, který v hrudi vyvolává bolest. Ovšem divizna je daleko víc než jen prostředek proti kašli, říká herbalista a spisovatel Matthew Wood, který diviznu doporučil své kamarádce, která si nalomila žebro o dřevěný trám.

Žebro začalo dráždit okolní tkáň a kamarádku začal obtěžovat kašel. Wood si řekl, že když lze použít diviznu na kašel silný dost na to, aby zlomil žebro, proč ji nevyzkoušet také k napravení žeber, které kašel vyvolávají. 

Herbalista proto přilepil kamarádce list divizny páskou k poraněnému žebru, a to se do rána vrátilo do původní polohy. Za pár dnů se sice bolest i kašel vrátily, ale aplikace dalšího listu problém vyřešila nadobro.

20160916-divizna2
Divizna malokvětá (Verbascum thapsus). (veřejné dílo)

Od té doby používají bylinkáři na celém světě diviznu také k napravení kostí a s velkým úspěchem. Wood popisuje případ jednoho chiropraktika, který byl tou myšlenkou tak nadšen, že si přál zlomit si žebro, aby to mohl vyzkoušet sám na sobě.

„Za pár let se jeho přání splnilo. Dal si na to list divizny, a ta kost se vrátila na své místo,“ píše Wood. Tento chiropraktik chtěl následně prokázat tuto metodu léčby vědecky. Jedna jeho pacientka zažila bouračku a zranění bylo vážné natolik, že žebra se zapíchla do sebe. Chiropraktik jí udělal rentgen, přilepil k tělu list divizny a poslal ji domů.

„Druhý den si ji zavolal, udělal jí zdarma další rentgen a – čáry máry fuk, kosti byly zpátky na svém místě. Získal tak důkaz, že kouzlo je reálné,“ uvádí Wood. 

Niterní maz

Na povrchu divizna vypadá jako velice suchá rostlina, ale uvnitř se skrývá mazlavá látka zvaná rostlinné lepidlo. Wood říká, že tento slaný rostlinný sliz pomáhá natáhnout vodu do vyschlých tkání. To nejenom že zvlhčuje suché plíce, ale také pomáhá ztuhlým kloubům.

„Řada věcí se vyřeší, když se dobře promažou, zejména u muskuloskeletálních problémů,“ poznamenává Wood. Divizna lubrikuje zlomené kosti a pomáhá jim zapadnout zpět na správné místo a napravit se.

Lubrikační vlastnosti divizny jsou vhodné také pro propláchnutí lymfatického systému a tradičně se používají k léčbě chronického zduření lymfatických žláz.

Které části a jak použít

Botanické jméno pro diviznu – Verbascum, pochází z latinského slova pro vousy, narážka na chlupaté listy. V lékařství se nejvíc používá divizna malokvětá, ale i ostatní druhy mají podobné vlastnosti.

Divizna je dvouletá bylina, která si v prvním roce vytváří pouze přízemní chumáč listů. V druhém roce začne vyrůstat lodyha, která se ke konci sezóny vysemení, aby mohl začít nový cyklus.

Žluté kvítky na lodyze mají své jedinečné vlastnosti: uklidňují, působí protizánětlivě a antibakteriálně. Bylinkáři používají olej z květů divizny. Ten se vyrábí tak, že naplníte sklenici kvítky, zalijete olivovým olejem a umístíte asi na měsíc na parapet, kam dopadá slunce. Olej se tradičně používá při bolestech ucha a zbavení se ušního mazu.

Při lokálním použití (napravování kostí, oteklé klouby nebo artritida) sáhněte po čerstvém listu, ale u ostatních použití bude stačit čaj nebo tinktura ze sušeného listu.

Pokud nemáte zrovna diviznu nikde poblíž, sušené listy se dají občas koupit i online.

Článek byl redakčně zkrácen. Z anglického originálu přeložil Ondřej Horecký.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.