Andělika čínská neboli tang kuej (psáno také dang gui nebo dong quai) je jedna z nejproslulejších bylin tradiční čínské medicíny. Často se jí přezdívá také „ženský ženšen“.
Tlusté hnědé kořeny této rostliny jsou nejlépe známy pro své léčivé účinky při premenstruačním syndromu, bolestivých měsíčcích a dalších čistě ženských problémech. Ale i muži pro ni mohou najít využití u jiných zdravotních obtíží.
Bylina roste ve vysokých polohách dalekého východu. Květem připomíná divokou mrkev a opravdu se jedná o příbuznou rostlinu patřící do stejné čeledi jako mrkev, pastinák, celer nebo fenykl. V lékařství a v kuchyni se používá přinejmenším dva tisíce let.
Pověst o vzniku jména
Tang kuej znamená buď „stav návratu“ nebo „návrat ke zdraví“. Bylina má totiž schopnost omlazovat organismus. Název pochází z čínské pověsti, podle které se jeden mladík zařekl, že až se ožení, odejde z domu.
Ostatní muži ve vesnici pochybovali o jeho mužnosti, a on jim chtěl ukázat, že je tvrdý chlap, který si zaslouží respekt druhých. Chvíli po svatbě proto vyrazil žít do odlehlých hor. Novomanželce řekl, že jestli se do tří let nevrátí, má si vzít někoho jiného. Počítal totiž s tím, že v té době už bude mrtvý, neschopný přežít drsné podmínky v divočině.
Tři roky přešly a osamocená, zarmoucená manželka se rozhodla následovat radu svého manžela. Znovu se tedy provdala, jenže co se nestalo, krátce po svatbě se první manžel vrátil. Ženu přemohly silné pocity viny a výčitky, až z toho onemocněla. Měla ale štěstí. První manžel si z hor přinesl dosud neznámou rostlinu. Žena si z jejího kořene připravila lék, který ji navrátil zdraví.
Užitečná i v kuchyni
V čínské medicíně slouží tang kuej hlavně na rozhýbání zablokované krve a čchi. Posiluje meridiány srdce, plíce a jater a zlepšuje celkový oběh krve. Proto je bylina vhodná pro každého s chatrným zdravím a chronickou únavou.
Andělika čínská je vskutku výživný kořen plný vitamínů a minerálů. Vysoký obsah železa z něj činí dobrý přípravek na chudokrevnost.
Kdo už někdy popíjel čaje čínské medicíny, ví, že řada čínských bylin chutná dost odporně. Dobrá zpráva je, že tang kuej mezi ně nepatří, právě naopak. Používá se běžně i při vaření. Její nasládlá chuť se skvěle hodí ke kuřecí polévce.
Kořen najdete i v kantonském pokrmu „kachna s tang kuei“, což je kachní nebo kuřecí maso v omáčce nebo vývaru ze zázvoru, skořice, rýžového vína a hlavně tang kuej, která celý pokrm krásně provoní.
Všechny ingredience se smíchají, hodinu vaří a podávají se lidem, kteří vypadají bledě, slabě a prochlazeně. V různých obměnách se s tímto jídlem setkáte i v jiných částech Číny.
Bylina pro ženy
Tang kuej se v Číně používá již tisíce let na léčbu bolestivé a nepravidelné menstruace, pro zlepšení plodnosti a úlevě od příznaků menopauzy. Farmaceutický gigant Merck přišel jako první s výtažkem z tang kuej (a později s pilulkami), když ženám na Západě již od roku 1899 nabízel produkt jménem Eumenol. Dnes si kořen anděliky čínské oblíbily miliony žen na celém světě.
Chování byliny je pro vědce poněkud matoucí. Její účinky naznačují, že působí na estrogen, přesto výzkumníci nebyli schopni prokázat výrazné estrogenní účinky. Rostlina stimuluje dělohu, ale zrovna tak na ni může mít relaxační účinky. Záleží na typu přípravy.
Jak je možné, že bylina používaná tak dlouze a s takovou skvělou pověstí nevykázala v moderních výzkumech slibnější účinky? Snad je to proto, že čínská medicína používá tang kuej v kombinaci s ostatními bylinami.
Je to zkrátka týmový hráč, s nímž se setkáte ve směsích na léčbu všeho možného, od psychózy po lupenku. Pravdou je, že tang kuej najdete ve více bylinných směsích než jakoukoliv jinou bylinu čínské medicíny, s výjimkou lékořice.
Praktici čínské medicíny neléčí pouze příznaky. Zaměřují se také na nerovnováhu v organismu. Z tohoto pohledu je menstruační bolest pouze výsledkem stagnace čchi jater.
Tang kuej se například vyskytuje ve velmi často používané směsi siao jao (xiao yao), která se předepisuje na menstruační bolesti a další příznaky zablokovaných jater: zácpu, chronickou podrážděnost a špatné zažívání.
Další využití
Tang kuej můžeme najít ve směsích používaných k léčbě slabosti, infekce a problémů s metabolismem. V kombinaci s kořenem kozince se používá k posílení funkce ledvin. Topická mast z tang kuej se používá k léčbě předčasné ejakulace.
V Číně se vpichuje přípravek z tang kuej do akupunkturních bodů, aby se pacientům ulevilo od bolesti. Bylina je také vynikající jako povzbuzující lék pro oběhový systém. Výzkumy ukázaly, že zvyšuje objem krve, hemoglobinu a množství červených krvinek. Zároveň potlačuje vznik aterosklerotických lézí.
Andělika čínská je blízkou příbuznou anděliky lékařské, která roste v Evropě. Její jméno vzniklo z pověsti o anděli, který prozradil jednomu mnichovi, jak rostlinu použít k vyléčení černého moru. Obě rostliny mají podobné vlastnosti, nicméně se má za to, že čínská odrůda se hodí lépe na hormonální problémy.
Tang kuej je nejedovatá a bezpečná bylina. Přesto existují situace, kdy byste se jí měli vyhnout. Platí to pro ženy se silnou menstruací, osoby, které užívají léky na ředění krve a těhotné ženy. Některé směsi obsahující anděliku čínskou lze v těhotenství používat, ale pouze na doporučení zkušeného fytoterapeuta.
Bylinu najdete snadno. Vyskytuje se v podobě pilulek, výtažků i čajů. V asijských krámech se setkáte dokonce se sušeným kořenem. Nejlépe je však nenechávat nic náhodě a poradit se s praktikem čínské medicíny, která směs bude nejlepší právě pro vás.